Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plodivnitstvo_vidpovidi_na_ispit.doc
Скачиваний:
470
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
388.1 Кб
Скачать

26.Етапи росту та розвитку плодових культур.

I - ембріональний етаппочинається з утворення зиготи (злиття двох статевих клітин) і завершується після посіву насіння появою сім'ядоль і одного справжнього листочка. На цьому етапі рослина має найвищу пластичністю, тобто сприйнятливістю до змін зовнішнього середовища. Для клонових підщеп цей період відсутня.

2-юнацький,або ювенільний, етап розвитку сіянця починається з утворення перших справжніх листків і триває до перших 3-5 років плодоношення. Тривалість цього етапу залежить від породних та сортових особливостей, рівня агротехніки та інших факторів.

3 - продуктивний періодабо період змужнілості, характеризується відносною стійкістю ознак і властивостей. Пластичність рослини набагато знижується.

На цьому етапі крона і коренева система досягають максимальних розмірів і зберігають їх якийсь час, поряд зі зростанням вегетативних частин відбувається масове утворення органів плодоношення, що послаблює ріст.

Тривалість продуктивного періоду залежить від спадкової природи рослини, умов зростання і агротехніки. Наприклад, у яблуні період найбільш високих і стійких врожаїв триває до 20 - 30 років, у персика - до 15-18 і т. д.

4-етап старіння і відмирання. У цей період у гібридних сіянців послаблюються річні прирости, знижується врожай, відмирають окремі полускелетние гілки. Ознаки і властивості рослин не змінюються. Старіють всі органи дерева, в тому числі і коренева система. Закінчується етап загибеллю всього рослини.

27.Періоди росту вегетативних частин. Період росту та плодоношення.

В цей період необхідно закінчити формування крон, активізувати розвиток вегетативних і плодоносних частин крони, підтримувати оптимальну активність росту, доглядати за врожаєм. Тому після закінчення формування крони обмежують її висоту, а згодом і діаметр (товщину) відповідним обрізуванням забезпечують належне освітлення усіх її частин та оптимальну активність росту і утворення плодоносних гілочок;

стосовно до активності росту і плодоношення диференціюють удобрення і регулювання водного режиму, забезпечують нормальне запилення і запліднення, захищають насадження від пошкоджень хворобами, шкідниками, морозами.

28.Періоди росту вегетативних частин. Період плодоношення.

Активізація росту пагонів, забезпечення значних регулярних урожаїв та високої якості плодів - основна мета технології цього періоду. ЇЇ досягають омолоджуючи обрізуванням і проріджуванням, нормуванням квіток чи зав’язі, посиленим удобренням та належним водозабезпеченням, своєчасним і якісним виконанням заходів з захисту рослин

від уражень хворобами, шкідниками, приморозками.

29.Періодичність біологічних процесів у річному циклі плодових рослин.

У річному циклі плодового дерева можна виділити 4 періоди:

1. Період вегетації - від моменту розпускання бруньок до листопаду.

2. Період переходу від вегетації до настання стану щодо спокою. Від листопада до періоду переходу навколишньої температури нижче 0.

3. Період відносного спокою.

Від переходу температури нижче 0.

Від переходу температури 5.

Період переходу стану відносного спокою до початку вегетацій

Від 5 до періоду набухання і розпускання бруньок.

Відбувається цілий ряд змін у вегетаційний період, тому вони поділяються на фенофаз - це спадково обумовлені щорічно повторювані морфологічні прояви росту і розвитку плодового дерева.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]