Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2менеджмент шпорки.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
508.42 Кб
Скачать

2.12.Типи моделей систем, процес їх побудови.

1. Фізична модель представляє те, що досліджується, за допомогою збільшеного чи зменшеного опису об’єкта чи системи. Наприклад, креслення чи схема розміщення устаткування в цеху.

2. Аналогова модель представляє досліджуваний об’єкт аналогом, який поводить себе як реальний об’єкт але не виглядає таковим. Наприклад, графік залежності витрат і об’єму виробництва.

3. Математична(символічна) модель. В ній використовуються символи для описання властивостей або характеристик об’єкта чи події.

Процес побудови:

1. Постановка задачі. 2. Побудова моделі. 3. Перевірка моделі на достовірність. 4. Застосування моделі. 5. Оновлення моделі.

2.13.Головнi рiзновиди моделей науки управлiння .

1. Модель теорії ігор. Моделювання оцінки впливу прийнятого рішення на конкурентів.

2. Модель теорії черг(модель оптимального обслуговування). Використовується для визначення оптимального числа каналів обслуговування відповідно до потреби в цих каналах. Якщо, наприклад, клієнтам банку довго доводиться чекати касира, то вони можуть перевести свої рахунки у інший банк, тому треба знати, скільки потрібно касирів.

3. Модель управління запасами. Використовується для визначення часу розміщення замовлень на ресурси та визначення їх кількості, а також маси готової продукції на складах. Будь-яка організація має підтримувати деякий рівень запасів, аби запобігти затримок у виробництві та у збуті.

4. Модель лінійного програмування. Застосовують для визначення оптимального способу розподілу дефіцитних ресурсів при наявності конкуруючих потреб.

5. Імітаційне моделювання. Процес створення моделі і її експериментальне застосування для визначення змін реальної ситуації.

6. Економічний аналіз. Це методи оцінки витрат і прибутків, а також відносної рентабельності підприємства. Типова модель – побудова точки беззбитковості.

2.14.Платiжна матриця, як метод прийняття управлiнських рiшень.

В умовах стохастичності(невизначеності) із однією стратегією(із одним рішенням) пов’язано декілька можливих наслідків, які виникають із певною долею імовірності. Очікуване значення альтернативи або варіанту стратегії – це сума можливих значень, помножених на відповідні ймовірності.

Наслідок О1

Наслідок О2

………..

Стратегія х1

Корисність L11

Корисність L12

………..

Стратегія х2

Корисність L21

Корисність L22

………..

………………..

……………….

……………….

………..

- ймовірність, L – корисність, - функція корисності

Це метод, який може допомогти керівнику у виборі одного з варіантів, який найбільшою мірою буде сприяти досягненню мети.

В цілому платіжна матриця корисна, коли:

  1. Є розумно обмежене число альтернатив або варіантів для вибору між ними.

  2. Те, що може трапитись, з повною визначеністю не відомо.

  3. Результати прийнятого рішення залежать від того, яка саме вибрана альтернатива і які події у дійсності мають місце.

Наприклад, якщо ви вважаєте, що вкладення грошей(як стратегія дії) у кіоск для торгівлі морозивом із імовірністю 0,5 забезпечить вам річний прибуток 5000грн, , із імов. 0,3 – 3000грн, і ймов. 0,2 – 10000грн то очікуване значення складе:

5000 (0,5) + 3000 (0,3) + 10000 (0,2) = 5400грн.