Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_GOS_VSI.docx
Скачиваний:
203
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.5 Mб
Скачать

15. Навести схему приєднання до мереж (до і вище 1000 в) амперметрів, вольтметрів, ватметрів і фазометрів.

16. ПРИВЕСТИ СХЕМУ ВВІМКНЕННЯ ЛІЧИЛЬНИКА СА4У ЗА ДОПОМОГОЮ ТРАНСФОРМАТОРІВ СТРУМУ В МЕРЕЖАХ 0,38 кВ.

Розшифровка:

С- счетчик(лічильник)

А – активної енергії

4- чотирьох провідної трифазної мережі

У- універсальний

17. ПРИЗНАЧЕННЯ ТРИФАЗНИК ЛІЧИЛЬНИКІВ. СА3У

Для обліку електричної енергії, виробленої на станціях і переданої споживачам, застосовують лічильники електричної енергії. Їх установлюють на шинах генераторної напруги, на лініях, що відходять, і на стороні НН знижувальних підстанцій споживачів. Для обліку активної енергії застосовують трифазні індукційної системи типів САЗ (САЗУ). У позначеннях лічильників букви й цифри означають: С — лічильник, А — активної енергії, У — універсальний, 3— для трьохпровдної мережі.

18.ЛІЧИЛЬНИК ОДНОФАЗНИЙ

Лічильник електроенергії однофазний побутовий електронний призначений для виміру і реєстрації кількості активної енергії, споживаної електроприладами абонента за деякий проміжок часу. Використовується в ланцюгах перемінного струму в побутових і виробничих умовах, має світловий індикатор і перевірочний вихід. Індикація споживаної електроенергії здійснюється за допомогою електромеханічного рахункового пристрою. Установочний і приєднувальний розміри не вимагають зміни конструкції стандартних щитків і електропроводки. Однофазні лічильники застосовуються для обліку електроенергії у споживачів, живлення яких здійснюється однофазним струмом (в основному, побутових). Для обліку електроенергії трифазного струму застосовуються трифазні лічильники. Конструкція індукційних електролічильників [ред.]

Корпус лічильника складається з пластмасового цоколя, до якого стяжними гвинтами прикріплений пластмасовий кожух. На лицьовій частині кожуха розміщується проріз, закритий герметично закріпленим оглядовим склом. Кожух електролічильника встановлюється на цоколь направляючими відмітинами у вигляді прямокутних штампованих опуклостей догори. Рухома частина лічильника являє собою алюмінієвий диск, ливарно закріплений на дюралевій осі. Рух рухомої частини відбувається в напрямку від деталі, розташованої ліворуч, у напрямку праворуч. Рух диска передається на відліковий пристрій рахункового механізму через передавальну шестерню. Паралельний ланцюг складається з П-подібної серцевини і Т-подібної перемички, на яку одягнена котушка напруги. З'єднання котушки напруги з мережею виконується через шунтову перемичку. Послідовний ланцюг (котушка струму) складається з П-подібної серцевини і котушки. На паспортній таблиці (щитку) нанесена в графічній формі вся необхідна інформація про даний тип електролічильника. Паспортна табличка кріпиться двома гвинтами з шайбами до шасі розрахункового механізму. На диску нанесені стробоскопічні знаки і колірна пляма для відліку частоти обертання диска. Рахунковий механізм складається з відлікового пристрою роликового типу з п'ятьма барабанчиками, чотири з яких — переривчастої дії. Передача руху від шестерні до цифрових барабанів здійснюється через черв'ячну передачу і шестерні.  Трибки керують переміщенням роликових барабанів, виводячи цифрові значення у вікнах щитка (паспортної таблички) на повний розмір. Планки, розташовані по обидва боки обойми, утримують осі, на яких знаходяться ролики цифрових барабанів і трибки.

Схеми включення

У схемі включення однофазного лічильника разом із трансформатором струму (малюнок 4, а) первинна обмотка трансформатора Л1 — Л2 включена послідовно в лінійне проведення з більшим струмом, а струмова обмотка лічильника підключена до вторинної обмотки трансформатора струму (виводи И1 — И2). Як і у звичайній схемі, обмотка напруги повинна бути підключена до фазного й нульового проведення. Із цією метою на схемі між виводами Л1 і И1 зроблена перемичка, а третій затискач лічильника з’єднаний з нульовим проведенням.  Схеми включення трьох однофазних, а також одного трифазного лічильника разом із трансформаторами струму наведені на малюнок 4, 6, в.  У випадку, якщо лічильник працює із трансформатором струму, для визначення дійсної витрати електроенергії необхідно витрата, показана лічильником, помножити на коефіцієнт трансформації вимірювального трансформатора.

