Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plodivnitstvo_vidpovidi_na_ispit.doc
Скачиваний:
470
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
388.1 Кб
Скачать

16. Значення факторів зовнішнього середовища. Світловий режим.

Цей фактор впливає на багато процесів життєдіяльності плодових рослин, зокрема на ріст і розвиток бруньок, пагонів, листя, плодів. При достатньому освітленні плоди більше, яскравіше забарвлені, містять більше сухих речовин і сахарів. Недостатнє освітлення негативно позначається на ростових процесах, закладки та диференціації генеративних бруньок, врожаї та якість плодів.

У крупнооб'ємних кронах зона достатнього освітлення розміщена на периферійній частині; в центрі крони через нестачу освітлення передчасно старіють і висихають обростають гілки, утворюється непродуктивна зона. Для покращення освітлення та скорочення непродуктивної зони в сучасному плодівництві віддають перевагу малооб'ємним округлим і сплощеним кронам висотою і діаметром до 3 м.

У прямій залежності від рівня освітлення знаходяться інтенсивність і продуктивність фотосинтезу, які визначаються кількістю фотосинтетично активної радіації (ФАР). Кращі умови для фотосинтезу більшості порід плодових рослин забезпечуються при рівні освітлення 70 ... 80%.

Слабке світло при проходженні через периферійну зону листя в глиб крони стає малоефективним. У той же час верхні і периферійні листя крони не в змозі повністю використовувати в процесі фотосинтезу інтенсивно надходить світловий потік.

Поглинена плодовими рослинами енергія сонячної радіації витрачається на забезпечення процесів життєдіяльності (транспірація, дихання, пересування речовин, ріст та ін.)

Більшість плодових порід відносяться до групи світлолюбних рослин. Більш вимогливі до світла породи південних районів - мигдаль, персик, абрикос, черешня, горіх волоський і менш вимогливі - груша, айва, яблуня, слива, вишня. Недостатнє освітлення переносять ягідні рослини - смородина, малина, суниця, агрус та ін Однак ці культури дають хороший урожай при достатньому освітленні.

17. Значення факторів зовнішнього середовища. Водний режим.

У листі, пагонах міститься води 50-75%, коренях 60-85, плодах 86-90% їх маси. Достатня кількість води в тканинах забезпечує поглинання і пересування елементів харчування, проходження біохімічних реакцій, підтримання тургору, теплового режиму та інших життєво важливих функцій. Для більшості плодових рослин помірних широт найбільш сприятливі умови вологозабезпеченості створюються при вологості грунту 75-80% НВ і відносної вологості повітря 60 ... 70%. Підвищена вологість грунту і повітря сприяє ураження грибними захворюваннями, погіршення запилення, зав'язування та якості плодів, затяжний вегетації і зниження зимостійкості плодових рослин. При вологості грунту 90 -95% НВ внаслідок витіснення повітря відчувається брак кисню для хорошої життєдіяльності коренів; при вологості 100% НВ гинуть спочатку поглинають, а потім і більші коріння. У період спокою коренева система витримує короткочасне затоплення (20 ... 30 доби) без істотних пошкоджень. При тривалому затопленні і заболочування грунту плодові рослини гинуть.

Відносно стійкі до надлишку вологи в грунті смородина чорна, айва, яблуня, груша, слива. Погано переносять надмірне зволоження мигдаль, абрикос, персик.

Нестача води у плодових рослин відчувається при вологості грунту нижче 70% НВ. При великому дефіциті вологи в грунті та повітрі в результаті ослаблення життєдіяльності рослин припиняються ростові процеси, передчасно опадає листя і плоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]