Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SOTs_ROB_KAPS_KA.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
3.06 Mб
Скачать

244 Соціальна робота

Теоретичні основи соціальної роботи 245

Література

  1. Толстоухова С. В. Норматишю-правова база діяльності центрів ССМ щодо здійснення соціальної роботи з неповнолітніми та молоддю, які перебувають в умовах позбавлення волі // Соціальна робота з неповнолітніми, які перебувають у місцях позбавлення волі. / За ред. Сітьова В. М. - К.: ДЦССМ, 2003. - С. 5-8.

  2. Вакулепко О. В. Соціальїю-демографічіїі особливості неповнолітніх, які перебувають у конфлікті з законом // Там же.

3. Сииьов В. М. Індивідуальні та типологічні особливості непов­ нолітніх засуджених, які перебувають у місцях позбавлення волі Там же.

Питання для самоперевірки

  1. Мета соціальної роботи з неповнолітніми, що звільнилися з місць позбавлення волі.

  2. Основні напрями соціальної роботи з названою категорією молоді.

  3. Охарактеризувати соціальио-реабілітаційну роботу з неповнолітні­ ми та молоддю.

  4. Розкрити суть технології соціальної допомоги неповнолітнім і мо­ лоді, що звільнились з місць позбавлення волі.

що характер залучення до вживання різних видів наркогенних засобів у принципі подібний. Різниця полягає у терміні формування залежності.

Проблема наркотизації у нашій країні вимагає нагального вирішення. Комплексний її аналіз свідчить, що суспільство повинно акцептувати увагу не стільки на боротьбі з наркотизацією населення (медикаментозне лікування, засудження, ізоляція), скільки па проведенні широкомасш­табної роботи з профілактики па всіх рівнях соціальних інститутів. У країні слід впроваджувати цілісний системний підхід щодо профілактики та соціальпо-психологічної корекції адитивної поведінки, що сприятиме формуванню несприятливості до вживання наркогенних речовин, особ­ливо серед підростаючого покоління.

Оскільки ми зосереджуємо увагу па психологічному та соціально-недагогічному аспекті та попередження хімічних узалежнепь в роботі практичного психолога та соціального педагога, то вважаємо за доцільне виділити основні вимоги до спеціаліста, який працюватиме з даною кате­горією клієнтів:

  • по-перше у нього повинна бути сформована власна позиція, щодо вживання наркогенних речовин з метою зміни психологічного стану;

  • по-друге він повинен вміти чітко розмежувати в проблемі парко- геиних узалежнепь юридичні, медичні, психологічні, соціальні та соц- іально-педагогічпі аспекти.

3. Соціально-педагогічні заходи протидії вживанню наркогенних засобів молоддю

Зловживання наркотичними речовинами та психотропними засобами, їх незаконний продаж — багатогранна комплексна соціальна проблема світового масштабу, що потребує термінового розв'язання. За деякими підрахунками, населення планети на незаконну купівлю наркотиків вит­рачає більше, ніж на їжу, проживання, одяг, освіту та медичне обслуго­вування разом узяті.

Проблема наркоманії набула сьогодні загрозливого характеру і в Україні і має всі риси епідемічного процесу.

Сутність виливу наркогенних речовин полягає у впливі на мораль­ний, психічний, фізичний розвиток людини. Співставлення різних видів наркотизацій (пикотииоманії,. алкомапії, наркоманії, токсикоманії) свідчать,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]