Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SociologLEKCII_znati_bezdoganno.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
159.23 Кб
Скачать

Тема 1. Соціологія як наука

  1. Визначення соціології як науки. Об’єкт та предмет науки.

  2. Місце соціології в системі суспільствознавства, її зв'язок з іншими науками.

  3. Завдання та функції соціології.

  4. Структура соціологічного знання.

1.1. Визначення соціології як науки. Об’єкт та предмет науки.

Соціологія= лат. societas (суспільство) + гр. logos (вчення)

Соціологія – наука про суспільство, про закони становлення, функціонування, розвиток суспільства в цілому та його елементи, соціальні відносини і соціальні процеси, соціальні спільності та соціальні інститути.

Центральною категорією соціології є «соціальне» (від лат. Socialis– спільний, товариський, суспільний) Соціальне – це сукупність тих чи інших властивостей і особливостей соціальних відносин, які проявляються в конкретних умовах між індивідами і спільностями в процесі суспільної діяльності (взаємодії). Це поняття служить для визначення суті суспільного життя. В широкому розумінні, соціальне означає все те, що належить до суспільства взагалі, на відміну від природного.

Якщо об’єктомсоціології (загальновизнано) є суспільство як цілісний організм, то проблема остаточного визначенняпредметуданої науки існує і по сьогоднішній день. Так різні соціологи предмет соціології трактують по-різному. Наприклад, російський соціолог В.М. Іванов розглядає соціологію, як науку про соціальні відносини. Інший російський соціолог В.А. Ядов ключовою категорією соціології вважає соціальну спільність. В українській літературі переважає думка, що центральною категорією соціології є соціальні структура.

Предметсоціології – закони і закономірності функціонування та розвитку особистості, соціальної групи, спільноти, суспільства в цілому, соціальне життя суспільства.

1.2. Місце соціології в системі суспільствознавства, її зв'язок з іншими науками.

Соціологія та філософія:Об’єктами обох наук є суспільство, але різниця між ними полягає в тому, що філософія займається більш узагальненими, глобальними проблемами на теоретичному (споглядальному) рівні (проблеми буття, щастя, сенсу життя тощо); соціологія ж у своїх дослідженнях використовує конкретний емпіричний (фактичний) матеріал.

Соціологія та економіка:Якщо економіка – це дослідження виробництва, розподілу, обміну, споживання матеріальних ресурсів і вивчає лише економічні питання, то соціологія вивчає соціальну поведінку людей в сфері економіки.

Соціологія та психологія:Психологія – це наука, яка вивчає індивідуальну поведінка особистості, внутрішній світ, переживання конкретного індивіда; соціологія – оперує поняттям пересічний громадянин.

Соціологія та політологія: Політологія вивчає, як держава впливає на людину; соціологія – як людина своєю соціальною поведінкою впливає на державу.

1.3. Завдання та функції соціології.

Завдання соціології:

  • розробка стратегії та тактики управління державою (тобто дати повну інформацію про всі процеси та явища суспільства органом управління всіх сфер);

  • розробка проблем соціальної політики держави;

  • соціологічне забезпечення економічних реформ;

  • забезпечення органів управління надійним зворотним зв’язком;

  • вивчення та вирішення національних конфліктів;

  • вивчення страйкового руху.

Функції соціології:

  1. теоретико-пізнавальна – соціологія на всіх своїх рівнях в усіх складових компонентах повинна забезпечити приріст нового знання про різні сфери соціального життя, повинна розкривати перспективи соціального розвитку;

  2. описово-інформаційна – соціологи проводять систематичний опис і накопичення матеріалу, на основі якого в подальшому робляться практичні висновки, приймаються управлінські рішення, законодавчі акти. Інформація соціологів допомагає проаналізувати соціально-психологічний клімат, навчальних групах конфліктів;

  3. соціального планування – соціологи надають результати своїх досліджень для планування розвитку різноманітних сфер суспільного життя завдяки чому соціальний розвиток здійснюється в країнах світу незалежно від соціальних систем, тобто незалежно від ідеології, соціально-економічних процесів;

  4. прогностична – вироблення науково-обгрунтованих прогнозів про тенденцію розвитку соціальних процесів і спільнот в майбутньому.

Функції соціології та її роль у розвитку суспільства

Соціологія безпосередньо включається у життя суспільства через виконання нею певних соціальних функцій (від лат. functio – виконання). З першого погляду вони такі самі, як і в інших суспільних науках, проте мають свій конкретний зміст. До них у першу чергу належать:

теоретико-пізнавальна (соціологія на всіх своїх рівнях і в усіх своїх складових компонентах забезпечує прирощен­ня нового знання про різні сфери соціального життя, розкриває перспективи соціального розвитку, виявляє у суспільстві те, що вимагає радикальних перетворень і змін тощо);

описово-інформаційна (соціологи проводять систематич­ний опис і накопичення матеріалу, на основі якого у по­дальшому робляться практичні висновки, приймаються управлінські рішення, законодавчі акти, здійснюється со­ціальний контроль над соціальними процесами; інфор­мація соціологів допомагає проаналізувати стан соціаль­но-психологічного клімату і напруги у трудових колекти­вах, навчальних групах, установах, запобігти виникнен­ню і вибуху соціальних конфліктів);

• функція соціального планування (соціологи надають ре­зультати своїх досліджень для планування розвитку різ­номанітних сфер суспільного життя, завдяки чому соці­альне планування здійснюється в усіх країнах світу неза­лежно від соціальних систем; воно охоплює різні галузі, починаючи від процесів життєдіяльності світового співто­вариства, окремих регіонів і країн і закінчуючи соціаль­ним плануванням життя міст і сіл, окремих підприємств, колективів тощо);

прогностична функція (соціологія здатна виробляти нау­ково обґрунтовані прогнози про тенденції розвитку со­ціальних процесів і спільнот в майбутньому; особливо важливо мати такі прогнози у перехідні, як зараз, епохи розвитку суспільства. В цьому аспекті соціологія може визначати діапазон можливостей і вірогідностей; подати декілька сценаріїв можливих процесів, пов'язаних з кож­ним із обраних сценаріїв; розрахувати ймовірні втрати по кожному з обраних варіантів, визначити побічні ефекти, а також довготермінові наслідки).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]