Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plodivnitstvo_vidpovidi_na_ispit.doc
Скачиваний:
470
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
388.1 Кб
Скачать

5.Кісточкові культури, їх характеристика.

До кісточкових плодів відносять сливи, вишні, черешні, абрикоси, персики, тощо.

Будова, забарвлення шкірочки і м'якоті, поверхня шкірочки (опушення, восковий наліт), будова і величина кісточки, форма і маса плодів є видовими і сортовими ознаками помологічних сортів кісточкових плодів.

Сливи поділяються на домашні садові (угорки, ренклоди) та аличу, терен.

Угорки темносинього кольору, вкриті восковим нальотом, подовженої форми, м'якоть їх щільна, кісточка гладенька, загострена, легко відділяється від м'якоті.

Ренклоди мають зелене, жовте, жовто-зелене, рожеве, фіолетово-червоне забарвлення шкірочки, плоди круглястої і яйцеподібної форми.

Алича має круглясту або яйцеподібну форму, жовте, зелене, світло-червоне, темно-червоне забарвлення шкірочки, кісточка відділяється добре або погано.

Терен — дикоросла слива, плоди темно-синього або червоного кольору з кислим, в'яжучим смаком.

Вишні за забарвленням соку поділяються на морелі (темно-забарвлений) і аморелі (світло-забарвлений).

Черешні за консистенцією м'якоті поділяють на гіні (м'яка) і бігаро (тверда, пружна).

Абрикоси вирощують переважно в Південному лісостепу, Західному лісостепу і в Криму.

Персики найбільш поширені в Криму і Південному степу.

6. Ягідні культури, їх характеристика.

Ягідні культури, кущові, напівкущові й багаторічні трав'яні рослини, що дають їстівні плоди — ягоди (суниці, полуниці, чорна смородина, малина, аґрус, білі й червоні порічки; госп. значення мають і дикорослі ягідні рослини: журавлина, чорниця, брусниця). В Україні на Я. к. припадає бл. 2% площі всіх плодовоягідних насаджень. Перше місце серед них належить суницям, друге — чорній смородині, третє — малині; менше поширені аґрус і порічки. Урожайність Я. к. висока: 80 — 120 ц/га.

Ягідні культури відзначаються високими поживними й смаковими якостями та лікувальними властивостями: містять цукри, органічні кислоти, солі фосфору, заліза, кальцію та вітамін С. їх споживають свіжими, а також використовують для виготовлення конфітур, джему, компотів, соків, вин.

У промислових насадженнях обробляють суницю, малину, смородину, агрус, обліпиху; в США крім цих культур - лохину, журавлину. З дикорослих використовують ожину, шипшина, жимолость їстівну, барбарис, лимонник китайський, чорницю, брусницю, бузину чорну, калину, лох, морошку.

Ягідні рослини характеризуються скороплідністю, високою врожайністю, екологічної пристосованістю, скоростиглістю, високими смаковими, харчовими та лікувальними властивостями та ін. До недоліків ягідних культур відносяться нетривалий період дозрівання ягід, погана транспортабельність і короткий період зберігання, трудомісткість збору.

7.Горіхоплідні культури, їх характеристика.

Рід горіхоплідні (Juglans L.) налічує крім Волоського (Грецького горіху) ще Маньчжурський горіх, Горіх Зібольда, Серцеподібний горіх, Чорний, Сірий горіхи, Пекан. Крім цього в групу горіхоплідних включено Мигдаль, фундук і інші види. Плоди й горіхова олія використовується в харчовій і кондитирській промисловості, а також у медицині, вітамінній, фармацевтичній, парфюмерній галузях промисловості та образотворчому мистецтві. Деревина грецького горіха, а також інших видів югланс, карії та їстивного каштана ціниться у меблевій промисловості, використовується для внутрішнього оздоблення будинків, вагонів, кают, салонів тощо.

Горіхи - група плодів, які складаються з сухої дерев'янистої оболонки(шкарлупи) і замкненого в ній їстівного плода. В співдружності незалежних держав росте велика кількість видів горіхоплідних: горіх грецький і маньчжурський, каштан їстівний, мигдаль, фісташки, ліщина, фундук, бук, кедрові горіхи. Значні площі лісів Сибірі та Дальнього Сходу зайняті горіхоплідними.

Горіхоплідні - це джерело повноцінних жирів, вуглеводів та білків, вітамінів В1, А, В2, К, Е, С. А по калорійності грецький горіх в 7 раз перевищує м'со. З мінеральних речовин в горіхах містяться калій, кальцій, залізо, солі кобальта, фосфор, з мікроелементів йод і цинк. Горіхи є одне з джерел енергії для людини. Адже вона постійно вживає різні харчові продукти до яких входить один з представлених видів горіхів. Також актуальним є стійке зростання сільськогосподарського виробництва горіхів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]