Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2менеджмент шпорки.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
508.42 Кб
Скачать

6.5. Поняття формальних і неформальних малих груп

Формальні створюються для виконання виробничих завдань:

  • Командна група (виробнича структура).

  • Комітети (цільові групи), що створюються для підвищення якості праці, підвищення енергетичної економії.

Неформальні – це група людей, яка виникла спонтанно, її члени регулярно взаємодіють між собою для досягнення мети. Розвиток груп заснований на соціальній взаємодії всередині організації.

Вчений Елтон Мейо показав, що в умовах новизни справи, можливості спілкування та підвищення уваги прямують до підвищення продуктивності праці, але скривлюють мету (Хуторський ефект).

6.6. Основні характеристики неформальних малих груп

Основні характеристики неформальних малих грууп такі: - соціальний контроль, який здійснюється шляхом розробки і закріплення групових правил допустимої поведінки, жорстких санкцій, відчуження; - опір перемінам, що виникають через загрозу існуванню неформальної групи; - наявність неформальних лідерів, які займають фактично таке саме становище, як і у формальних групах. Різниця полягає лише в тому, що лідер формальної організації отримує свої повноваження офіційно, а лідер неформальної - шляхом визнання його групою. Тому сфера впливу неформального лідера може виходити за адміністративні межі формальної організації, але все-таки найперша функція — це допомога групі в досягненні цілей існування.

6.7. Фактори, які впливають на ефективність роботи групи

    • Згуртованість групи.

    • Розмір групи.

    • Норми.

    • Склад групи.

Найбільш ефективна група – група, у якої розмір відповідає завданням і вдало підібрані люди.

6.8 Керівництво, влада та особистий вплив.

Керівництво це процес фізично-розумовий, який приводить до того, що підлеглі виконують дані їм доручення та вирішують певні завдання; керівництво це суттєвий компонент ефективного управління. Керівник це людина, яка є лідером і ефективно управляє своїми підлеглими

Влада це можливість чи властивість впливати на поведінку інших, щоб зробити лідерство і вплив біль ефективним , керівник повинен приміняти владу.

В основі лідерської поведінки лежить вплив: це будь-яка поведінка однієї особистості, яка вносить зміни у поведінку, відчуття, відносини іншої людини.

6.9 Влада та вплив і їх значення в управлінні

Влада це можливість впливати на поведінку інших. Влада та вплив це інструменти лідерства, є фактично єдиними засобами , які має керівник. Влада є необхідною умовою успішної діяльності організації. Влада залежить не тільки від керівника, а і від об’єкта, суб’єкта та від ситуації. Реальної ти абсолютної влади немає, в реальній організації влада залежить від ієрархії, тому вона характеризується не лише формальними повноваженнями, але і ступанню залежності від іншого лиця. В деяких випадках керівник залежить від підлеглих. Для того, щоб керувати необхідно впливати, а щоб впливати – потрібно мати основу влади. Щоб володіти владою, ви повинні мати можливість контролювати те, що важливо для виконавця, що ставить його у залежність від вас і примушує його виконувати ваші бажання.