Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_GOS_VSI.docx
Скачиваний:
203
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.5 Mб
Скачать

81. Спалах.Температура спалаху

Спалах (flash) - короткочасне інтенсивне загорання обмеженого об'єму газоповітряної суміші над поверхнею горючої речовини або пило-повітряної суміші, що супроводжується короткочасними видимими спалахами, але без ударної хвилі і стійкого горіння.

Температура спалаху, Тсп- найнижча температура матеріалу (речовини) за якої, за встановленими умовами випробувань, над його поверхнею утворюється пара, здатна спричинити спалах у повітрі під впливом джерела запалювання, але швидкість утворення пари недостатня для підтримання стійкого горіння.

Займання (self-ignition) - загорання, що супроводжується появою полум'я (загорання - виникнення горіння пpи дiї джерела запалювання).

Температура займання- найнижча температура матеріалу (речовини), за якої за встановленими умовами випробувань над його поверхнею утворюється пара або гази з такою швидкістю, що після їх запалювання викликає стійке горіння.

Самозаймання - загорання речовин пpи вiдсутностi джерела запалювання.

У виробничих умовах можуть самозайматися: дерев'яна стружка, промаслене ганчір'я.

Температура самозаймання- найнижча температура матеріалу (речовини), за якої за встановленими умовами випробувань відбувається різке збільшення швидкості екзотермічних реакцій окислення матеріалу (речовини), які закінчуються полуменевим горінням.

Вибух (explosion)- процес вивільнення великої кількості енергії в обмеженому об'ємі за короткий проміжок часу.

Детонація (detonation) - пеpедача теплоти вiд шару до шару завдяки розповсюдженню удаpної хвилi.

82. Поділ матеріалів за здатністю горіти

Одним із основних показників пожежовибухонебезпечності речо-вин (матеріалів) є здатність до горіння. За горючістю речовини поділя-ються на горючі, важкогорючі і негорючі, а будівельні матеріали - нагорючі та негорючі.

Негорючі речовини (матеріали) не горять, не тліють і не обвуглю-ються. До них належать переважно природні і штучні неорганічні мате-ріали (граніт, пісок, металеві, цегляні конструкції й ін.).

Важкогорючіречовини (матеріали) - це речовини (матеріали), які піддією вогню або високої температури не спалахують, але тліють і обвуг-люються (асфальт, гіпсові та бетонні матеріали із вмістом органічного на-повнювача, глиняно-солом'яні матеріали щільністю не менш як 900 кг/м ,цементний фіброліт, деревина, глибоко просочена антипіренами, тощо).

Горючі речовини - речовини (матеріали) здатні самозайматися, атакож займатися від джерела запалювання і самостійно горіти після йо-го вилучення. До них належать усі органічні матеріали. У свою чергу,горючі речовини (матеріали) поділяються на легкозаймисті без попере-днього нагрівання (папір, бензин та ін.) та важкозаймисті, які займають-ся від порівняно потужного джерела запалювання після нагрівання (де-рево, пресований картон, вугілля тощо).

Пил, що утворюється в приміщеннях з найдрібніших частинок спа-лених речовин і перебуває у стані аерозолю, при певних співвідношен-нях з повітрям може ставати пожежовибухонебезпечним.

Пожежна безпека речовин (газоподібних, твердих, рідких) зале-жить від їх здатності до самозаймання.

Усі речовини за їх небезпекою стосовно самозаймання поділяютьсяна чотири групи:

речовини, здатні до самозаймання при контакті з повітрям призвичайній температурі (білий фосфор, сланці й ін.);

речовини, здатні до самозаймання при підвищених температурахнавколишнього середовища (піроксиліновий і нітрогліцериновий порохта ін.);

речовини, при контакті яких з водою виникає горіння (карбідилужних металів і ін.);

речовини, що викликають самозаймання горючих речовин при кон-такті з ними (азотна, хлориста й інші кислоти, гази-окислювачі - кисеньта          ін.).

Здатність речовин і матеріалів до загорання залежить від температуриі концентрації їх у середовищі. Температура займання - це найнижчатемпература речовини, при якій вона виділяє горючу пару і гази з такоюшвидкістю, що після займання їх виникає стійке горіння. Наприклад, тем-пература спалаху бензину марки А-76 становить 36 °С, гасу +27 °С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]