Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_1.doc
Скачиваний:
249
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

24. Мистецтво європейського раннього і зрілого Середньовіччя.

Середньовічне мистецтво Європа.

Європейське Середньовіччя – від кінця 5 ст. н.е. до 40-х р. 17 ст. н.е.

Сама назва з'явилася в Новий час – значно пізніше за саме Середньовіччя. Проміжне положення між античністю і Новим часом.

3 періоди:

1) Кінець 5 і до 10 ст. – раннє середньовіччя.

2) 10-14 ст. – зріле середньовіччя.

3) 14 – 40-і р. 17 ст. – пізнє середньовіччя.

Географічні межі:

Вся територія зах. Європи, Європейська частина східної Європи, Візантійська імперія (займала дещо інше становище). Арабський схід також середньовіччя, але не європейське.

Загальні особливості культури:

1) Є виключно релігійною. Християнство – світоглядні засади всієї середньовічної культури і мистецтва.

2) Виникає на територіях, що до цього часу, не були охоплені античністю (варварський світ). Заселені народами, що не знаходилися під впливом античності, не мали власної державності. Населення сучасної Франції, Німеччини, України – Русі, Іспанії, Португалії.

3) Виникає на підґрунті принципово нової економіки – аграрного типу – землеробство. Спирається на працю селянина, у тому числі прикріпленого до землі. Це період феодалізму. Існує приватна власність на землю (велика) – феод; наявність феодів призводить до прикріплення до землі селян, які її обробляють.

Образотворче мистецтво.

Релігійний, християнський вплив, світогляд. Це визначальний чинник, що втілюється опосередковано, а безпосередньо – в іконописі. Світське мистецтв не уникнуло впливу християнства.

Опосередковане втілення: зміни у самому уявленні про естетику людини. Змінюється сам антропний ідеал, яким керується художник. Завершення цих змун до 10 ст.

Головне в людині – духовність. А не фізичне. Можна зобразити її очі дуже яскраво (дзеркало душі). Ще можна приховати все інше. Тіло ігнорується художником чи скульптором. Воно приховане під одягом ( дуже вільним, нічого не підкреслюючим). Чоловічий одяг – плащі. Згодом трохи змінюється, але лише для чоловіків. Особливо ретельно приховується жіноче тіло. Воно нагадує такий собі стовпчик чи колону. Одяг зі складками.

Чітке уявлення краси обличчя. Жіноче – ідеологія жінки. Служниця диявола. Наукові диспути – чи є у жінки хвіст. Жіноче тіло – гріховне. Оголену жінку зображували лише тоді, коли зображували відьму. Жінка мала приховувати волосся – гріховний елемент, бо спокушає чоловіка. Жінки ховають волосся під головним вбранням (ковпаками) – енем. На нього ще одягалася вуаль. Але для духовної краси і цього ще замало. Щоб підкреслити очі збривали волосся до макушки і брови. Незаміжнім дозволялося маленький чубчик. Вся фігура людини видовжена в висоту – прямий одяг, вибрита голова, ковпак. Це духовність. Було прийнято бути блідою, рум’янець запудрювали, було модно непритомніти – це в’ялість тілесного, возвишеність духовного. Церкви намагалися боротися з висотою цих ковпаків, але їх висота стала символом еліти.

Скульптура середньовіччя.

Умовний характер, що передає умовно обриси людського тіла. Не передає антропоморфні характеристики. Створюється з інших матеріалів – з дерева і каменю (піщаник), рідше граніт. Матеріал не додає естетики скуп турі, бо він тьмяний. Скульптура не передає руху, є статичною. В середньовіччі тіло могло бути нахилене, нагадуючи рух. Скульптура в основному була призначена для прикрашання храмів і церков.

Найяскравіші приклади – собор Паризької Богоматері, майже все вкриває рельєф, а іноді і кругла скульптура. Скульптура мала призначення знаходитися в храмі.

Образотворче мистецтво середньовіччя.

О основному – суто релігійні функції. Ікони, фрески, деінде мозаїки (Візантійська імперія, Італія, Київська Русь).

Водночас доволі популярною є книжкова мініатюра – ілюстрації до літописів і книг. Ілюструвала зміст літописів. Маленькі зображення.

Побудова зображення спиралася на «зворотню перспективу». Відображає релігійну ідеологію. Художник ніколи не підписував ікони, бо вважалося, що не він малює, а його рукою керує Бог.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]