Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sit.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Висновки

В інформаційному суспільстві розроблення програмного забезпечення ІТ стало масовою діяльністю. За таких обставин свiтове суспiльство прийшло до висновку, що технологiя виробництва програм потребує свого оформлення як самостiйного iнженерного фаху, який мусить забезпечити у свiтi вiдповiдний кадровий потенцiал для постiйно зростаючого обсягу програмних розробок. Розроблення ІС визначається як iнженерна дiяльнiсть. Разом з тим, корисно навести її досить значнi вiдмiни вiд традицiйної iнженерiї:

  • традицiйнi гiлки iнженерiї мають високий ступiнь спецiалiзацiї, а в програмній інженерії спецiалiзацiя помiтна тiльки у досить вузьких застосуваннях (приміром, операцiйнi системи);

  • об'єкти традицiйної iнженерiї чітко визначенi, i манiпуляцiї з ними вiдбуваються у вузькому контекстi типових проектних рiшень та деталей, що вiдповiдають типовим потребам замовникiв, де проблеми прийняття рiшень стосуються окремих деталей, а не загальних питань, тоді як у програмній інженерії подiбна типiзацiя вiдсутня;

  • окремi проблеми традицiйної iнженерiї та вiдповiднi їм готовi рiшення добре класифiкованi та каталогiзованi, а у програмній інженерії кожна нова розробка - це нова проблема, у якiй досить важко розглядiти аналогiї з системами, що були побудованi ранiше.

Виникнення програмної інженерії визначено кількома факторами: - появою різноманітних складних методів аналізу та моделювання ПрО; - великою кількістю помилок в ПЗ; - потребою в організації роботи великих колективів розробників ПЗ; - необхідністю використання високотехнологічних засобів управління розробкою ПЗ.

Програмна інженерія робить акцент на оцінку якості ПЗ, що створюється, та повторне застосування програмних компонент з метою прискорення та підвищення якості ІС. Наведені у цій главі основні положення програмної інженерії корисні як потенційним розробникам ІС, так і замовникам інформаційних продуктів.

Список літератури

  1. Андон Ф.И., Лаврищева Е.М. Методы инженерии распределенных компьютерных приложений. – К.: Наукова думка, 1997.

  1. Бабенко М.П., Лаврищева Е.М. Основи програмної інженерії. Навчальний посібник. – К.: Знання, 2001.

  1. Леффингуэлл Д., Уидриг Д. Принципы работы с требованиями к программному обеспечению. Унифицированный подход.-Издательский дом ”Вильямс”, 2001.

  2. Соммервилл И. Инженерия программного обеспечения.-Издательский дом ”Вильямс”, 2002 г.

Контрольні питання:

  1. У чому суть інженерної і наукової діяльності?

  2. У чому специфіка програмної інженерії як інженерної діяльності?

  3. Який вигляд мають продукти програмної інженерії?

  4. Що таке життєвий цикл розробки програмного забезпечення?

  5. Які бувають етапи процесу розробки програмного забезпечення?

  6. Що таке верифікація інформаційного продукту?

  7. Що таке валидація інформаційного продукту?

  8. У чому полягає супроводження інформаційних продуктів?

  9. Що таке помилка в інформаційному продукті?

  10. Хто входить до команди тестувачів?

  11. За якими параметрами оцінюють якість ІС?

Розділ 5. Проблеми безпеки у відкритих інформаційних системах Інформація як об’єкт захисту

Інформаційні ресурси, що є основним об’єктом ІТ, - це інформація, яка має певну цінність. Цінність інформації - основний критерій у прийнятті рішень щодо її захисту.

Інформаційна безпека (ІБ) - захищеність інформації та інфраструктури, яка її підтримує, від випадкових або навмисних впливів природного чи штучного характеру, здатних завдати збитків власникам або користувачам інформації.

Безпека - це якісна характеристика системи, її не можна вимірювати в якихось одиницях. Більш того, неможливо навіть з однозначним результатом порівнювати дві системи - одна буде мати кращий захист в одному випадку, друга – в іншому.

ІБ не зводиться винятково до захисту інформації (ЗІ). Суб'єкт інформаційних відносин може постраждати (зазнати збитків) не тільки від несанкціонованого доступу (НСД), але й від поломки системи, що спричиняє перерву в обслуговуванні. Для багатьох відкритих організацій (приміром, навчальних) власне захист інформації займає не перше місце.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]