Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plodivnitstvo_vidpovidi_na_ispit.doc
Скачиваний:
470
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
388.1 Кб
Скачать

4.Зерняткові культури, їх характеристика.

Яблуня, груша та айва, що входять в цю групу, являють собою типово деревні форми. Груша має більш виражений стовбур і більш стислу крону, ніж яблуня, раніше рушає в зростання. Квіти груші білі з фіолетово-червоними пильовиками, квітки яблуні більшою частиною рожеві різних відтінків, а пиляки завжди жовті.

У перший віковий період у зерняткових порід розвиваються виключно вегетативні або ростові гілки, що відрізняються довжиною і несуть на собі листя, у пазухах яких формуються ростові нирки. Одні з цих бруньок на наступний рік, у свою чергу, дають початок ростовим паросткам, а інші залишаються сплячими. Сплячі нирки у зерняткових порід зберігають життєздатність тривалий час, тому зерняткові характеризуються добре вираженою здатністю до відновлення втрачених частин крони. У яблуні сплячих бруньок зазвичай більше, ніж у груші .

У наступний віковий період поряд з Ростовими починають розвиватися і плодові гілки. У зерняткових порід вони бувають трьох типів: плодовий прутик, копьецо і кольчатка. Плодовий прутик зовні схожий на однорічну ростові гілку, але набагато коротше останньої (до 30 сантиметрів) і закінчується не ростової, а плодової ниркою. Копьецо нагадує плодовий прутик, але довжина його зазвичай не перевищує 10-12 сантиметрів, а листя на ньому більше, ніж на прутики. Кольчатка представляє дуже коротку (до 7-8 сантиметрів) гілочку. Багаторічна кольчатка зазвичай вся покрита рубчика - слідами від листя. Кількісне співвідношення цих типів плодових гілочок у різних сортів буває неоднаково у плодових дерев .

Плодові гілки закінчуються плодовими нирками. У цьому полягає характерна особливість зерняткових порід. Потрібно, однак, зауважити, що при гарному харчуванні дерева закладка плодових бруньок іноді може бути на приростах поточного року і вони займають бічне становище на пагонах.

Плодові бруньки у них мають змішаний характер. З них розвиваються і репродуктивні частини (квітки, плоди), і вегетативні (листя, пагони), причому плоди займають кінцеві положення, а пагони - бокове. Завдяки цьому органи плодоношення у яблуні та груші не відмирають. Плодові бруньки у зерняткових порід помітно відрізняються від ростових. Вони крупніше, товще і мають більш округлу форму.

Квітка яблуні та груші складається з чашечки, віночка, тичинок і маточки. Тичинок у квітці буває від 15 до 30. Маточка - один, але з кількома приймочками (від 2 до 5). Нижня роздута частина маточки, звана зав'яззю, розташована нижче місця відходження чашолистків, пелюсток і тичинок. У яблуні та груші квіти зібрані в суцвіття.

Плід зерняткових представляє собою розрісся соковитий околоплодника, усередині якого містяться насінні камери з насінням, що утворюють центральну частину плоду. Останню називають сердечком.

Тривалість життя дерев культурних сортів яблуні та груші різна. Тривалість періоду їх плодоношення залежить від умов зростання, якості догляду, сортових особливостей і підщепи. На насіннєвому підщепі зерняткові плодоносять до 50 років, на середньорослі - до 30, на слаборослій підщепі - до 15 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]