Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sit.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Висновки

Використання онтологій та інших метаописів для опису інформаційних ресурсів Інтернет дозволяє формалізувати відомості про ПрО, до якої вони відносяться, що спрощує пошук потрібних користувачеві ресурсів.

Список літератури

  1. Berners-Lee T., Hendler J., Lassila O. The Semantic Web. - http://www.scientificamerican.com/print_version.cfm?articleID=00048144-10D2-1C70-84A9809EC588EF21,

  1. Introduction to RDF Metadata. - http://www.w3.org/TR/NOTE-rdf-simple-intro-971113.html.

  2. MPEG Official Site. - http://mpeg.telecomitalialab.com.

  3. OWL Web Ontology Language 1.0 Reference, W3C Working Draft 29 July 2002. - http://www.w3.org/TR/2002/WD-owl-ref-20020729/.

  4. RDF Tutorial, W3C. - http://www.w3.org/TR/rdf-tuturial.

  5. Гаврилова Т.А., Хорошевский В.Ф. Базы знаний интеллектуальных систем. - Спб.: Питер, 2001.

  6. Плескач В.Л., Рогушина Ю.В., Кустова Н.П. Інформаційні технології та системи. - К.: "Книга", 2004.

Контрольні питання

  1. Які засоби використовують для подання гіпертексту?

  1. У чому полягають відмінності між мовами HTML та XML?

  2. Яка інформація називається мультимедійною?

  3. Які формати використовуються для подання мультимедійних даних?

  4. Які формати використовуються для подання графічної інформації в Інтернет?

  5. Що таке метадані про документ?

  6. Для чого використовують стандарт RDF?

  7. Що таке онтологія?

  8. Які мови використовують для подання онтологічних систем?

Розділ 9. Інтелектуальні програмні агенти. Мультиагентні системи.

Один з найперспективніших напрямків у ШІ пов’язаний зі створенням інтелектуальних програмних агентів та мультиагентних систем. Агентно-орієнтовані системи поєднують об’єктно-орієнтовану технологію програмування з технологіями штучного інтелекту. Поширення використання агентної парадигми в ІТ призводить до якісно нового рівня взаємодії користувача з ПЗ.

Програмний агент - це сутність, яка здатна до формулювання цілей, навчання, планування та прийняття рішень в оточенні, що динамічно змінюється.

Вперше агенти були використані при створенні каталогів сторінок Інтернет для виконання рутинної роботи з перегляду інформаційних ресурсів мережі. Зараз агенти широко використовуються для вирішення широкого спектра задач – від управління підприємством до пошуку інформації, від диспетчеризації перевезень і логістики – до управляння космічними роботами. Призначення агентів – спростити та покращити взаємодію користувачів зі склад­ними програмними системами у слабоструктурованому, розподіленому сере­до­вищі, що динамічно змінюється, шляхом адаптації до особливостей конкретного користувача. Агент, на відміну від традиційних програм, здатний взаємодіяти з цим середовищем, отримуючи від нього інформацію через свої сенсори і впливаючи на середовище за допомогою своїх ефекторів, та змінювати свою поведінку, навчаючись на власному досвіді.

Основні властивості програмного агента

Для реалізації своїх функцій агент має володіти, принаймні, чотирма можливостями:

  • підтримувати взаємодію з навколишнім середовищем, одержуючи від нього інформацію і реагуючи на цю інформацію своїми діями;

  • проявляти власну ініціативу;

  • посилати й отримувати повідомлення від інших агентів;

  • діяти без утручання ззовні.

Інтелектуальні агенти здатні аналізувати інформацію, яку вони отримують від інших агентів. Вони можуть приймати рішення в умовах невизначеності ситуації.

Як правило, агентів не програмують для виконання конкретної роботи, а навчають на прикладах. Агенти, які мають високий рівень інтелектуальності, здатні самостійно вчитися на власному досвіді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]