Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_KGаава.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
346.93 Кб
Скачать

8. Правила побудови блок-схем

Окремі функції алгоритмів і програм, з урахуванням ступеня їх деталізації, відображаються у вигляді умовних графічних позначень - символів.

Співвідношення геометричних розмірів символів

Розмір a повинен вибиратися з ряду 10, 15, 20 мм. Допускається збільшувати розмір a на число, кратне 5. Розмір b дорівнює 1,5a.

Примітка. При ручному виконанні схем алгоритмів та програм для символів 1-4, 7 допускається встановлювати b рівним 2a.

При виконанні умовних графічних позначень автоматизованим методом розміри геометричних елементів символів округляються до значень, обумовлених технічними можливостями використовуваних пристроїв.

При великій насиченості схеми символами окремі лінії потоку між віддаленими друг від друга символами допускається обривати. При цьому наприкінці (початку) обриву повинен бути поміщений символ "З'єднувач"

.Відстань між паралельними лініями потоку повинне бути не менш 3 мм, між іншими символами схеми - не менш 5 мм.

Злиття ліній потоку застосовується у випадку злиття ліній потоку, кожна з яких спрямована до тому самому символу на схемі. Місце з'єднання ліній потоку позначено крапкою.

Записи усередині символу або поруч з ним повинні виконуватися машинописом або креслярським шрифтом. Записи повинні бути короткими.

Скорочення слів або абревіатури, за стандартних і загальноприйнятих, повинні бути розшифровані в нижній частині поля схеми або в документі, до якого ця схема належить. Записи усередині символу повинні бути представлені так, щоб їх можна було читати ліворуч праворуч і зверху вниз, незалежно від напрямку потоку.

У схемі символу привласнюється номер, що повинен міститися ліворуч над символом (наприклад, для посилання в інших частинах документації):

Символи нумеруються, починаючи з нуля, порядок нумерації визначається напрямком лінії потоку, а також напрямком з лева на право.

9. Керуючі елементи блок схем

Найменування

Позначення

Функція

Термінатор

Елемент відображає вхід із зовнішнього середовища або вихід з неї (найчастіше застосування - початок і кінець програми). Всередині фігури записується відповідна дія.

Процес

Виконання однієї або кількох операцій, обробка даних будь-якого виду (зміна значення даних, форми подання, розташування). Всередині фігури записують безпосередньо самі операції.

Рішення

Показує рішення або функцію перемикального типу з одним входом і двома або більше альтернативними виходами, з яких тільки один може бути обраний після обчислення умов, визначених всередині цього елементу. Вхід в елемент позначається лінією, що входить зазвичай у верхню вершину елементу. Якщо виходів два чи три то зазвичай кожен вихід позначається лінією, що виходить з решти вершин (бічних і нижній). Якщо виходів більше трьох, то їх слід показувати однією лінією, що виходить з вершини (частіше нижній) елемента, яка потім розгалужується. Відповідні результати обчислень можуть записуватися поруч з лініями, що відображають ці шляхи.

Зумовлений процес

Символ відображає виконання процесу, що складається з однієї або кількох операцій, що визначені в іншому місці програми (у підпрограмі, модулі). Всередині символу записується назва процесу і передані в нього дані.

Дані

Перетворення у форму, придатну для обробки (введення) або відображення результатів обробки (виведення). Цей символ не визначає носія даних (для вказівки типу носія даних використовуються специфічні символи).

Межа циклу

Символ складається з двох частин - відповідно, початок і кінець циклу - операції, що виконуються всередині циклу, розміщуються між ними. Умови циклу і збільшення записуються всередині символу початку або кінця циклу - в залежності від типу організації циклу. Часто для зображення на блок-схемі циклу замість цього символу використовують символ рішення, вказуючи в ньому умову, а одну з ліній виходу замикають вище в блок-схемі (перед операціями циклу).

З'єднувач

Символ відображає вихід в частину схеми і вхід з іншої частини цієї схеми. Використовується для обриву лінії та продовження її в іншому місці (приклад: поділ блок-схеми, що не поміщається на листі). Відповідні сполучні символи повинні мати одне (при тому унікальне) позначення.

Коментар

Використовується для детальнішої інформації про кроки, процесу або групи процесів. Опис поміщається з боку квадратної дужки і охоплюється нею по всій висоті. Пунктирна лінія йде до описуваного елементу, або групи елементів (при цьому група виділяється замкнутою пунктирною лінією). Також символ коментаря слід використовувати в тих випадках, коли обсяг тексту в будь-якому іншому символі (наприклад, символ процесу, символ даних та ін) перевищує його обсяг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]