Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_GOS_VSI.docx
Скачиваний:
203
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.5 Mб
Скачать

54 . Елекродугове зварювання

Електродуговим зварюванням називають – технологічний процес з використовуваним джерелом енергії електричною дугою для отримання нероз'ємних з'єднань. Здійснюється процес шляхом зварювання частин виробу при їх нагріванні. При цьому температура зварювання більше 3000 ° C.

Досить висока міцність швів зварювання;Економічність при експлуатації;

Можливість з'єднання деталей з м'якої або нержавіючої сталі, а також алюмінієвих елементів;Є можливість ремонтувати чавунні вироби.

За допомогою такої зварювання здійснюється з'єднання однакових за типом і складом металів. Електричний струм йде між електродом і деталями, в результаті чого створюється електрична дуга.

Електрод – це стрижень металевий, який може бути покритий спеціальним складом. Також електрод може і не мати такого покриття. Завдяки чому встановлюється належний електричний контакт.

Види електродугового зварювання

Зварювання електродом що плавиться

Електрод в даному випадку електрод виступає дротом металевої, до якої підводиться струм через струмопровідний наконечник. Електрична дуга здійснює расплавкі електрода (дроту), а щоб довжина дуги була постійною відбувається подача дроту автоматичним механізмом. Захисні гази в даному випадку використовуються для захисту від атмосфери. В якості газів виступають: гелій, аргон, вуглекислий газ. Вони подаються разом з електродним дротом зі зварювальної головки.

Зварювання електродом неплавким

В даному випадку електрод – це стрижень, який робиться з вольфраму або графіту. Температура плавлення їх набагато вище тієї, що присутня при зварюванні.

Захисні гази в даному випадку використовуються для захисту від атмосфери. В якості газів виступають: гелій, азот, аргон. Здійснюється зварювання як з присадним матеріалом, так і без нього.

Техніка електродугового зварювання

  • Спочатку перевіряється заземлення, а потім включається апарат зварювальний;

  • Створюється дуга електродугова. Кінцем електрода потирають ділянка зварювання;

  • До стику деталей наближають електрод на 2-3 мм (як тільки з'явилися іскри). довжина дуги не була більше діаметра електрода і завжди була постійною;

  • На 60 ° нахиляється електрод і постійно рухається в напрям до себе;

  • Вибираючи швидкість руху потрібно врахувати, що зварювальний шов повинен бути в 1,5-2 рази більше діаметра електрода;

Правила техніки безпеки для електродугового зварювання

  • Обов'язково використовується для захисту маска із стеклами фільтруючими.

  • Одяг має бути сухою для запобігання ураження електричним струмом;

  • Ні в якому разі не можна здійснювати зварювання поряд з місцями, де знаходяться горючі речовини;

  • Не можна голими руками (без спеціальних рукавичок) торкатися до неостиглим деталям. Зварювання здійснюється при високій температурі. Від дотиків може бути опік.

55.Монтаж пристроїв заземлення

 Захисне заземлення - це навмисне з’єднання із землею металевих частин електроустановки, що не знаходяться під напругою (рукояток приводів раз’едінітелей, кожухів трансформаторів, фланців опорних ізоляторів, корпусів вимірювальних трансформаторів і т.п.).

Монтаж заземляючих пристроїв складається з наступних операцій: установки заземлітелей, прокладки заземляючих провідників, з’єднання заземляючих провідників один з одним приєднання заземляючих провідників до заземлітелям і електроустаткування.

Вертикальні заземлітелі з кутової сталі і отбракованних труб занурюють в грунт забиванням або втискуванням, з круглої сталі - вкрученням або втискуванням. Ці роботи виконують за допомогою механізмів і пристосувань, наприклад: копра (забивання в грунт), пристосування до сверлілке (вкручення в грунт стрижньових електродів), механізму ПЗД-12 (вкручення в грунт електродів заземлення).

Найбільш поширені електрозаглубітелі, що мають стандартну електросверлілку і редуктор, що знижує частоту обертання нижче 100 об/мин і відповідно збільшуючий момент, що крутить, на вкручуваному електроді. При користуванні цими заглубітелямі до кінця електроду приварюють наконечник-забурювальник, що забезпечує спушення грунту і що полегшує занурення електроду. Наконечник, що випускається промисловістю, є загостреною на кінці і зігнутою по гвинтовій лінії сталевою смугою шириною 16 мм. У монтажній практиці застосовуються і інші типи наконечників для електродів.

Вертикальні заземлітелі повинні закладатися на глибину 0,5 - 0,6 м від рівня планувальної відмітки землі і виступати від дна траншеї на 0,1 - 0,2 м. Відстань між електродами 2,5 - 3 м. Горизонтальні заземлітелі і сполучні смуги між вертикальними заземлітелямі укладають в траншеї завглибшки 0,6 - 0,7 м від рівня планувальної відмітки землі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]