Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sit.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Інформаційне суспільство

Сучасне суспільство перетворю­ється з індустріального на інформаційне, яке характеризується не лише технологічною складовою, але й відповідним рівнем розвитку культури, знань, рівнем освіти, випереджаючими темпами розвитку науки та наукоємних технологій. В інформаційному суспільстві більша частина працездатного населення зайнята у сфері обробки інформації.

Про перехід до інформаційного суспільства свідчать такі реалії сьогодення:

• прозорість географічних і геополітичних кордонів в умовах міжнародного інформаційного обміну;

• глобалізація інформаційних потоків і формування способів та засобів інформаційного обміну, що слабко піддаються контролю державами;

• розширення можливостей безпосередніх контактів між різними соціальними і політичними групами;

• поява нових форм та видів діяльності в інформаційних мережах (робота, торгівля, відпочинок, творчість, розваги, освіта, медичні послуги тощо);

• розвиток нового мультимедійного середовища, яке надає можливість конструювати віртуальні світи і діяти у них.

Інформаційні впливи на держави, суспільства, людей сьогодні часом бувають ефективнішими за політичні, економічні чи військові.

Інформатизація та комп’ютеризація

Інформатизація - це процес підвищення наукової ємності виробництва із застосуванням нових видів інформаційного обміну в технічній та соціальній сферах.

Інформатизація - організований соціально-економічний і науково-технічний процес створення оптимальних умов для задоволення інформаційних потреб та інтенсифікації економіки на основі впровадження ІТ, створення передумов переходу до інформаційного суспільства.

В Законі України «Про концепцію національної програми інформати­зації України» від 4 лютого 1998 року інформатизація визначається як сукуп­ність взаємопов'язаних організаційних, правових, політичних, соціально-економічних, науково-технічних, виробничих процесів, що спрямовані на створення умов для задоволення інформаційних потреб, реалізації прав громадян і суспільства на основі створення, розвитку, використання інформаційних систем, мереж, ресурсів та інформаційних технологій, побудованих на основі застосування сучасної обчислювальної та комунікаційної техніки.

В інформаційному суспільстві процес комп'ютеризації дає людям змогу працювати з багатьма джерелами інформації, забезпечує високий рівень автоматизації обробки інформації у виробничій та соціальній сферах. Комп’ютеризація – процес розвитку та впровадження комп’ютерів, що забезпечують автоматизацію інформаційних процесів та технологій.

Комп'ютеризація – процес забезпечення окремих людей та виробничих колективів комп'ютерною і телекомунікаційною технікою та відповідним програмним забезпеченням.

Інформатизація та комп'ютеризація - це різні поняття. Комп’ютеризація - це цілісний процес формування нового автоматизованого інформаційного середовища для ефективного застосування наслідків інформатизації, а інформатизація - це більш широкий підхід порівняно з комп'ютеризацією, що містить як створення відповідної технічної бази, так і модернізацію організаційно-економічних, юридичних і “людських” чинників.

Інформаційне середовище - сукупність технічних і програмних засобів зберігання, оброблення та передавання інформації, а також політичні, економічні та культурні чинники інформаційних процесів .

Найважливіша ціль інформатизації – це застосування інформаційних технологій у різноманітних галузях. Інформаційні технології - вирішальний чинник зростання ефективності праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]