Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2менеджмент шпорки.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
508.42 Кб
Скачать

24. Стандарти та їх роль в контролi

Стандарти - документи, процес у відношенні до якого підлягає виміру. Вимога до стандартів – мета повинна мати кількісну характеристику.

Центральне місце в системі контролю посідають стандарти, заради досягнення яких і впроваджується власне контроль. Ці стандарти можуть мати різну форму — фізичні або натуральні стандарти (обсяг продукції, робіт, послуг, відпрацьований час, частка ринку тощо), цінові стандарти, стандарти капіталу, доходів, програмні стандарти, цілі, стратегічні плани і т. ін.

Мета, яка може бути використана в якості стандартів для контролю, відрізняє дві дуже важливі особливості. Вона характеризується наявністю тимчасових рамок, в яких повинна бути виконаний робота, і конкретного критерію, по відношенню, до якого можна оцінити ступінь виконання роботи. Конкретний критерій і певний період часу називаються показниками результативності. Показник результативності точно визначає те, що повинне бути отриманий для того, щоб досягти поставленої мети.

25. Автоматизованi системи контролю

Рішення задачі забезпечення, підтримка і перевірки виконання заданої якості продукції на всіх етапах її виготовлення здійснюється за допомогою систем контролю і управління якістю, для створення якої необхідно мати свій в розпорядженні докладну інформацію про точність процесу обробки. По характеристиках точності процесу встановлюється необхідність застосування засобів автоматичного активного контролю, визначаються режими обслуговування, кількість налагоджує і інші показнику необхідні для управління процесом. Особливе місце в системі контролю займає операційний активний контроль якості обробки, результати якого використовують для коректування настройки оброблювального устаткування або пристроїв, що управляють процесом обробки.

Найефективніші методи підвищення точності і якості роботи технологічного устаткування пов'язані з автоматичним отриманням і використовуванням додаткової інформації про відхилення вихідних параметрів.

Засоби активного контролю і управління дозволяють сумістити процеси обробки і вимірювання, виключаючи необхідність періодичних зупинок верстата для вимірювання, Особливо велика роль цих засобів в автоматизації виробничих процесів, коли вони виконують роль пристроїв зворотного зв'язку. Автоматизація процесу обробки на базі вимірювальних систем активного контролю і управління різко підвищує продуктивність праці верстатників, знижує рівень вимог до їх кваліфікації і дозволяє здійснювати багатоверстатне обслуговування.

Тема 4. Забезпечення ефективної дiяльностi пiдприємств.

1.Сенс ефективної дiяльностi.

Поняття ефективності — одне з центральних в економічній теорії та практиці. На будь-якому напрямі суспільного життя вона визначає доцільність дій господарюючого суб'єкта в економічній системі.

Родовою ознакою ефективності (продуктивності) може бути необхідність досягнення мети виробничо-господарської діяльності підприємства (організації) з найменшими витратами суспільної праці або часу. У кінцевому підсумку змістове тлумачення ефективності (про­дуктивності) як економічної категорії визначається об'єктивно дію­чим законом економії робочого часу, що є основоположною субстанцією багатства й мірою витрат, необхідних для його нагромад­ження та використання суспільством. Саме тому підвищення ефек­тивності виробництва треба вважати конкретною формою вияву цього закону.

Розрізняють суспільну, виробничу, соціальну, технічну, економічну ефективність. Технічна ефективність визначає результативність дій, спрямованих на вдосконалення техніки і технології, соціальна — на поліпшення умов праці, психологічного клімату в трудовому колективі тощо, економічна — на підвищення прибутковості всієї господарської діяльності, суспільна — на подолання нерівності в розподілі доходів і підтримання соціальної справедливості, виробнича — на мінімізацію витрат і максимізацію прибутку. Всі види ефективності тісно пов'язані між собою, взаємозалежні і разом визначають ефективність економічної системи країни загалом.

Ефективність діяльності підприємства аналізують за такими показниками: прибуток, норма прибутку, рентабельність, а також показниками використання трудових ресурсів (продуктивність праці), основних виробничих фондів (фондовіддача, фондомісткість), матеріальних ресурсів (матеріаломісткість, матеріаловіддача) та ін.