Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sit.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

1.6 Форми адекватності інформації

Правильність прийняття рішення споживачем інформації залежить від того, наскільки ця інформація адекватна реальному стану об'єкта. Адекватність інформації може виражатися в трьох формах: синтаксичній, семантичній та прагматичній.

Синтаксична адекватність відображає формально-структурні характеристики інформації і не торкається її змісту. На синтаксичному рівні враховуються тип носія, спосіб подання інформації, швидкість передачі й обробки, розміри кодів, надійність і точність перетворення цих кодів тощо. Інформацію, що розглядається тільки з цієї точки зору, звичайно називають даними, тому що при цьому не має значення її змістовність.

Семантична адекватність визначає ступінь відповідності образу об'єкта самому об'єкту. Вона служить для формування понять і уявлень, виявлення змісту інформації та її узагальнення.

Прагматична адекватність відображає відношення між інформацією та її споживачем. Прагматичні властивості інформації можна розглядати тільки тоді, якщо існують інформація про об'єкт, користувач і цілі управління. Прагматична форма адекватності безпосередньо пов'язана з практичним використанням інформації.

1.7 Семантична та прагматична міри інформації

Семантична міра інформації S пов'язує семантичні властивості інформації зі спроможністю користувача зрозуміти повідомлення.

Семантична міра інформації повідомлення дорівнює 0:

  • якщо користувач взагалі не розуміє повідомлення;

  • користувач знає всю інформацію, що міститься у повідомленні.

Приміром першого граничного випадку може бути текст на невідомій користувачеві мові, другого – таблиця множення для студента.

Максимальну кількість семантичної інформації користувач здобуває при узгодженні її змісту зі своїми знаннями.

Коефіцієнт змістовності К - відношення кількості семантичної інформації до її обсягу .

Прагматична міра інформації – цінність інформації для досягнення користувачем поставленої мети. Ця міра - величина відносна, зумовлена особливостями використання інформації у тій чи іншій ІС. Цінність інформації визначається тим, наскільки вона допомагає користувачеві у досягнення поставленої перед ним мети.

Корисна інформація - інформація, що зменшує невизначеність прийняття рішення. Приміром, підчас екзамену для студента значно ціннішим порівняно з іншими є конспект лекцій саме з цього предмету. Якщо до отримання інформації ймовірність досягнення цілі дорівнює Р0, а після її отримання - Р1, то цінність інформації визначається за формулою та вимірюється у бітах.

Якість інформації

Ефективність використання інформації обумовлюють такі її характеристики, як:

  • репрезентативність,

  • змістовність,

  • повнота,

  • актуальність,

  • своєчасність,

  • точність,

  • достовірність,

  • сталість.

Репрезентативність інформації - правильність її відбору і формування для адекватного відображення істотних властивостей об'єкта. Найважливіше значення тут мають правильність концепції, на базі якої формалізоване вихідне поняття та обґрунтованість відбору істотних ознак і зв'язків об’єкта.

Змістовність інформації – це відношення кількості семантичної інформації в повідомленні до його обсягу. Зі збільшенням змістовності інформації зростає ефективність інформаційної системи, тому що для отримання тих самих відомостей потрібно обробити менший обсяг даних.

Повнота інформації - наявність достатнього для прийняття правильного рішення набору показників. Як неповна, тобто недостатня для прийняття правильного рішення, так і надлишкова інформація знижують ефективність прийнятих користувачем рішень.

Доступність інформації – це можливість отримання і перетворення інформації.

Актуальність інформації - ступінь збереження корисності інформації в момент її використання, що залежить від динаміки зміни її характеристик і від інтервалу часу, що пройшов із моменту отримання даної інформації.

Своєчасність інформації - її надходження не пізніше заздалегідь призначеного часу, узгодженого з часом вирішення поставленого перед користувачем завдання.

Точність інформації – це ступінь подібності отриманої інформації до реального стану об'єкта, процесу, явища тощо. Розрізняють:

  • формальну точність, що вимірюється значенням одиниці молодшого розряду числа;

  • дійсну точність, що зумовлена значенням одиниці останнього розряду числа;

  • максимальну точність, яку можна отримати в конкретних умовах функціонування системи;

  • необхідну точність, що зумовлюється функціональним призначенням показника.

Достовірність інформації - її властивість відображати реально існуючі об'єкти з необхідною точністю. Достовірність інформації вимірюється ймовірністю того, що відображуване інформацією значення параметра відрізняється від істинного значення цього параметра в межах необхідної точності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]