Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SRS_12_ta_13.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
44.4 Кб
Скачать

Срс 12: Взаємодія з користувачем в ос. Інтерфейс користувача. Елементи інтерфейсу. Віджети. Взаємодія з користувачем в ос

Як виникла ця система і як взагалі розвивалися операційні системи?

У 1981 р. виникла операційна система MS DOS. Комп'ютери стали доступними більшості користувачів і спеціалістів, але для починаючого користувача ця ОС була дещо складною, доводилося запам’ятовувати велику кількість команд, володіти різними технічними подробицями, спілкування з комп’ютером вимагало набору з клавіатури багато символьних команд. Корпорація Microsoft паралельно до випуску нових вдосконалених версій MS DOS випускала так звані «операційні оболонки» Windows (вікна). Ці розробки не були популярними поки у 1992р. не з’явилася Windows 3.1, яка працювала під керуванням старої MS DOS. Існувало багато недоліків цієї оболонки, що стосувалися апаратних проблем, настроювання драйверів і т.д. Але це був початок нової ери операційних систем. Корпорація Microsoft зрозуміла, що ОС MS DOS не має майбутнього. І тому в подальшому в цьому напрямку вдосконалень не проводилось.

Враховуючи помилки в попередніх версіях і побажання користувачів, у 1995р. корпорація Microsoft випускає нову версію Windows — операційну систему (а не оболонку) Windows’95.

Windows’95 має графічний інтерфейс. Екран монітора має вигляд робочого столу і папок на ньому, панель задач дає огляд задач, виконуваних системою в даний момент.

У Windows’98 збережено інтерфейс Windows’95, вдосконалені засоби виконання, спрощена робота у всесвітній мережі Internet. Дальший розвиток операційних систем втілився в операційні системи ХХІ століття: Windows’2000, Windows’ХР і Windows’Vista.

Сучасні операційні системи здатні працювати і з програмним забезпеченням розрахованим на більш ранні версії ОС (але не навпаки).

Виконання багатьох дій автоматизоване за допомогою спеціальних програм-майстрів. Існує безліч наочних і зручних засобів для роботи в ОС з документами, файлами, шаблонами документів.

Windows характеризується віконним інтерфейсом, тобто кожна програма працює в своїй окремій області на екрані, що називається вікном. Крім того Windows є багатозадачною системою, тобто у користувача є можливість запускати на виконання декілька програм одночасно.

Ще одною корисною рисою є стандартизація інтерфейсу. Всі програми, що написані під Windows мають схожий інтерфейс і це полегшує роботу з ними.

Операційна система забезпечує взаємодію пристроїв і програм при виконанні роботи, створює засоби керування комп’ютером. ОС дозволяє людині не вникати в тонкощі роботи прикладних програм, апаратної частини і зовнішніх пристроїв комп’ютера.

Наприклад, підготували на комп’ютері текст листа і треба його записати на зовнішній носій. Для цього дають відповідними позначеннями команду ОС «записати текст із пам’яті на носій під ім’ям ЛИСТ-1».

Далі для виконання одержаної команди ОС все робить автоматично: перевіряє наявність в системі потрібного дисковода, готовність його до запису, розмір вільного місця на носії і т.д.

Саме для звільнення користувача від виконання подібних складних дій було створено ОС. Кожна ОС забезпечує кілька видів взаємодії (інтерфейсу):

  1. Інтерфейс користувача — взаємодія між користувачем і комп’ютером;

  2. Апаратно-програмний інтерфейс — взаємодія між програмним і апаратним забезпеченням;

  3. Програмний інтерфейс — взаємодія між різними видами програмного забезпечення;

У склад операційної системи входять такі модулі:

  1. Базове ядро — керує файловою системою, забезпечує передачу інформації між пристроями комп’ютера.

  2. Командний процесор — виконує команди користувача.

  3. Драйвери — забезпечують роботу з зовнішніми пристроями комп’ютера.

  4. Утиліти — виконують допоміжні роботи (копіювання файлів і папок, створення архівів, перевірка дисків і т.д.).

За типом інтерфейсу ОС можна поділити на неграфічні і графічні.

Неграфічні ОС реалізовують інтерфейс командного рядка, який набирається з клавіатури. До таких належать всі версії операційної системи MS DOS.

Графічні ОС реалізують більш зручний інтерфейс при якому керування комп’ютером здійснюється дією миші на графічні елементи на екрані. До таких належать операційні системи сімейства Windows, Linux, Unix.

В ОС Windows окрім поняття «файл» вводиться поняття «документ». Документ — це файл, створений за допомогою однієї з програм-додатків Windows (текстовий документ, табличний документ, графічне зображення, звуковий файл, тощо) і «прикріплений» саме до цієї програми.

Каталоги з файлами стали називатися папками. Папки можуть містити файли і інші папки. Папки розміщуються на дисках.

Windows має сучасний засіб спілкування з користувачем, здійснений у вигляді робочого столу на екрані і папок на ньому.

Windows дає користувачу кілька рівноцінних засобів для виконання певної дії. Користувачу не обов’язково детально знати всі методи роботи. Йому досить вибрати один з запропонованих методів або комбінацій дій із різних методів.

Після увімкнення комп’ютера автоматично відбувається тестування пристроїв та завантажується ОС в оперативну пам'ять (скажімо з вінчестера). Далі на екрані з’явиться робочий стіл Windows.

Для коректного вимикання комп’ютера в ОС Windows виконуються такі дії. Натискаємо кнопку «Пуск». Цим ми викличемо головне меню. Виберемо в списку пункт «Завершення роботи», у новому вікні, що з’явиться на робочому столі вибираємо пункт «Вимкнути комп’ютер». Після цього ОС WindowsХР автоматично завершить свою роботу і вимкне комп’ютер.

Якщо під час роботи з деякою програмою в ОС Windows у вас сталося зависання програми, то для того щоб вийти з неї і перезапустити знову необхідно скористатися Диспетчером задач (програмний засіб ОС). Натиснемо комбінацію клавіш Ctrl+Alt+Del, у вікні Диспетчера задач вибираємо закладку «Додатки» серед програм вибираємо ту програму що не відповідає і натискаємо кнопку «Зняти задачу». Після цієї процедури можна знову запустити програму і продовжити роботу з нею.

Як ми вже говорили у Windows використовується графічний інтерфейс. Всі об’єкти обчислювальної системи представлені на екрані у вигляді картинок — піктограм. Під «об’єктом» розуміють все чим оперує Windows: програма, папка, файл, мережа, диск, тощо. Об’єкт на екрані має вигляд стандартної для його типу піктограми з назвою до неї.

Завдяки цьому робота з об’єктами Windows є простою і наочною, зрозумілою навіть початківцям. Основним інструментом в роботі в ОС Windows є миша. Методика доступу до всіх об’єктів за допомогою миші досить проста і зрозуміла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]