Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plodivnitstvo_vidpovidi_na_ispit.doc
Скачиваний:
470
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
388.1 Кб
Скачать

87.Системи утримання грунту в садах.

Система утримання повинна сприяти поліпшенню структури, фізичних властивостей і поживного режиму грунту, поповненню запасу органічних речовин, оптимізації мікробіологічної активності. Вона відіграє дуже важливу, основну роль у боротьбі з бур'янами, які значно погіршують поживний, водний, а нерідко і світловий режими, виділяють токсичні для плодових культур речовини і тим самим пригнічують їх ріст, відтягують вступ у плодоношення, знижують урожайність. Раціональна система утримання грунту е важливим регулятором його температурного режиму — знижує різкі підвищення і коливання температур в період вегетації, послаблює морози взимку; вона забезпечує захист грунту від водної і вітрової ерозії, регулює водний і повітряний режими, може бути допоміжним заходом боротьби з хворобами і шкідниками. В районах, забруднених радіонуклідами, де допустиме вирощування плодових культур, системи утримання мають важливе значення в регулюванні міграції нуклідів.

Система утримання— це прийоми, способи використання грунту, не зайнятого плодовими рослинами, зокрема у міжряддях, пристовбурних смугах, у рядах. Вона включає утримання грунту в чистому стані, вирощування сидератів, задерніння, використання гербіцидів чи поєднання, різні комбінації їх у нерозривному зв'язку з обробітком. Існує також тісний зв'язок з удобренням і зрошенням.

Прогресивні системи утримання грунту повинні мати обмежену енергоємність і мінімально ущільнювати грунт. Впровадження певних систем утримання грунту передбачає застосування відповідної системи удобрення, регулювання водного режиму та використання системи машин, що забезпечує повну механізацію процесів догляду за садом та збирання врожаю. Системи утримання грунту диференціюють відповідно до грунтово-кліматичних умов зони, рельєфу місцевості, конструкцій насаджень, способів розміщення і площ живлення, віку і біологічних особливостей порід, сортів, сортопідщепних комбінацій, у тому числі потреби в елементах живлення і воді в різні фази і періоди річного циклу росту і розвитку.

Основне завдання систем утримання грунту в насадженнях плодових культур — сприяти створенню оптимальних умов для активного росту і формоутворення, прискорення плодоношення, одержання високих сталих врожаїв якісних, екологічно чистих плодів.

88.Способи та технологія висадки дерев у саду.

Існують ямний, борозенний і машинний способи садіння саджанців плодових культур.

Садіння в ями — досить поширений, але трудомісткий спосіб. Для садіння плодових дерев ями копають ямокопачами по плантажу на глибину 40—50 см і діаметром 50—60 см, по звичайній оранці підзолистих грунтів — відповідно 60—80 і 80—100 см. Нижню 1/2—2/3 глибини ями вручну засипають грунтом, змішаним з перегноєм, а зверху насипають 8—10 см неудобреної родючої землі з міжряддя так, щоб утворився конус із верхівкою в центрі. Потім ставлять у яму саджанець, розправляють корені, спрямовуючи їх кінці вниз по конусу до периферії ями і засипають грунтом верхнього шару з міжрядь. На ділянках, заражених личинками хруща і дротяника, в садивну яму вносять на легких грунтах по 20 г, на важких — 40 г 2 %ного гранульованого гамма-ізомер гексахлорану.

Садити потрібно так, щоб після осідання грунту коренева шийка у саджанців на насіннєвих підщепах була на рівні поверхні, а на клонових підщепах місце щеплення знаходилось на 4—6 см вище поверхні грунту. Відразу після садіння саджанці поливають — ЗО—40 л води на дерево. Коли вода проникне в грунт і він осяде, дерева поправляють (вирівнюють, підсипають землю на оголені корені), підв'язують до кілків, пристовбурні круги діаметром 1—1,5 м мульчують торфом, перегноєм шаром 10—15 см або присипають сухим пухким грунтом.

Борозенний спосіб садіння більш продуктивний, ніж ямний. Борозни глибиною 50—60 см нарізують плантажними плугами. На дно борозни розкидачами вносять 10—15 т/га перегною та фосфорні і калійні добрива.За допомогою мірного дроту в борозни ставлять кілки у місцях садіння дерев, плугом згортають половину наорного грунту, засипаючи нижню половину глибини борозен. Потім до місць садіння розвозять саджанці і установлюють їх біля кілків, після чого плугами згортають у борозни решту грунту, підтягують саджанці до кореневої шийки, надаючи їм вертикального положення, ущільнюють навколо саджанців землю і роблять лунки для поливу, поливають і мульчують пристовбурні круги. Машинне садіння Саджанці висаджують однорядною саджалкою Саджанці висаджують у щілини 40—45 см завширшки і глибиною 40 см. За один прохід машина виконує такі операції, як нарізування щілин, садіння, закривання щілин, поливання. Відразу після висаджування саджанці поправляють, ущільнюють навкруги грунт, мульчують пристовбурні круги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]