Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_GOS_VSI.docx
Скачиваний:
202
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.5 Mб
Скачать

1. Схема управління асинхронним електродвигуном за допомогою магнітного пускача.

Схема, що зображена на малюнку, є схемою управління нереверсивного асинхронного електродвигуна за допомогою магнітного пускача. На схемі показано включення котушок магнітного пускача на лінійну напругу. У випадку необхідності включення котушок на фазну напругу, їх вмикають на фазний і нульовий провідники. Магнітний пускач працює таким чином: при ввімкненні нормально-розмікнутого контакту кнопки «Пуск», котушка через нормально-замкнутий контакт кнопки «СТоп» одержує живлення, відбувається втягування якоря; замикання головних контактів і підключення АД до мережі та замикання блок-контакта, який блокує кнопку «Пуск» після її відпускання. Після натискання кнопки «Стоп» котушка втрачає живлення і від дією сили зворотної пружини головні контакти та блок-контакт розмикаються і АД відключається від мережі. При протіканні струмів перевантаження нагрівається елемент РТ, віддаючи тепло біметалевій пластині. Остання, відхиляючись відключає свій нормально-замкнутий контакт, при цьому котушка також втрачає живлення і відключає АД

2. Схема управління реверсивним асинхронним електродвигуном за допомогою магнітного пускача

Позначки:

А-автоматичний вимикач

З-запобіжники

В-нормально розімкнутий контакт магнітного пускача ВПЕРЕД

Н- нормально розімкнутий контакт магнітного пускача НАЗАД

РТ – обмотки теплового реле

АД – асинхронний двигун

КС- нормально замкнутий контакт кнопки СТОП

КПВ – нормально розімкнутий контакт кнопки ПУСК ВПЕРЕД

БКВ – нормально розімкнутий контакт блокувальника ВПЕРЕД

БН – нормально замкнутий контакт НАЗАД

КВ – котушка магнітного пускача ВПЕРЕД

РТ1-нормально замкнутий контакт теплового реле ВПЕРЕД

КПН – нормально розімкнутий контакт кнопки ПУСК НАЗАД

БКН – нормально розімкнутий контакт блокувальника НАЗАД

БВ – нормально замкнутий контакт ВПЕРЕД

КН – котушка магнітного пускача НАЗАД

РТ2-нормально замкнутий контакт теплового реле НАЗАД

3. Автоматичні вимикачі до 1000 в

Автомати́чний вимика́ч — це контактний комутаційний апарат, що спроможний вмикати, проводити та вимикати струм, коли електричне коло у нормальному стані, а також вмикати, проводити протягом певного встановленого часу і вимикати струм при певному аномальному стані електричного кола. Автоматичний вимикач призначений для нечастих вмикань, а також для захисту кабелів та кінцевих споживачів від перевантаження і короткого замикання.

Автоматичні вимикачі виконують одночасно функції захисту та управління. Незалежно від виконуваних функції автоматичні вимикачі поділяються за власним часом спрацьовування tс, у (часу з моменту подачі команди до початку розмиканняконтактів) на

  • Нормальні (tc = 0,02-0,1 с),

  • Селективні (tc, регулюється до 1 с)

  • Швидкодіючі, що володіють струмообмежуючім ефектом (tс, не більше 0,005 с).

Будова

Автоматичний вимикач для монтажу на DIN-рейкуконструктивно виконаний удіелектричномукорпусі. Включення-відключення проводиться важелем (1 на малюнку), проводи приєднуються до гвинтових клем (2). Засувка (9) фіксує корпус вимикача на DIN-рейці і дозволяє при необхідності легко його зняти (для цього потрібно відтягнути засувку, вставившивикруткув петлю засувки). Комутацію ланцюга здійснюють рухомий (3) і нерухомий (4) контакти. Рухомий контакт підпружинений, пружина забезпечує зусилля для швидкого розчеплення контактів. Механізм розчеплення приводиться в дію одним з двох розчеплювачів: тепловим або магнітним.
  • Тепловий роз'єднувач являє собою біметалеву пластину(5), що нагрівається протікаючим струмом. При протіканні струму вище допустимого значення біметалічна пластина вигинається і приводить в дію механізм розчеплення. Час спрацьовування залежить від струму (часострумова характеристика) і може змінюватися від секунд до години. Мінімальний струм, при якому має спрацьовувати за час не більше 1 години (приn ≤ 63 А) або 2 годин (приn > 63 А). ГОСТ Р 50345-99, розділ 8.6.1. тепловий роз'єднувач, становить 1,45 від номінального струму запобіжника. Налаштування струму спрацьовування виконується в процесі виготовлення регулюючим гвинтом (6). На відміну від плавкого запобіжника, автоматичний вимикач готовий до наступного використання після охолодження пластини.

  • Магнітний (миттєвий) роз'єднувач представляє собою соленоїд (7), рухомий сердечник якого також може приводити в дію механізм розчеплення. Струм, що проходить через запобіжник, тече по обмотці соленоїда і викликає втягування осердя при перевищенні заданого порогу. Миттєвий роз'єднувач, на відміну від теплового, спрацьовує дуже швидко (частки секунди), але при значно більшому перевищенні струму: в 2 ÷ 10 разів від номіналу, залежно від типу (автоматичні вимикачі поділяються на типи A, B, C і D залежно від чутливості миттєвого розчеплювача).

Під час розчеплення контактів може виникнути електрична дуга, тому контакти мають особливу форму і знаходяться в дугогасильній камері (8).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]