Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_1.doc
Скачиваний:
249
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

61. Цільові соціально-культурні проекти

Цільовий проект - це сукупність логічних та взаємопов’язаних заходів спрямованих на реалізацію та вирішення проблем певної соціальної групи.

Завдання цільових проектів:

1) створити умови, які сприяли б особистісному розвитку

2) Оптимізація соц.-культ. та соц.-психологічного середовища людини

3)Створення умов для самодіяльної творчості населення. Зазвичай цільові проекти обслуговують маргінальні верстви населення (пенсіонери, інваліди, діти з неповних сімей).

Цільові проекти можна класифікувати:

1) Проекти, ініціювання яких обумовлене проблемами усієї соц. сфери чи суспільства. Змішана аудиторія, певний напрям (назва, сфера проектування, аудиторія проекту, цілі та завдання, форми проекту, зміст, бюджет фінансування).

2) Вирішення проблеми конкретної цільової аудиторії. Аудиторія класифікується за різними ознаками (проф. потреби, інтереси).

62. Технологія розробки регіональних культурних програм

Регіон (лат. країна, край, область). Під регіоном в сучасному розумінні мається на увазі просторова система різного масштабу, від групи держав до області та територіально - адміністративної одиниці окремого краю.

Загальний розвиток регіону характеризується за такими показниками:

1. Економіка ( високорозвинені, розвиваються, слабо розвинені)

2. Фінанси ( ринкові відносини, наявність фінансової кризи і господарської депресії)

3. Соц. та культ. особливість ( тривалість життя, народжуваність і смертність, якість освіти, соц.. захищеність маргінальних груп населення, наявність житла та рівень житлових умов).

4) географічні та природні особливості ( традиційно відсталі, депресивні, традиційно розвинені, ті, що розвиваються або мають ресурси загальнодержавного значення.

Культурна регіональна політика - це по-перше істотна складова соц.. та культ. розвитку всієї України. Вона реалізується відповідно до загальнодержавних завдань. По-друге вона виступає як самостійна галузь проектної діяльності, що має на меті підтримку та популяризацію культурної самобутності певного регіону, його традицій та історії.

Пріоритетні напрямки – історичні, художні, екологічні, політичні проекти.

63. Соціально-культурні проблеми в проектуванні, їх класифікація.

Проблема – виникає у разі невідповідності між реальними життям та бажаним станом об’єкта. Проект використовується як засіб досягнення поставленої мети. Масштаб проблеми визначає радіус дії проекту: загальнонаціональні проблеми можна вирішити лише загальнонаціональними проектами, регіональні – регіональними, місцеві – місцевими (локальними).

СК проблеми – це чинники неблагополуччя, які об’єктивно існують у тих чи інших сферах культурного життя. Це різноманітні перешкоди, які ускладнюють процес культ. розвитку людини, соц.. групи чи суспільства в цілому. СК проблеми, як правило, людиною не осмислюються, а особисті створюють внутрішні дискомфорт.

Проблемна ситуація – це суперечність, що не має однозначного вирішення.

Раціональне вирішення проблеми передбачає відповідь на такі питання:

1) Виявлення джерела проблеми (як виникла ця проблема, що є джерелом, коли загострилася).

2) аналіз позитивних та негативних наслідків вирішення проблеми ( кого проблема зачіпає найбільше, на кого вплине вирішення цієї проблеми і як, у разі вирішення проблеми зміниться СК ситуація чи ні).

3) Приблизний аналіз необхідних ресурсів та варіантів вирішення проблеми.

4) Аналіз можливих досягнутих результатів ( чи варто витрачати ресурси заради них).

Слово «проблема» походить він грецького і перекладається як задача, невирішене питання, що вимагає вивчення і вирішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]