Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ДИСЦИПЛІНИ ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ.doc
Скачиваний:
284
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
10.45 Mб
Скачать

Графік складання форм звітності

Форми звітності

Відповідальний

Строк складання

Місячні:

Звіт з праці ф. 1 ПВ (міс.)

Заступник го­ловного бухгал­тера

До 7 числа кожного місяця

Баланс підприємства

Головний бухгал­тер

На останнє число місяця.

Звіт про фінансові ре­зультати

Заступник го­ловного бухгал­тера

Теж саме

Терміновий звіт про ви­робництво промислової продукції ф. 1 П

Теж саме

До 2 числа кожного місяця

Продовження таблиці 11.6

Квартальні:

Звіт з праці ф. 1 ПВ (кв.)

Заступник го­ловного бухгал­тера

До 7 числа місяця наступ­ного за звітним періодом

Податкова декларація з податку на прибуток підприємства

Головний бухгал­тер

До 10 числа місяця на­ступного за звітним періодом

Звіт про фінансові ре­зультати

Заступник го­ловного бухгал­тера

До 20 числа місяця на­ступного за звітним періодом

Баланс підприємства

Головний бухгал­тер

До 20 числа місяця на­ступного за звітним періодом

Після обговорення графіків облікових робіт усіма особами, які беруть участь у складанні звітності, їх затверджують наказом по підприємству. Для контролю за виконанням робіт у графіках за­значають їх фактичне виконання.

3. Організація робіт зі складання річної звітності

У річній звітності підсумовуються результати фінансово-гос­подарської діяльності підприємства за звітний рік, тому до орга­нізації її складання слід ставитись особливо відповідально та ви­важено. Крім того, терміни її подання користувачам суворо регла­ментуються, тому процес її складання необхідно ретельно органі­зувати.

Порядок виконання робіт зі складання та подання річної звіт­ності оформлюється наказом (розпорядженням) по підприємству, який затверджується у вересні. Проект наказу (розпорядження) розробляє головний бухгалтер разом із головними спеціалістами підприємства (головним економістом, фінансистом, начальником ' відділу кадрів, тощо).

У наказі встановлюють терміни виконання кожного виду ро­біт зі складання та подання звітності; призначають осіб, відпові­дальних за той чи інший комплекс робіт; ступінь участі кожного з економічних підрозділів підприємства (планового відділу, бух­галтерії, головного економіста, тощо) у складанні річного звіту. Крім того, в наказі зазначаються особи, відповідальні за створен­ня нормальних умов роботи апарату, зайнятому складанням річ­ного звіту. Наказ є підставою для складання списку підготовчих робіт, визначення комплексу робіт зі складання річної звітності й плану-графіку облікових робіт.

Перед початком робіт зі складання форм звітності доцільно на підприємстві оформити робочий альбом річної звітності. Він скла­дається з переліку форм звітності, їх правильно заповнених зраз­ків, вказівок з їх складання, які є робочими інструкціями з методи­ки і техніки заповнення звітів. Такі робочі альбоми формуються на підставі нормативних документів зі складання звітності.

Для планування робіт зі складання та подання річної звітнос­ті на початку вересня розробляють план-графік облікових робіт (табл. 11.7).

Таблиця 11.7