Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plodivnitstvo_vidpovidi_na_ispit.doc
Скачиваний:
470
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
388.1 Кб
Скачать

22.Кореляція і локалізація в плодівництві.

Велике значення мають внутр. кореляції - взаємовпливу органів. До них відноситься явище апікального домінування, тобто гальмування росту бічних пагонів і нирок верхівкової ниркою. Ступінь апікального домінування часто визначає характер. Так, у більшості хвойних і деяких листя. дерев стовбур росте набагато швидше, ніж бічні гілки. У результаті цього дерева мають більш-менш конусоподібну форму крони. Апікальне домінування посилюється при бічному затіненні і послаблюється при хорошому освітленні.

Кореляції зростання проявляються на різних рівнях. Ріст і диференціація кожної клітини залежать від оточуючих її клітин і тканин. Саме тому клітина, виділена з тканини, зростає і диференціюється по іншому шляху. Явище кореляції виявляється і на рівні окремих тканин. Особливо ясно взаємодії (кореляції) виявляються при розгляді зростання окремих органів рослини. Спостерігається взаємозалежність між зростанням стебла і кореня. Часто зростання головного пагона впливає на ріст бічних. Бічні бруньки рослини при інтенсивному зростанні верхівкової можуть протягом усього вегетаційного періоду залишатися в спочиваючому стані, проте достатньо видалити верхівкову бруньку, щоб бічні почали інтенсивно рости.

Локалізація–обмеження місця дії того чи іншого явища, процесу певними просторовими межами.

23.Ярусність і морфологічний паралелізм.

При кожному новому пробудженні нирок переваги зростання зберігаються за верхівкової і розташованої поруч з нею. Вони дають найбільш сильні прирости. У підстави втечі нирки часто залишаються сплячими. Властивість плодових порід утворювати на обмеженій частині гілки довгі прирости обумовлює трьохярусне розміщення гілок. Це явище називають ярусний. Ясно виражені яруси виникають на центральному провіднику. На скелетних гілках вони виражені слабше, і чим вище порядок розгалуження, тим менш чітко визначаються яруси. Характер прояву ярусності залежить від породно-сортових особливостей і віку дерева, природних умов і застосовуваної агротехніки.

Яруси, що виникли на одновікових, однаково розташованих гілках і розвиваються в рівних умовах, зазвичай мають відносно подібну будову. Це явище називають морфологічним паралелізмом.

Закони ярусності та морфологічного паралелізму дозволяють однаково обрізати подібні за будовою частини дерева. Так, якщо при омолодження дерева вирішили обрізати в другому або третьому ярусі, то подібну обрізання можна проводити в даному саду на всіх деревах цього сорту.

24.Циклічна зміна скелетних та обростаючих частин у плодових рослин.

Окремі частини надземної системи плодових рослин сильно розрізняються за тривалістю життя. Стовбур може існувати до ста і більше років, скелетні гілки - кілька десятків років, що обростають - у середньому до 10 - 15 років, найбільш сильні з них до 20 років, а найслабші не більше 4 - 5 років. Тривалість життя окремих частин плодового рослини залежить від біології сорту, типу, інтенсивності та тривалості зростання гілок, умов зростання.

Довжина річних приростів по осі гілки закономірно зменшується від її заснування до верхівки. Довговічність напівскелетних і обростаючих гілок також зменшується від основи гілки, на якій вони розташовані, до верхівки.

Перші обростають гілки з'являються поблизу центрального провідника. У міру збільшення крони вони з'являються все далі від центру. Першими починають відмирати гілки, що утворилися в центрі. Відмирання розповсюджується від центру до периферії. При масовому відмирання напівскелетних і обростаючих гілок, розміщених на периферії, у підстави скелетних з сплячих нирок з'являються дзиги. Їх поява зумовлена тим, що з усіх тканин дерева найповільніше старіють покояться меристематические верхівки (клітини точок зростання сплячих нирок та ін.) Частина гілки вище дзиги відмирає.

Формується нова, на якій також від заснування до периферії спочатку утворюються, а потім відмирають обростають гілки. Цикл повторюється. Це явище отримало назву циклічної зміни скелетних і обростаючих гілок, а переміщення зон росту ближче до центру - відступаючого зростання.

25.Періоди росту та розвитку рослин за П.Г. Шиттом.

Ріст і плодоношення. Період охоплює поява перших плодів і початок товарного плодоношення (II). На цьому етапі дерево росте, збільшується в об'ємі і поступово переходить до сталого плодоносінню. Плодоношення і зростання. поява перших товарних плодів і отриманням максимального врожаю (III).. У цей час необхідні додаткове внесення добрив і зрошення.

Плодоношення. У цей період отримують високі, але менш стабільні врожаї і нерідко гіршої якості (IV). У дерев загасає верхівковий ріст галузей, процеси відмирання обростаючих гілок преобла дають над утворенням нових. Плодоношення і всихання. ослабленням і повним припиненням зростання гілок у верхній частині (V). стані малопродуктивні сади доцільно замінити новими.

Всихання, відмирання гілок і відновлювальне зростання. Це період всихання обростаючих і полускелетних гілок, а потім і основних частин кістяка крони (VI-VIII). У період відновлювального зростання поступово поновлюється зростання за рахунок формування відновних пагонів і гілок в напрямку від периферії до центру крони.

Зростання.У цей період відбувається загибель підземної системи рослини, після чого утворюється поросль (IX).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]