Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_GOS_VSI.docx
Скачиваний:
203
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.5 Mб
Скачать

28. Що таке електроустановка,Споживач електричної енергії , приймач електричної енергії

Електроустановка - сукупність машин, апаратів, ліній і допоміжного обладнання (разом із спорудами та приміщеннями, в яких вони встановлені), призначених для виробництва, перетворення, трансформації, передачі, розподілу, споживання електричної енергії та перетворення її в інший вид енергії/

Споживач електричної енергії (споживач) - юридична або фізична особа - суб'єкт господарської діяльності, що використовує електричну енергію для забезпечення потреб власних електроустановок на підставі договору.

Приймач електричної енергії (електроприймач) - пристрій, у якому електрична енергія перетворюється на інший вид енергії для її використання.

29. конструкція і принцип дії силових трифазних трансформаторів. Силовий трансформатор – трансформатор призначения для перетворення електричної енергії в електричних мережах та в установках. Силовий трансформатор – це пристрій, який складається з великої кількості конструктивних елементів, основними з яких є : магнітна система (магнітопровід), обмотки, ізоляція, виводи, бак, охолоджувальний пристрій, механізм регулювання напруги, захисні та вимірювальні пристрої, візок. У магнітній системі наявний магнітний потік трансформатора (звідси назва магнітопровід). Магнітопровід є конструктивною і механічною основою трансформатора. Якість електротехнічної сталі впливає на допустиму магнітну індукцію та втрати в магнітопроводі. Магнітопровід є основою на яку кріпляться обмотки і провідники, що з’єднують обмотки з виводами, створюючи активну частину трансформатора. М виконує дві функції:1. Він утворює магнітне коло, по якому замикається основний магнітний потік трансформатора, 2. Є основою для встановлення та кріплення обмоток, виводів,перемикачів. Має шихтовану конструкцію (виготовлений з тонких пластинок) це зменшує вихрові струми, які індукуються в ньому змінним магнітним потоком, тим самим зменшує втрати енергії в трансформаторі. Залежно від констр.магнітопровода трансформатори бувають 3 типів: стержневі, броньовані, броностержневі, а також тороїдальні. Обмотки – трансформаторів повинні мати достатню електричну та механічну міцність. Ізоляція обмоток і відводів від неї мають бути без пошкоджень, витримувати комутаційні й атмосферні перенапруги.обмотки мають витримувати електродинамічні зусилля, які виникають при КЗ. За взаємним розміщенням на стержні обмотки трансформаторів можуть бути концентричними та дисковими.у трасформаторах з масляним охолодженням магнітопровід з обмотками розміщується у баку з трансформаторним маслом. Це масло відбирає тепло у обмоток і магнітопроводу, які нагрілись внаслідок проходження по ним струму.а воно в свою чергу віддає тепло через стінки баку.Баик бувають гладкі, трубчасті, ребристі – поверхні, для збільшення поверхні охолодження. Трансформатор має три обмотки, які розміщені на спільному магнітопроводі, що вигот з феромагнітного матеріалу.

30. ОСНОВНІ ЕЛЕМЕНТИ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЖ, ЇХ ПРИЗНАЧЕННЯ ТА ЗОБРАЖЕНН НА СХЕМІ.

План :

1. Основні елементи ЛЕП(лінії електричних передач).

2. Основні види ПС(підстанції).

3. Основні елементи ПС.

Основні елементи ЛЕП.

До основних елементів електричної мережі відносяться лінії електричних передач (ЛЕП) і підстанції (ПС).

Повітряні лінії складаються з:

- опор,

- проводів,

- лінійної арматури,

- грозозахисного тросу.

Опори бувають (по розташуванню та виконуємим функціям):

- проміжкові,

- кутові,

- кінцеві,

- спеціальні.

Опори бувають (по використаному матеріалу):

- залізобетоні,

- металеві (і дерев’яні в низьковольтних мережах)

За конструктивним виконанням:

- одно ланцюгові,

- дволанцюгові.

На ПЛ використовують багатодротові алюмінієвий та сталеалюмінієві проводи.

Проводи і троси на опорах одноланцюгових і дволанцюгових ПЛ розміщують наступним чином:

Ізолятори :

- штирьові ( в основному до 20 кВ );

- підвісні (тарілчасті).

На 1 тарілку приблизно 1015кВ (бувають і більше).

Основні види ПС.

Підстанції призначені для перетворення і перерозподілу електроенергії. Вони являються елементами мережі, які визначають її структуру і властивості. ПС класифікують за різними ознаками ( підвищуючи і понижуючі ). За місцем і способом під’єднання трансформатора до мережі ПС поділяють на:

  • глухі (кінцеві),

  • відгалуженні,

  • прохідні,

  • вузлові.

Глухі ПС під’єднуються в кінці однієї або двух ліній (магістральних, радіальних або змішаних).

Основні елементи ПС.

Основні елементи ПС:

1.Трансформатор(и),

2.Автотрансформатор(и), які служать для мереж різних номінальних напруг.

Т і АТ характеризується каталожними даними: Uн, Рн і іншими параметрами.

На підстанціях застосовують двох - і трьохобмоткові трансформатори, а також різновид двохобмоткового трансформатора – трансформатор з розщепленою обмоткою.

Sвн=Scн=Sнн=100%

Scн +Sнн=Sвн

Sнн1=Sнн2=0,5Sвн

(Двухобмотковий з розщепленою обмоткою)

Автотрансформатори

АТ - це трансформатор, у якого обмотка середньої напруги (С) є частиною обмотки вищої напруги (В), тобто АТ – це трансформатор, дві або більше обмотки якого гальванічно (електрично) пов’язані так, що вони мають загальну частину.

Принципіальна схема однофазного автотрансформатора:

Двухобмотковий Трьохобмотковий

Випускають однофазні і трифазні АТ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]