Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НавчПос_ЗОС.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
7.05 Mб
Скачать

Парольні зламщики і методи їх роботи

Основним захисним кордоном проти зловмисних атак в КС є сис­те­ма парольного захисту, яка є в усіх сучасних операційних системах. Від­по­відно встановленої практики перед початком сеансу роботи в ОС корис­тувач повинен зареєструватися, повідомивши свої ім’я та пароль. Ім’я необхідне операційній системі для ідентифікації користувача, а пароль - для підтвердження правильності здійсненої ідентифікації

Існує дві можливості для зловмисника зламати пароль:

  • Перша можливість полягає в тому, щоб спробувати підібрати ім’я і пароль, по черзі перебираючи в голові всі можливі варіанти і вводячи їх з клавіатури. Швидкість такого підпору надзвичайно низька, і, крім того, в системі з добре продуманим парольним захистом кількість повторних введень конкретного імені користувача завжди можна обмежити по кількості і по часу введення.

  • Інша, більш ефективна можливість зламу парольного захисту полягає в тому, що атаці підпадає системний файл, що містить інформацію про її легальних користувачів. На допомогу зловмисникам тоді приходять парольні зламними – спеціалізовані програми, які слугують для зламу паролів операційних системи.

Парольні зламними використовують у своїй роботі декілька методів.

1. Криптографічні алгоритми, які використовують для шифрування паролів користувачів в сучасних ОС, є досить стійкими для того, щоб відшукати методи їх дешифрації. Тому парольні зламщики просто шифрують всі паролі з використанням того ж самого криптографічного алгоритму, якій застосовувався для засекречування в ОС, що атакується, і порівнюють результати такого шифрування з тим, що записано у системному файлі з шифрованими паролями. При цьому в якості варіантів паролів зламщики беруть символьні послідовності, що автоматично генеруються з деякого набору символів. Даний спосіб дозволяє зламати всі паролі, якщо відоме їх представлення у зашифрованому вигляді і вони містять тільки символи з даного набору.

Але кількість комбінацій, які при цьому необхідно перебрати, росте еспоненційно із збільшенням числа символів в початковому наборі, і тому такі атаки парольного захисту можуть займати забагато часу і придатні тоді. коли користувачі ОС не утруднюють себе вибором стійких паролів.

2. Використання словників, які являють собою заздалегідь сфор­мовані списки найбільш вживаних слів, що використовуються для паролів. для кожного слова з словника зламщик застосовує одне або декілька правил, у відповідності з якими слово змінюється і породжує додаткову множину паролів, що випробовуються. Враховуючи те, що звичайні словники мов складаються всього з декількох сотень тисяч слів, а швидкість шифрування досить висока, парольні зламними працюють досить швидко.

Злам парольного захисту операційної системиUnix

В операційній системі Unix інформацію про паролі користувачів можна відшукати у файлі passwd в каталозі etc. Ця інформація зберігається там у зашифрованому вигляді і розташовується через “:” після імені відповідного користувача. Наприклад,

sasha:5gfkl7lkjhggfcv:12:sasha Spenser:/home/fsg/will:/bin/bash

Тут 5gfkl7lkjhggfcv – це і є інформація про пароль користувача.

При початковому введенні або зміні користувацького паролю операційна система Unix генерує два випадкових байти (в наведеному прикладі “5”і “g”), до яких додаються два байти паролю. Отриманий в результаті байтів рядок шифрується за допомогою спеціальної крипто­гра­фічної процедури Crypt, де а якості ключа використовується пароль користувача, і в зашифрованому вигляді (fkl7lkjhggfcv) разом із двома випадковими байтами (5f) записується в файл /etc/passwd після імені користувача і двокрапки.

Якщо зловмисник має доступ до парольного файла операційної системи. то він може скопіювати цей файл на свій комп’ютер і потім скористуватись однією з програм для зламу парольного захисту.

Crackє досить ефективною і популярною програмою цього плану. Хоча вона призначена для запуску під управлінням Unix, процес пошуку паролів, який вона ініціює, може без особливих зусиль розповсюдити між різними плат­формами, підключеними до єдиної комп’ютерної мережі.

СrackJack - ще одна відома програма для зламу паролів Unix. На жаль, вона працює лише під управлінням DOS, але досить невибаглива щодо ресурсів. Крім того, ця програма не може використовувати одночасно декілька словників. І ще одним “недоліком” цієї програми є те, що вона не може бути запущена під Windows95/98.

PaceCrack95– працює під Windows95/98як повноцінний DOS-додаток. До того ж він є швидкісним, компактним і досить ефективним.

Q-Crack та John the Ripperпарольні зламщик, призначені для роботи не тільки на DOS/Windows-платформах, але й на комп’ютерах з операційною системою Linux.

Hades - парольний зламщик, який краще за інші документований, містить ряд корисних утиліт, що дозволяють злити декілька словників в один великий, видаляти із утвореного словника слова, що повторюються, додавати в словник нові паролі, зламані в процесі роботи програми.

Існує багато інших програм зламу паролів операційної системи Unix. Вони стійкі до збоїв (ХіТ), дозволяють планувати час своєї роботи (Star Cracker), при виконанні монополізують процесор для досягнення макси­мальної продуктивності (Killer), не тільки зламують паролі ОС Unix, але допомагають подолати парольний захист інших програм, які вимагають щоб користувач реєструвався шляхом введення свого імені і паролю (Cracker Claymore).

Щодо захисту від зламу паролів в операційних система сімейства Unix, то рекомендується:

  • застосовувати тільки стійкі паролі, а в якості стійкості використовувати їх відсутність у словниках. призначених для парольних зламщиків;

  • використовувати затінення (Shadowing), коли у файлі passwd шифровані паролі користувачів замінюються службовими символами (наприклад, зірочками), а вся парольна інформація зберігається десь у затишному місці. І хоча існують програми спеціально для пошуку прихованих парольних файлів Unix, вони далеко не універсальні і спрацьовують успішно не для всіх ОС сімейства Unix.