Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НавчПос_ЗОС.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
7.05 Mб
Скачать

3.9.4 Види антивірусних програм

Самими популярними й ефективними антивірусними програмами є антивірусні сканери, монітори, фаги (поліфаги),ревізори. Застосовуються також різного роду блокувальники і іммунізатори (вакцини). Розглянемо характеристики кожного з цих видів програм.

Сканери (scanner)

Сканери (детектори) здатні виявити фіксований набір суттєвих вірусів у файловій системі, секторах і системній пам’яті, а потім – негайно видалити біль­шість з них. Для пошуку вірусів сканери використають так звані "маски" (або сигнатуру)–деяку постійну послідовність коду, специфічну для конкретного вірусу.

У випадку, якщо вірус не містить у собі постійної маски (наприклад, поліморфік-вируси), використовуються інші методи, засновані на описі всіх можливих варіантів коду на алгоритмічній мові.

У багатьох популярних сканерах (наприклад Антивірус Каспер­сь­кого, Doctor Web, Norton Antіvіrus, McAfee, Panda Antіvіr, AntіVіr Personal Edіtіon і ін.) застосовується режим евристичного сканування. Цей режимполягає в тому, що програма не просто шукає віруси, а проводить аналіз послідовності команд укожному об’єкті, який перевіряється,здійснює набір деякої статистики,згодом приймає ймовірне рішення типу: "можливо заражений" або "не заражений".

Евристичне сканування являє собою ймовірнісний метод пошуку ві­ру­сів, що, врешті решт, забезпечує можливість визначення невідомих про­грамі вірусів, але разом з цим збільшує кількість помилкових спра­цьо­вувань (повідомлень, знайдених вірусах у файлах, де насправді їх немає).

Основна ідея такого підходу полягає у тому, що евристика спочатку розглядає поведінку програми, а потім зіставляє його з характерним для зловмисної атаки, на зразок поведінки троянського коня. Встановити модель поведінки і ухвалити рішення щодо нього можна за допомогою декількох механізмів. Для того, щоб виявити і визначити всі можливі дії програми, використовують два підходи: сканування іемуляція.

Підхід зі скануванням припускає пошук «поведінкових штампів», наприклад, найтиповіших низькорівневих способів відкриття файлів. Або процедура сканування звичайного виконуваного файлу проглядає всі місця, де програма відкриває інший файл, і визначає, якого роду файли вона відкриває і що в них записує.

Другий метод визначення поведінки – емуляція. Такий підхід дещо складніший. Програма пропускається через емулятор Windows або макроемулятор Macintosh або Word з метою подивитися, що вона робитиме. Проте виникають питання, тому що в цьому випадку багато що залежить від чудасій вірусів. Наприклад, якщо вірус запрограмований на форматування жорсткого диска 25 лютогоо10 годиніранку, а при емуляції цього вірусу на симуляторідата встановлена на 24 лютого, то вірус поки не проявить свої наміри.

Вся хитрість швидкого розпізнавання полягає в поєднанні двох підходів і отриманні найдокладнішого каталога поведінкових штампів за можливо коротший час. Для перевірки факту зараження файлу вірусом фахівці можуть використовувати різні варіанти штучного інтелекту – експертні системи і нейронні мережі.

Недолік евристичного підходу полягає якраз в його еврістичності. Зав­жди є вірогідність, що надзвичайно підозрілий файл насправді абсолют­но нешкідливий. Проте останній евристичний механізм Symantec під назвою Bloodhound дозволяє знайти до 80% невідомих вірусів виконуваних файлів і до 90% невідомих макровірусів. Варто також помітити, що програми-детектори не дуже універсальні, оскільки здатні знайти тільки відо­мі віруси. Деяким таким програмам можна повідомити спеціальну послі­дов­ність байт, характерну для якогось вірусу, і вони зможуть знайти інфі­кованіним файли: наприклад, це уміють NotronAntiVirus або AVP-сканер.

Різновидом сканерів є так звані таблетки – спеціалізовані програми, орієнтовані на пошук певного типу або сімейства вірусів, наприклад, троянів, макровірусів та інших (наприклад, Antі-Trojan, Trojan Remover).

Слід зазначити, що використання спеціалізованих сканерів, розрахо­ва­них тільки на макровіруси, іноді буває більше зручним і надійним рішенням для захисту документів MS Word і MS Excel.

До недоліків сканерів варто віднести тільки те, що вони охоплюють далеко не всі відомі віруси й вимагають постійного відновлення антивірусних баз. З огляду на частоту появи нових вірусів і їх короткий життєвий цикл, для використання сканерів необхідно налагодити одержання свіжих версій не рідше одного-двох разів на місяць. В іншому випадку їхня ефективність істотно знижується.