Малюнок 4 — Схеми включення лічильників із трансформаторами струму:  а — однофазного, б-трифазного, в — трьох однофазні в трифазну мережу

Пристрій і принцип їхньої роботи розглянемо на прикладі однофазного лічильника типу З 0-2М (малюнок 1).  У пластмасовому корпусі розташований сталевий сердечник 1, постачений обмоткою напруги. Вона виконана з великої кількості витків проведення малого діаметра й включається в ланцюг паралельно. Струмова обмотка 4 намотана на сердечник 5 і складається з малого числа витків проведення великого діаметра. Ця обмотка включається в ланцюг послідовно й розрахована на номінальний струм 5 А. Між сердечниками є повітряний зазор, у якому може вільно обертатися алюмінієвий диск 3, закріплений на осі 2. Для регулювання лічильника служить установлений на сталевій скобі постійний магніт 7. Виводи обмоток підключаються до чотирьох клем б лічильника, які закриваються кришкою й пломбуються.

При включенні лічильника по його обмотках течуть струми, що створюють магнітний потік у повітряному зазорі. Цей потік перетинає алюмінієвий диск і индуктирует у ньому вихрові струми. Взаємодія струмів у диску з магнітним потоком в обмотках викликає поява механічної сили, що приводить диск в обертання. Диск зв’язаний зубчастою передачею з рахунковим механізмом лічильника, що дає показання у кВт ч.  У схемі включення однофазного лічильника (малюнок 2, а) фазне проведення підключається до першої клеми Г (генераторний затискач), а нульове проведення — до третьої клеми Г. Проведення, що відходять до электроприемникам, підключаються до другої й четвертої клем, позначеним буквою Н (навантаження).  Для виміру витрати електроенергії в трифазних електроустановках можна скористатися трьома однофазними лічильниками, включеними в кожну фазу за схемою, наведеної на малюнок 2, б. При цьому витрата енергії визначається як сума показань трьох лічильників. Значно зручніше, однак, користуватися трифазними лічильниками, які являють собою три однофазних лічильники, зібраних в одному корпусі й имеющих загальний рахунковий механізм.

Малюнок 2 — Схеми включення лічильників:  а — однофазного, б — трьох однофазних у трифазну мережу, в — трифазного

У схемі включення трифазного трехэлементного лічильника типу СА4 (малюнок 2, в) три фази подаються на затискачі Г, трифазне навантаження підключається на затискачі Н, а на затискачі Про подається нульове проведення.  Схеми включення завжди приводяться на звороті кришки лічильника будь-якого типу, що закриває контакти.  Струмова обмотка лічильника для установки у квартирі розрахована на номінальний струм 5 А, але в сучасних житлових будинках є більші багатокімнатні квартири, які споживають значно більшу силу струму. У цілому ж по будинку струмове навантаження може доходити до декількох сотень амперів. Ясно, що в ланцюг з такими струмами лічильники безпосередньо включати не можна. Для зниження змінного електричного струми великої сили до значення, зручного для виміру стандартними вимірювальними приладами, призначений трансформатор струму, або вимірювальний трансформатор.  Трансформатор струму типу ТК-20 (малюнок 3) має сталевий сердечник 2 з обмотками. Первинна обмотка 3 з виводами Л1 і Л2 виконана із проведення великого перетину, розрахованого на струм, що необхідний для нормальної роботи електроустановки. Вторинна обмотка 4 і виводи И1 і И2 вторинні обмотки підключені до клеммнику 1. Вона має таку кількість витків, щоб при номінальному струмі первинної обмотки в ній индуктировался струм 5 А.

 Трансформатори струму випускаються з різними коефіцієнтами трансформації: 10/5, 15/5, 20/5 А и застосовуються залежно від величини робочого струму споживача.  У цей час планується введення в експлуатацію систем автоматичного обліку споживання енергії. Створення таких систем стало можливим завдяки розробці електронних лічильників. Наприклад, лічильники електричної активної енергії електронні прямого включення типу «Енергія — 9» призначені для обліку електричної активної енергії в однофазних ланцюгах змінного струму частотою 50 Гц, залежно від виконання по одному або декількох диференційованим у часі тарифам.  Лічильники, залежно від виконання, забезпечують також:  - формування бази даних, що містить вимірювальну інформацію;  - передачу интерфейсными каналами вимірювальної інформації, збереженої в базі даних, пристроям обліку електричної енергії вищого рівня.  Область застосування лічильників — облік електричної енергії на промислові (мелкомоторных) підприємствах і в коммунально побутовій сфері в умовах застосування диференційованих у часі тарифів на електричну енергію.  Лічильники, що мають послідовний інтерфейс і телеметричний імпульсний вихід можуть бути застосовані в автоматизованих системах обліку й контролю електричної енергії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]