Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ДИСЦИПЛІНИ ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ.doc
Скачиваний:
284
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
10.45 Mб
Скачать

4. Організація обліку витрат виробництва

Організація обліку витрат виробництва включає: визначен­ня переліку статей витрат виробництва та складу затрат, що ста­новлять кожну зі статей; порядку відображення витрат на рахунках обліку виробництва та способів включення витрат до вартості кожного об'єкту калькулювання; вибір методів оцінки та обліку відходів виробництва, обліку витрат майбутніх періодів, обліку браку у виробництві; розробку виходячи з форми обліку на підпри­ємстві методики і техніки обліку витрат виробництва; вибір регі­стрів обліку витрат за їх видами та об'єктами обліку (центрами від­повідальності) Перелік статей прямих витрат розробляється у спеціальній ін­струкції на основі П(С) БО 16 «Витрати» та Методичних рекоменда­цій з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промис­ловості. Склад затрат за кожною статтею (прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати) вста­новлюється підприємством виходячи із особливостей і специфіки технології і організації виробництва. Також розробляється мето­дика розподілу витрат, які безпосередньо не можна віднести на певний об'єкт обліку витрат (технологічне паливо, енергію, деякі види сировини, заробітну плату погодинників), а також методика оцінки й списання відходів виробництва, погашення витрат май­бутніх періодів, зносу інструментів.

При організації обліку втрат у виробництві розробляють кла­сифікатор причин та винуватців браку і простоїв; визначають по­рядок формування і склад витрат з остаточного браку і простоїв; обирають первинні документи з обліку браку та простоїв; розро­бляють методику обліку втрат від браку і простоїв; методику ви­явлення відхилень від норм втрат; систему оперативного обліку браку та втрат від нього.

Документи з обліку витрат обирають виходячи з особливостей технології та організації виробництва. Виробничий процес здій­снюється на підставі документів, які створюються саме у цехах і відділах підприємства, тому для їх правильного складання необ­хідно розробляти спеціальні робочі інструкції. У первинних доку­ментах, якими оформляються операції по використанню праці, виробничих запасів та необоротних активів, необхідно вказувати показники, які б забезпечували одержання інформації для органі­зації обліку витрат за центрами відповідальності, за місцями ви­никнення витрат та об'єктами калькулювання (табл. 10.3).

Таблиця 10.3

Перелік номенклатур з обліку витрат

Назва номенклатур

Призначення номенклатур

Носії інформації

Назва і код структурного підрозділу

Назва і код продукції, послуг, робіт

Технічно правильна назва виробничих запасів Кількість. Ціна. Вартість.

Для обліку

матеріальних

витрат

Лімітно-забірні картки Акт-вимога на до­датковий відпуск (заміщення) матеріалів

Сума заробітної плати,

нарахованої працівникам-

погодинникам

Сума заробітної плати,

нарахованої працівникам-

відрядникам

Для обліку ви­трат з оплати праці

Табель обліку відпрацьованого ро­бочого часу. Наряд на відрядну роботу. Маршрутний лист. Розрахунково-платіжна відомість (зведена)

Суми заробітної плати за структурними підрозділами і категоріями працівників. Нормативи відрахувань у фонди соціального страху­вання.

Для обліку від­рахувань на со­ціальні заходи

Розрахунок відрахувань на соціальні заходи Розробна таблиця за ко­дами витрат

Балансова вартість групи ос­новних засобів. Норми амортизації.

Для обліку амортизації

Розрахунок амортизації

Для забезпечення своєчасного виконання облікових робіт роз­робляють графіки документообігу, які під підпис доводять до усіх виконавців (табл. 10.4).

Методика і техніка обліку витрат залежать від форми бухгал­терського обліку і комп'ютерної техніки, що використовується для облікових робіт.

У проекті обліку витрат висвітлюють методику і техніку поточ­ного обліку витрат на рахунках обліку, форми й зміст облікових регістрів, їх взаємозв'язок із зведеним обліком витрат і калькулю­ванням собівартості продукції.

Таблиця 10.4