Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_KGаава.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
346.93 Кб
Скачать

1. Схема підключення, загальна схема

показує електричні зв'язки між вимірювальними пристроями та засобами отримання первинної інформації, з одного боку, щитами і пультами автоматизації — з іншого. Даний вид схем використовується при розробці конструкторської документації, а також для здійснення підключень при монтажі систем автоматизації. Використовують два варіанти побудови схем підключень: графічний та табличний.

На схемі підключення повинні бути зображені виріб, його вхідні, вихідні елементи (рознімання, затискачі і т.п.) і кінці проводів і кабелів зовнішнього монтажу, що підводяться до них, біля яких поміщають дані про підключення виробу (характеристики зовнішніх кіл або адреси).

Виріб на схемі зображається у вигляді прямокутника, а його вхідні і вихідні елементи – у вигляді умовних графічних позначень. Допускається зображати виріб у вигляді зовнішніх контурів.

Розміщення зображень вхідних і вихідних елементів усередині графічного позначення виробу повинне приблизно відповідати їх дійсному розміщенню у виробі. На схемі повинні бути зазначені позиційні позначення вхідних і вихідних елементів, присвоєні їм на принциповій схемі виробу.

На схемі слід записувати позначення вхідних і вихідних елементів, нанесені на виріб. Якщо позначення вхідних, вихідних і вивідних елементів у конструкції виробу не зазначені, то допускається умовно присвоювати їм позначення на схемі, повторюючи їх у відповідній конструкторській документації. При цьому на полі схеми поміщаються необхідні з'єднання.

В найменуванні схеми додатково вказують найменування блока (наприклад: Блок насосів. Схема з'єднань зовнішніх проводок).

Рекомендується на схемах з'єднань зовнішніх проводок наводити підключення електропроводок до приладів, що встановлені безпосередньо на технологічному обладнанні та комунікаціях, а також до одиночних позащитових (місцевих) приладів.

При незначному обсязі електропроводок, що підключаються до технічних засобів автоматизації, ці підключення допускається наводити на схемі з'єднань, при цьому не виконуючи схеми підключення.

Підключення електропроводок до групових установок і приладів, щитів та пультів, комплексів технічних засобів рекомендується наводити на самостійних схемах підключення.

Технічні засоби, для яких на схемах наводять підключення електропроводок, зображують спрощено зовнішніми обрисами або у вигляді прямокутників, у яких показують:ввідні елементи (наприклад, гермовводи, сальники) – по контуру прямокутника умовними графічними зображеннями згідно з ГОСТ 2.702; вхідні та вихідні елементи – у вигляді кружків (для круглих штепсельних рознімань) або прямокутників (наприклад, для збірок і колодок затискачів та інших елементів відповідної форми).

Познаки жил кабелів та проводів на схемах і таблицях з'єднань та підключення приймають відповідно до принципових електричних схем.

2. Схема електрична з‘єднань, схема розташування.

Схема з'єднань.на даній схемі зображаються всі пристрої,які входять до складу виробу (а також вхідні і вихідні роз'єми,ключі,затискачі на схемі з'єднання зоображають у вигляді прямокутників ;елементи у вигляді упорядкованих графічних позначень,допускаються схеми з їх розмірами ). Правила зоображення вхідних і вихідних елементів залишається як і для схем електрично принципових. З'єднання дозволяеться без окремих контактів в загальному випадку. Всі елементи з'єднання показують на схемі лінією товщиною 0,5-1мм . Проводи які йдуть в одному напрямку напруги дозволяється зображати однією лінією,а при виводі до контакту розбивається на окремі. Всі елементи з'єднання повинні бути пронумеровані в межах виробу окремо,номери кабелів розставляють біля місць розгалуження. Дозволяється на схемі технічні вказівки,що стосуються призначеної схеми. Також має містити відомості про проводи і кабелі,форми таблиці над основними написами!

3. Схеми автоматизації, правила їх виконання

Призначена для відображення системи контролю та керування виробничими процесами конкретного об΄єкта та встановлює взаємні звіязки між пунктами керування, постами, щитами, основними группами технічного обладнання.

Показує адміністративно-технічну суть централізованого керування об΄єктом. На структурних схемах автоматизації умовними позначеннями показують:

-керуючі обчислювальні машини

-оперативні і диспетчерські щити, пульти керування

- диспетчерські пульти керування які не входять до складу об’єкта але пов’язані з ним системами контролю і керування.

-виробничі цехи з поділом на відділи, ділянки, групи

-лінії технологічних потоків

-лінії оперативного зв’язку

Оперативні й диспетчерські щити, які входять до складу схеми зображують у вигляді прямокутників з написом:

- Найменування

- Вид оперативного зв’язку

- Назва чергового персоналу

- Перелік основних задач

Пункти, які не входять до складу об’єкта показують у вигляді кругів, в яких вказується назва і черговий персонал.

Контурні лінії виконують більш товстою лінією.

Види операційного зв’язку позначаються:

ДАК – дистанційне автоматизоване керування

К-контроль

С-сигналізація

ТК-телекерування(на відстані)

Ці коди проставляються над відповідними лініями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]