Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НавчПос_ЗОС.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
7.05 Mб
Скачать

3.5 Макро-віруси

Багато табличних і графічних редакторів, системи проектування, текстові процесори мають свої макро-мовидля автоматизації виконання повторюваних дій. Ці макро-мови часто мають складну структуру і розвиненийнабір команд. Макро-віруси є програмами на макро-мовах,вбудованих у системи обробки даних. Для свого розмноження віруси цього класу використовують можливості макро-мов і при їх допомозі переносять себе з одного зараженого файлу (документа,таблиці) в інші.

На кінець 1999 року відомо декілька систем, у яких виявленімакро-віруси. Це основні додатки Microsoft Office:

  • редактор MS Word – мова WordBasic у MS Word 6/7 і VBA (Visual Basic for Applications), почи­на­ю­чи з MS Word 8;

  • редактор таблиць MS Excel – мова VBA;

  • редактор баз даних MS Access –мова VBA;

  • редактор презентацій MS PowerPoint – мова VBA;

  • менеджер проектів MS Project – мова VBA.

Піддавсязараженню макро-вірусами також редактор AmiPro–спеціальна скрипт-мова.

Найбільше поширення одержали макро-віруси для Microsoft Office (Word, Excel і PowerPoint). Віруси в інших додатках MS Office досить рідкі, а для AmiPro відомий всего один макро-вирус. Можливе також існування макро-вірусів і для інших систем, що підтримують макро-мови достатньої потужності.

3.5.1 Причини зараження макро-вірусами

Для існування вірусів у конкретній системі (редакторі) необхідна наявність вбудованоїв систему макро-мовиз такимиможливостями:

  • програми на макромові прив'язані до документів (AmiPro) чи зберігаються в них (додаткиMS Office);

  • у макро­-мові присутні команди копіювання макропрограм з одного файлу в іншій (AmiPro)або переміщати макро-програмиуслужбові файли системи і файли, що редагуються (MS Office);

  • є можливість одержання керування макропрограмою без втручання корис­ту­вача (автоматичні чи стандартні макроси), тобтопри роботі з файлом за певних умов (відкриття, закриття і т.д.) викликаються макро-програми(якщо такі є), що визначені спеціальнимчином(AmiPro) чи мають стандартні імена (MS Office).

Дані можливості макро-мов призначені для автоматичної обробки даних у великих організаціях чиу глобальних мережах і дозволяють організувати так званий "автоматизований документообіг". З іншого боку, можливості макро-мов таких систем дозволяють вірусу переносити свій код в інші файли, і в такий спосіб заражати їх.

Більшість макро-вирусів можна вважати резидентними, оскільки вони присутні в області системних макросів протягом усього часу роботи редактора. Вони так само,як резидентнізавантажувальні і файлові віруси,перехоплюють системні події і використовують їх для свого розмноження. До подібних подій відносяться різні системні виклики, що виникають при ро­боті з документами Word і таблицями Excel (відкриття, закриття, ство­рен­ня, печатка і т.д.), виклик пункту меню, натискання на яку-небудь кла­ві­шучи досягненняпевногомоменту часу. Для перехоплення подій макро-вирусиперевизначають один чидекілька системних макросів абофункцій.

При зараженні деякі макро-вируси перевіряють наявність своєї копії в об'єкті, що заражається, і повторно себе не копіюють. Інші макро-вируси не роблять цього і переписують свій код при кожному зараженні. Якщо при цьому у файлі, що заражається, чи області системних макросів уже визначений макрос, ім'я якого збігається з макросом вірусу, то такий макрос виявляється знищеним.