Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plodivnitstvo_vidpovidi_na_ispit.doc
Скачиваний:
467
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
388.1 Кб
Скачать

38.Суть причин періодичності плодоношення.

39.Заходи щодо зменшення періодичності плодоношення.

Періодичність плодоношення - це чергування неврожайних і врожайних років у плодових рослин. Особливо різко вона проявляється у ряду сортів яблуні і груші, меншою мірою у абрикоса й сливи, ще слабше у персика. Вишня і черешня практично не страждають від періодичності. Невластива вона і ягідним культурам.Доведено, що періодичність плодоношення може посилюватися при низькому рівні агротехніки, коли вносять недостатньо добрив, мало поливають, некваліфіковано проводять обрізання, погано доглядають за грунтом і деревами.Остаточно механізм періодичності плодоношення досі наукою не розкритий. Але вважається, що спадкова основа сорти відіграє чималу роль у прояві періодичності.Ступінь періодичності виражається спеціальним терміном - індексом періодичності: це відношення різниці в урожайності плодових рослин між двома роками до загальної суми врожаю (у%). Чим вище індекс, тим більше проявляється періодичність плодоношення. У різні вікові періоди індекс навіть у межах одного сорту може грунтовно змінюватися. В даному випадку позначається взаємовплив екології та спадковості.Хімічне проріджування плодів також пом'якшує прояв нерегулярності плодоношення. Адже відомо, що при сильному цвітінні на один дереві розпускається до 60 тис. квіток у середній смузі і до тис 200-220. - На півдні Росії, а треба зібрати лише 2-4 тис. яблук.

40.Біологічні основи розмноження плодових рослин.

Плодові та ягідні рослини розмножуються статевим і вегетативним шляхом. При статевому розмноженіі плодові рослини, отримані з насіння генетично не однорідні, і як правило, мало зберігають ознаки материнської рослини.У зв'язку з цим статеве розмноження застосовується в селекційних для виведення нових сортів і у виробничих умовах для вирощування підщеп.

Вегетативне розмноження та розмноження частинами рослини, як правило не викликає генетичних змін в потомстві, так як в створенні нової рослини бере участь тільки вегетативні клітини, які при діленні зберігають ознаки материнської рослини.

Вегетативне розмноження широко використовується при вирощувані вегетативно розмножуваних підщеп, кореневласних та привитих рослин, а також всіх ягідників.

В основі вегетативного розмноження лежить природна спроможність рослин до генерації, до розвитку цілої рослини із окремих її частин. Недоліки вегетативного розмноження рослин – здатність розмножувати вірусні хвороби і розвиток слабкої кореневої системи. Майже всі сорти без винятку розмножуються вегетативним способом:відводками нащадками живцями щепленнями і діленням кущем.

41.Способи вегетативного розмноженя. Штучні методи.

42.Способи вегетативного розмноження. Природні методи.

Вегетативне розмноження плодових культур - це процес утворення нової рослини із соматичних тканин, клітин, частин, вегетативних органів материнської рослини.Вегетативне розмноження також має свої недоліки і переваги. Наприклад перевага така що такі рослини починають раніше плодоносити, і то що таке розмноження можна використовувати для того щоб вивести нові сорти, і поліпшити існуючі за рахунок виникнення спонтанних мутацій, або ниркової варіації. Недоліками вегетативного розмноження є недостатньо розвинена коренева система і можливість перенесення вірусної інфекції в потомстві.Вегетативне розмноження буває штучним і природним. Природні способи вегетативного розмноження відбуваються без втручання людини (кореневими паростками, вкоріненими розетками листя). Штучні способи розмноження передбачають в собі втручання людини (живцями, щепленням, поділом куща).Одним з найпоширеніших видів розмноження є щеплення, тобто механічне перенесення частин однієї рослини на іншу для подальшого зростання. Рослина на яку прищеплюють, називають - підщепою, а яку прищеплюють - привоем. Існує близько 150 способів щеплень, основні з яких використовуються у виробництві: окулірування (щеплення брунькою) щеплення живцем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]