Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plodivnitstvo_vidpovidi_na_ispit.doc
Скачиваний:
470
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
388.1 Кб
Скачать

76.Додаткові прийоми обрізування

77.Обрізування смородини та агрусу.

Формування кущів смородини чорної починають після садіння саджанців. З цією метою надземну частину їх укорочують рано навесні на пеньки з двома-трьома добре розвиненими бруньками, що сприяє утворенню молодих прикореневих пагонів заміщення. Пізно восени після закінчення вегетації вирізують біля поверхні грунту слабкі і пошкоджені пагони, залишаючи 3—4, а по можливості і більше добре розвинених однорічних стебел. Під час другої вегетації в кущі утворюються нові пагони заміщення, з яких восени залишають 4—5 кращих, а слабкі і пошкоджені вирізують. На 3-й і 4-й роки після закладання насадження дотримуються подібного принципу формування. При цьому основні гілки вибирають так, щоб вони біля основи розміщувалися в діаметрі 25—ЗО см, що знижує втрати врожаю при механізованому збиранні. Восени 4-го року в кущі повинно бути не менше 8—16 гілок різного віку: по 2—4 одно-, дво-, три- і чотирирічних. Восени 4-го року чотирирічні гілки вирізують біля поверхні грунту, що сприяє утворенню нових пагонів заміщення, підвищенню урожайності. У наступні роки обрізування кущів зводиться до видалення гілок чотирічного віку, уражених шкідниками (склівкою і златкою), дуже пониклих до землі та слабких пагонів заміщення.Вирізують також частини гілок, пошкоджені борошнистою росою, а при сильному ураженні кущів надземну частину зрізують повністю. У наступні 2—3 роки кущ відновлюють з новоутворених пагонів заміщення. Періодичне суцільне омолоджування кущів, починаючи з 5-го року після садіння. При цьому надземну частину скошують щоб довжина залишених пеньків не перевищувала 2—3 см. Наступного року надземна частина куща відновлюється, а на 2—3-й роки омолоджене насадження плодоносить. Щороку можна омолоджувати певну частину плантації (1/3—1/2). Таке омолоджування ефективне у насадженнях скороплідних сортів з помірною пагоновідновлювальною здатністю і компактними кущами. Догляд за насадженням після омолоджування полягає в ручному вибірковому, санітарному обрізуванні, належному удобренні та обробітку грунту.

Кущі аґрусуформують і обрізують майже так само, як і кущі смородини. Після закладання насадження саджанці укорочують на 2—3 нижні добре розвинені бруньки. У наступні роки в кущі залишають щорічно 3—4 сильних пагони заміщення не менш як 50 см завдовжки, а решту слабких рано навесні чи пізно восени вирізують. Вирізують також біля основи гілки, уражені сферотекою та горизонтально розміщені біля поверхні грунту в напрямі міжрядь. Після закінчення формування в кущі повинно бути 12— 14 гілок різного віку. В кущах плодоносних насаджень вирізують 4—5-річні гілки у сортів з коротким періодом життя кільчаток і високою пагонопродуктивністю і 6-річні гілки — у сортів з більш довговічними кільчатками (переважна більшість сортів).

78.Обрізування яблуні. Розпушено-ярусне формування.

Розріджено-ярусна крона. За конструкцією крона складається з 5—6 основних гілок 1-го порядку, з яких 3 розміщують у першому ярусі, 2—3 — у другому. Перший ярус формується на висоті 60—80 см з кутами відходження 45—50° і з кутами розходження близько 120°. Гілки другого ярусу формують на відстані 60—80 см від першого або поодиноко — через 40—60 см від першого ярусу і одна від одної. В горизонтальній проекції вони повинні бути розміщені в проміжках між гілками першого ярусу. Кути від-ходження їх можуть досягати 50—70°. Основні гілки розміщують у напрямі міжрядь. Вище останньої гілки другого ярусу центральний провідник укорочують на одну з бічних 2—3-річних горизонтальних гілок з тим, щоб висота дерева не перевищувала 3,5— 4,5 м (рис. 26).

Крону формують обрізуванням. Рано навесні в саду, закладеному дворічками, у яких закладено перший ярус, верхню бічну гілку укорочують до 35—50 см, а інші — на одному рівні з нею. Центральний провідник укорочують на 20—25 см вище рівня зрізів бічних гілок.

рано навесні відмірюють штамб висотою 60—80 см, а вище нього, залишаючи ще 20—25 см, однорічку зрізують на висоті 85—100 см. Укорочують її над останньою брунькою, щоб сприяти вирівнюванню стовбура, залишаючи, як правило, цю бруньку на боці зрізування підщепи. На штамбах бруньки видаляють або обшморгують пагони, які почали рости. Коли з бруньок, залишених для крони, утворюються пагони і довжина нижніх досягає ЗО—40 см, залишають верхній вертикальний для центрального провідника і 3 бічних, розміщених на відстані 10—15 см один від одного або й зближено, а інші видаляють. Конкуренти центрального провідника вирізують.

На другий рік рано навесні дворічні дерева, вирощені з однорічок у саду, обрізують так само, як і дворічні саджанці після висаджування в сад.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]