Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_GOS_VSI.docx
Скачиваний:
203
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.5 Mб
Скачать

13. Основні схеми зєднання фаз трифазних електричних кіл

З'єднання зіркою. Три незалежних кола можна об'єднати таким чином, що кінці фазних обмоток генератора та фази приймачів утворять два вузли. Таке об'єднання називається з 'єднанням зіркою.

Провід, що з'єднує два вузли, називається нейтральним, або нейтраллю. Інші проводи (Аа, Вв, Сс) називаються лінійними. Напру­га на затискачах фаз генератора (або навантаження) називається фаз­ною напругою. Струм у обмотках фаз або фазних навантаженнях — це фазний струм. Напруга між лінійними проводами —лінійна напруга. Струм у лінійних проводах називається лінійним струмом.

Струм у нейтральному проводі

навантаження симетричне, струм у нейтральному про­воді відсутний.

лінійний струм є й фазним струмом. Лінійні напруги є різницею відповідних фазних напруг:

Застосовують трипровідну та чотирипровідну схему з'єднан­ня приймачів зіркою. Трифазні приймачі електричної енергії, що мають семетричне навантаження, умикають за трипроводною схемою (тобто без нульового провода).

Звичайні однофазні приймачі електричної енергії умикаються за чотирипровід-ною схемою (тобто з нульовим проводом). Нульовий провід забезпечує однакові фазні напруги на приймачах при несиметричному наванта­женні. Крім того, можна застосовувати як лінейну, так і фазну напругу на приймачах.

З'єднання трикутником

Перевагою цього з'єднання є відсутність четвертого прово­да. Крім того, якщо навантаження з'єднане трикутником, то явище пе­рекосу фаз не виникає. На практиці зєднання генератора трикутником не використовується.

Також є комбіноване зєднання – зірка/трикутник.

14. Призначення та схеми ввімкнення трансформаторів струму та напруги.

Трансформатори струму

Трансформатори струму працюють в режимі насичення (режим короткого замикання). Крім лабораторних ТС, ТС виготовляють, як правило, з номінальним струмом вторинної обмотки 5 ампер. ТС виготовляють для всіх класів напруг, починаючи з напруг до 1000 вольт причому один ТС може мати кілька вторинних обмоток, але одна із них класу 0,2 або 0,5 призначена тільки для підключення приладів обліку, інші меншого класу точності - для під'єднання струмових кіл показуючих приладів, кіл релейного захисту та автоматики. Слід зауважити, шо категорично забороняється розривати вторинну обмотку ТС через небезпечну перенапругу та можливе перегрівання мапп'топровода. При зніманні приладів, вторинна обмотка закорочусться, а при підключенні приладів під напругою застосовуються спеціальні роз'єми. які при від'єднанні відповідної частини автоматично закорочують вторинну обмотку без, навіть, тимчасового розриву струмового кола.

При марк-уванні ТС після його марки через дефіс приводиться цифра, що вказує на його номінальну напругу в кіловольтах- на яку він розрахований. Наприклад: ТЛМ-6, ТПЛУ-10, ТПОЛ-10. ТПЛК-10, ТВЛМ-10. ТІ11Л-10, ТФН-35М.

Скорочення означають; Т - трансформатор струму: В - втулковий ; Д - з сердечником для диференційованого захисту; М - модернізований або матогабаритний; Н - зовнішньої установки; О - одно витко вий; П -прохідний; Ф - з фарфоровою ізоляцією; Ш - шинний.

Трансформатори напруги

ТИ використовуються для вимірювання напруги в високовольтних .мережах та для контролю ізоляції в мережах з ізольованою нейтраллю.

ТН розраховані на максимально можливу .. потужність приєднувальних приладів, кіл релейного захисту та автоматики І для різних класів напруг можуть мати потужність від 200 до 2000 вольт ампер. Номінальна вторинна напруга ТН складає 100 вольт. Вимірювальні ТН бувають одно і трифазними, сухими та масляними.

В марках ТН через дефіс також вказують напругу високої сторони в кіловольтах. Наприклад: НОС-0.5; НОМ-б: НОМ-35; НТМК-10: НТМ1-10; НКФ-110. де; Н - трансформатор напруги; О - однофазний; С - сухий: Т трифазний; 3 - заземлюючий; М - масляний ; 1 - триобмотковий з обмоткою для контролю ізоляції; К - дія сухих трансформаторів означає комплектований, для масляних - з компенсаційною обмоткою, в фарфоровій покришці - каскадний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]