Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SOTs_ROB_KAPS_KA.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Тема 5. Сімейне насильство та дитячі суїциди.

Поняття та основні характерноикп суїцидальпої поведінки. Зв'язок між сімейним насильством та спробами самогубства. Сімейне насильство як психотравмуючий фактор. Особливості суїцидальиої поведінки дітей та підлітків. Роль матері в розвитку суїцидальних спроб дітей.

Тема 6. Правила взаємостосунків батьків та дітей.

Любов батьків — це одна з найголовніших потреб дитини. Прояви любові батьків: через: дотик, слова заохочення, подарунки, допомогу й час.

Принципи усвідомленого батьківства: любіть свою дитину; приймай­те дитину такою, якою вона є; вірте їй; довіряйте дитині; прислухайтеся до думки дитини; проводьте разом з дитиною вільний час; засуджуйте не саму дитину, а її вчинок; допомагайте їй розвивати свої здібності; будьте ввічливі з дитиною тощо.

"Робити чи не робити" — поради батькам стосовно виховного проце­су їх дітей.

Правила культурної поведінки для дітей: побутова культура, правила культури спілкування, діяльності, загальні правила моральності.

Основні аспекти ефективності виховного впливу.

348 Соціальна робота

Теоретичні основи соціальної роботи 349

Додаток Б

Література

  1. Бондаровська А. Що ми можемо зробити, щоб запобігти домашнь­ ому насильству. — К.: СДМ — Студіо, 1999.

  2. Бреева Е .Б. Дети в совремешюм обществе. — М.: Здиториал УРРС, 1999.

  3. Вагипець С. Наші діти / Соціальна політика та соціальна робо­ та. - №4181. - 1998.

  4. Кой И. С. Психология старшекласспика. — М., 1981.

  5. Колесов Д. В. Педагогика родителям. — М.: Педагогика, 1986.

  6. Кравець В, П. Психологія сімейного життя. — Тернопіль, 1995.

  7. Постовий В.Г. Сучасна сім'я та її педагогіка. — К., 1994.

  8. Сатир Виржиния Как строить себя и свою семью. — М., 1991.

  9. Славипа Л. С. Знать ребенка, чтобьі восиитьівать. — М.,1988.

  1. Сухомлипський В. О. Батьківська педагогіка. — К.: Рідна шко­ ла, 1978.

  2. Сухомлинский В. А. О восиитаиии. — М., 1973.

  3. Макарепко А. С. Книга для батьків. — К.: Рад. школа, 1978.

  4. Филішчук Г. Знаєте ли вьі своего ребенка. — М., 1978.

  5. Чечет В. В. Умеем ли мьі общаться с детьми. — М., 1983

Постанова

№ 616 Київ

від 26 квітня 2003 р.

Про затвердження Порядку розгляду заяв та повідомлень про вчи­нення насильства в сім'ї або реальну його загрозу

Відповідно до статті 4 Закону України "Про попередження насиль­ства в сім"ї" Кабінет Міністрів України постановив:

Затвердити порядок розгляду заяв та повідомлень про вчинення на­сильства в сім'ї або реальну його загрозу, що додається.

В. ЯНУКОВИЧ

Прем'єр-міністр України

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів

України від 26 квітня 2003 р. № 616

Порядок

розгляду заяв та повідомлень про вчинення насильства в сім'ї або реальну його загрозу

  1. Цей Порядок визначає механізм прийняття, обліку і розгляду заяв та повідомлень про вчинення насильства в сім'ї або реальну його загрозу (далі — заява).

  2. Прийняття, облік і розгляд заяв здійснюється за місцем проживан­ ня постраждалого від насильства в сім'ї або члена сім'ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства, Держкомсім'ямолоддю, управ­ лінням або відділом у справах сім'ї та молоді відповідної місцевої держад­ міністрації, службою дільничних інспекторів міліції та кримінальною міліцією у справах неповнолітніх органу внутрішніх справ (далі — органи).

  3. Усна заява викладається заявником і записується посадовою осо­ бою відповідного органу, а письмова — надсилається поштою або по­ дасться особисто, або передається через іншу особу.

350 Соціальна робота

Соціальна робота 351

  1. У заяві зазначається прізвище, ім'я та по батькові, місце прожи­ вання ностраждалого від насильства в сім'ї або члена сім'ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства, а також міститься інфор­ мація про те, ким вчинено насильство в сім'ї, час і місце його вчинення, умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спря­ мування, інші обставини вчинення насильства в сім'ї або реальної заі ро- зи його вчинення.

  2. Заява одразу після надходження до Держкомсім'ямолоді, управл­ іння або відділу у справах сім'ї та молоді відповідної місцевої держадм­ іністрації реєструється в журналі обліку заяв про вчинення насильства в сім'ї, а до служби дільничних інспекторів міліції та кримінальної міліції у справах неповнолітніх органу внутрішніх справ — у книзі обліку заяв про злочини та пригоди.

  1. Відмова у прийнятті та розгляді заяви не допускається.

  1. Органи розглядають заяву не більше ніж протягом трьох днів. Якщо виникає потреба у перевірці викладених у заяві фактів та з'ясу­ ванні додаткових обставин, заява розглядається не більше ніж протягом семи календарних днів.

У разі коли заява стосується неповнолітнього чи недієздатного члена сім'ї, відповідна інформація подається службі у справах неповнолітніх та органу опіки і піклування.

  1. Служба дільничних інспекторів міліції, кримінальна міліція у спра­ вах неповнолітніх органу внутрішніх снрав інформує протягом трьох днів про отримання заяви управління або відділ у справах сім'ї та мо­ лоді відповідної місцевої держадміністрації.

  2. Про отримання заяви, в якій міститься повідомлення про існуван­ ня загрози життю і здоров'ю особи, негайно інформується відповідний орган внутрішніх справ (за спеціальною телефонною лінією 02) для вжиття заходів до припинення насильства або дій членів сім'ї, спрямова­ них па виконання реальної загрози його вчинення.

10. Під час розгляду заяви здійснюється відвідання ностраждалого від насильства в сім'ї або особи, стосовно якої існує реальна загроза вчинення насильства, за місцем проживання представниками служби дільничних інспекторів міліції, управління або відділу у справах сім'ї та молоді, центру соціальних служб для молоді відповідної місцевої дер­ жадміністрації, а у разі отримання зазначеної інформації стосовно непов­ нолітнього — із залученням представників органу опіки та піклування,

кримінальної міліції у справах неповнолітніх органу внутрішніх справ і служби у справах неповнолітніх.

  1. Управлішія або відділ у справах сім'ї та молоді відповідної місцевої держадміністрації організовує надання иостраждалим від насильства в сім'ї та членам сім'ї, стосовно яких існує реальна його загроза, психоло­ гічних, юридичних, соціально-ііедагогічних, соціально-медичпих, інфор­ маційних та інших послуг, якими вони можуть скористатися через мере­ жу центрів соціальних служб для молоді та їх спеціалізованих служб, а у разі потреби направляють їх до спеціалізованих установ для постраж- далих від насильства в сім'ї (кризові центри, притулки, центри медико- соціальної реабілітації).

  2. Відомості про особисте життя та інша інформація, що міститься у заяві, не підляіають розголошенню.

НАУКОВО-МЕТОДИЧНЕ ВИДАННЯ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]