Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2менеджмент шпорки.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
508.42 Кб
Скачать

2.4.Змiст та складовi успiшного управлiння, основнi пiдходи: узагальнення, ситуацiйний, iнтегрований пiдхiд, критичний.

1. Узагальнення.

2. Ситуаційний. Прийняття до уваги факторів(зовнішніх та внутрішніх), які впливають на роботу організації.

3. Інтегрований. Управління з оглядом на те, що всі баготочисленні ситуаційні змінні і всі функції управлінського процесу взаємопов’язані.

4. Критичний. «Критичний шлях» - виділення першочергових задач і другорядних задач.

Ще є підхід «не існує правильних відповідей», тобто будь-який конкретний спосіб чи метод, як би він добре не спрацьовував, не мона вважати «апріорно правильним». Адже не буває двох ідентичних організацій, з їх внутрішніми і зовнішніми факторами.

2.5.Органiзацiя (пiдприємство) як система.

Система — сукупність взаємопов'язаних і розміщених у певному порядку елементів, які утворюють єдине ціле для досягнення певної мети.

Риси організації:

  1. Це система, що складається зі складових.

  2. Це система відкритого типу, що залежить від зовнішніх умов.

  3. Організація виступає «трансформатором», що перетворює вхідні ресурси(сировина, матеріали, інформація, фінанси) на вихідний продукт(товари чи послуги).

Склад організації. Підрозділи виділяють за:

- функціями(напр., метрологія, якість) – функціональні підрозділи. Функц.підр. одного типу утворюють функціональну зону.

- зручністю в управлінні(лінійний і вертикальний розподіл).

Сукупність рівнів управління створює ланцюжок управління. Кількість нижчих рівнів управління – зона(сфера) контролю(управління). Зона контролю складає 5 – 10 підлеглих. Всі підрозділи за своєю діяльністю пов’язані інформативно.

2.6.Обєкт управлiння в органiзацiї.

Це виробничий процес, - сукупність дій із виготовлення продукції.

Виробничий процес має бути організований раціонально, тобто якнайкраще мають використовуватися засоби праці, предмети праці і праця робітників. Це досягається завдяки наступним принципам:

1. Спеціалізація. 2. Прямоточність. 3. Пропорційність. 4. Безперервність. 5. Ритмічність

2.7.Внутрiшнє середовище, його структура та характеристики.

Це ситуаційні фактори всередині організації. Оскільки організації це системи, створені людьми, то, в основному, внутрішнє середовище є результатом управлінських рішень.

Структура внутрішнього середовища:

  1. Цілі. Це конкретні кінцеві стани або очікуваний(бажаний) результат, якого прагне досягти група, працюючи разом. В ході планування керівництво розробляє цілі і повідомлює їх членам організації.

  2. Структура. Це логічні взаємовідношення рівнів управління і функціональних областей, побудовані в такій формі, що дозволяє найбільш ефективно досягати цілей організації. Основні концепції структури – спеціалізований розподіл праці та сфера контролю.

  3. Задачі. Це «предписанная»(надана?) робота, серія робіт або частина роботи, яка має бути виконана попередньо встановленим способом у попередньо оговорений(визначений) термін. З технічної точки зору, задачі надаються не робітнику, а його посаді.

  4. Технологія. Більшість людей розглядають технологію як дещо, пов’язане з винаходами і машинами. Однак соціолог Чарльз Перроу описує технологію як засіб перетворення сировини(люди, інформація, фізичні матеріали) – у певні продукти та послуги.

  5. Люди. Люди є центральним фактором у будь-якій моделі управління, включаючи і ситуаційний підхід. Є три основних аспекти людської змінної в ситуаційному підході до управління: поведінка окремих людей, поведінка людей в групах, характер поведінки керівника, функціонування менеджера в ролі лідера і його вплив на поведінку окремих людей та груп.

Характеристики людей: здібності, одарованість, потреби, очікування, сприйняття, ставлення(точка зору), цінності.