Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plodivnitstvo_vidpovidi_na_ispit.doc
Скачиваний:
470
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
388.1 Кб
Скачать

58.Вирощування саджанців агрусу.

Посадковий матеріал агрусу вирощують так само, як посадковий матеріал смородини. В аматорських садах його розмножують відведеннями.Основний врожай агрус формує на одно-і дворічних приростах. Плодушки одно-, дво-, трирічні. Обрізку проводять з урахуванням сили розвитку пагонів і наявності на них плодових гілочок. Щорічно вирізають сухі, слабкі, підмерзлі, нижні гілки і прикореневі пагони, крім тих, які залишають для заміщення старих. Гілки видаляють у віці 6-8 років. Кущі старше 10-12 років викорчовують.Для прискорення плодоношення і підвищення врожайності застосовують річну обрізання (прищипку). Обрізають верхівки однорічних прикореневих пагонів і сильних річних приростів. Річну обрізання проводять в кінці липня - початку серпня.

59.Вирощування саджанців порічок і смородини чорної.

Смородину чорну, червону, білу можна розмножувати здеревілими живцями, відводками, поділом куща.Найбільш ефективний спосіб розмноження здеревілими живцями. Гілки для живців використовують тільки однорічні, сильні, товщиною в олівець і більше. Їх нарізають на черешки довжиною 18-20 см. Верхню частину гілки довжиною 1-5 см не використовують зовсім. Краще укоріняються живці нижній і середній частині пагона. Кінцеві зрізи роблять на відстані не менше 1 см від крайньої нирки. Нижні кінці зрізують в косому напрямку, щоб при посадці вони легше входили в грунт.Живці можна садити восени в добре підготовлений грунт або покласти на зберігання під сніг, в холодильник «підвал і садити навесні, як тільки підійде грунт. Перед посадкою в грунт вносять органічні (1 відро на 1 м 2) і мінеральні добрива (30-60 15-30 г суперфосфату і г калійної солі на 1 м2). Садять живці похило під кутом 45 ° так, щоб на поверхні залишалася одна нирка. Розміщують в ряду на відстані 10-15 см, між рядами - 30 см. Після посадки ділянку поливають і мульчують торфом або перегноєм (рис. 26).Протягом вегетації грунт розпушують після кожного поливу або дощу. Поливи проводять за літо 3-4 рази, поєднуючи їх з підживленням гнойової рідиною і мінеральними добривами.Розмноження горизонтальними відводками. Укорінення відводків у смородини - справа нескладна. Рано навесні грунт розпушують і роблять борозенку від основи куща до зовнішньої його частини. У цю борозенку укладають обраний сильний пагін і щільно приколюють його до грунту дерев'яними гачками. Днів через 20, коли пагони піднімуться на 12-15 см над першою присипкою, їх знову присипають. Перед присипкою відводки поливають.До осені відведені пагони розвивають хорошу кореневу систему і дають сильні молоді пагони. Їх відкопують, відрізують біля основи куща і розрізають так, щоб кожна частина мала гілки і коріння.Розмноження діленням куща застосовують у тому випадку, коли з якоїсь причини його треба пересадити. Кущ викопують, ділять на дві, чотири і більше частин і пересаджують кожну окремо. Кущ можна залишити і на місці, а частина гілок разом з корінням відокремити від нього і посадити.

60.Вирощуваня саджанців обліпихи.

Розмноження здеревілими живцями дозволяє отримати кореневласні саджанці обліпихи за один вегетаційний період з приживлюваністю від 30 до 98%. Найкраще заготовляти однорічні пагони навесні - до розпускання бруньок. Пагони до посадки зберігають у снігу цілими або розрізаними на живці. Очищають їх від розгалужень, видаляють верхню неодревесневшіе частини і розрізають на черешки довжиною 12-15 см. Перед посадкою живці витримують у воді при 18-25 С протягом 5-7 днів - до набрякання бруньок та освіти кореневих горбиків, залишаючи над водою 2-3 бруньки. На ділянка, відведена для посадки живців, ще з осені вносять відро компосту або перегною, 100 г суперфосфату на 1 м2 і перекопують. Якщо грунт важкий, то додають 3-4 відра піску.Кращий строк посадки живців - період масового розпускання бруньок і цвітіння обліпихи. Це приблизно перша декада травня. Схема посадки 10х10 см. Живці висаджують вертикально, залишаючи над поверхнею грунту 1-2 бруньки, грунт навколо черешка ущільнюють і відразу поливають. Від похилій посадки саджанці виростають однобокі. У подальшому проводять часті поливи, підтримуючи високу вологість грунту.Розмноження кореневою порослю і нащадками. Нащадки починають з'являтися, коли кущі обліпихи досягнуть віку 4-х років. Але можна отримати їх раніше. Для цього відшукують в грунті проводить корінь і на деякій відстані від куща обрізають і оголюють його верхню частину. Через деякий час на що залишився ділянці кореня виникнуть один або кілька нащадків. Вони в перший рік не утворюють своїх коренів. Для кращого утворення кореневої системи корінь материнської рослини, що живить нащадки, за рік до пересадки перерізають. Підщепи вирощують з насіння. Однорічні дулики бувають тонкі, а на дворічних приживлюваність різко знижується. Тому однорічні сіянці (можна і більше віку) рано навесні зрізують на зворотний ріст. прищеплюють на висоті 25-40 см. На прищеплений черешках залишають 6-7 бруньок. Способом поліпшеної копуліровкі можна перещеплювати чоловічі рослини живцями з жіночих кущів і навпаки. Але потрібно врахувати, що при перещеплення жіночих рослин чоловічими приживлюваність буває дуже низькою. Щеплення на дорослих деревах роблять на однорічних приростах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]