Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sit.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Розділ 1 Сучасні іст: основні визначення та проблеми

Сучасний етап розвитку суспільства характеризується якісно новою роллю інформації та засобів її обробки. Важливою ознакою сьогодення є перетворення інформаційної сфери на вирішальний чинник розвитку держави. Це підвищує важливість грамотного та ефективного впровадження інформаційних систем та технологій в Україні. З появою персональних комп’ютерів ІСТ отримали новий імпульс для розвитку, все більше задовольняючи інформаційні потреби людей в професійній та побутовій діяльності. Сучасні інформаційні системи значно різняться за рівнем та сферою діяльності, за ступенем централізації обробки інформації, за ступенем інтеграції функцій та за багатьма іншими параметрами.

1.1 Інформаційні технології та процеси обробки інформації

Технологія (від грецьк. "techne" – “вміння”, "logos" – “вчення”). — це сукупність наукових та інженерних знань, що реалізовані у матеріальних та технічних факторах виробництва.

ЮНЕСКО визначає інформаційні технології (ІТ) як комплекс наукових, технологічних, інженерних дисциплін, що вивчають методи ефективної організації праці людей, зайнятих обробкою та зберіганням інформації, обчислювальну техніку, методи організації взаємодії з людьми та виробничим обладнанням, їх практичне застосування, а також пов’язані з цим обробленням соціальні, економічні та культурні проблеми.

Інформаційна технологія - процес отримання потрібної користувачеві інформації, що складається з чітко регламентованих правил виконання операцій та етапів.

Можна розглядати ІТ як сукупність методів та способів розв’язання типових задач обробки інформації, їх програмна реалізація з детальним описом технології вирішення цих задач.

Технологічний процес обробки інформації – це послідовність взаємопов’язаних операцій перетворення інформації від її виникнення до використання користувачами для досягнення поставленої цілі. ІТ поєднує об’єкти, дії, правила обробки інформації в індивідуальній та масовій виробничій діяльності. ІТ можна уявити у вигляді ієрархічної структури, що складається з етапів, дій та операцій.

До складу ІТ входять мікроелектроніка, виробництво комп’ютерів та програмного забезпечення, зв’язок та телефонія, послуги мобільного зв’язку, забезпечення послуг Інтернет, автоматизація виробництва тощо.

Інформаційна система (ІС) - сукупність апаратних та програмних засобів оброблення інформації в певній предметній області для досягнення поставленої користувачем мети.

Методологічну основу ІС складає системний підхід, відповідно до якого будь-яка система – це сукупність взаємопов’язаних об’єктів, що функціонують сумісно для досягнення загальної мети. Поведінка системи має ряд властивостей:

  • цілісність – поведінка окремих об’єктів розглядається з позиції структури всієї системи;

  • забезпечення стійкості функціонування системи;

  • адаптивність до змін зовнішнього середовища;

  • здатність до навчання шляхом зміни структури системи відповідно до зміни мети системи.

Упродовж останнього десятиліття відбулося становлення ітології - нової фундаментальної науки, що вивчає ІСТ, процеси створення й застосування ІС.

1.2 Поняття інформації. Дані та знання

Термін “інформація” походить від латинського слова “informatio”, що означає “роз'яснення”, “повідомлення”. Під інформацією звичайно розуміють певні відомості, що отримує людина. Інформація - це особливий вид ресурсів – невичерпний. Їй властиві запам’ятовування, передавання, перетворювання, відтворювання, стирання. Інформація є одним з фундаментальних понять науки, таких, як матерія або енергія, тому її важко визначити через інші поняття. Інформацію розглядають як об’єкт комп’ютерної обробки, як продукт праці людини, як міру подолання невизначеності, як взаємини між даними та їх одержувачем тощо.

Сировиною для створення інформації є дані - це величини, їх відношення, словосполучення і факти, шляхом перетворення та обробкою яких можна здобути інформацію про предмети, процеси або явища. Можна сказати, що дані - це інформація, зареєстрована за допомогою різноманітних матеріальних носіїв. Знання - це інформація, з якої можна отримати нову інформацію за допомогою логічного виведення та практичного досвіду. Як дані, так і знання входять до інформаційної піраміди, до якої відносяться дані, інформація, знання та мудрість.

Дані є основою інформаційної піраміди. У будь-якій предметній області (ПрО) існує власне визначення даних. Це ідеї та факти, наведені в формалізованому вигляді, що дозволяє передавати та обробляти їх за допомогою якогось процесу та відповідних технічних засобів. Формування інформації відбувається в момент передавання даних. Інтерпретуючи інформацію, користувач отримує знання. Мудрість утворюється в результаті здобуття знань. Вона з’являється тоді, коли людина знаходить шляхи правильного використання накопичених нею знань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]