Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НавчПос_ЗОС.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
7.05 Mб
Скачать

Приховування Панелі задач

У Панелі задач є один простий параметр –Автоматически убрать с экрана (Auto Hide), який може дещо спантеличити недосвідченого зловмисника і не привернути увагу стороннього користувача.Цей параметр робить Панель задач практично невидимою (вона ніби виштовхується зі звичайної області перегляду, хоча і буде з’являтися, якщо курсор миші пройде над її областю розташування). Для установки цього параметра слід виконати такі дії:

Пуск – Настройка – Параметры панели задач – Автоматически убирать с экрана - ОК.

Захист від зміни і видалення файлів і папок

Якщо ми не хочемо, щоб дехто випадково (або навмисно) видалив або дмінив наші файли, можна дещо застрахуватись від цього. Для цього використовують програму Проводник, де за допомогою контекстного меню можна встановити властивості файла так, що він стане недоступним для зміни.

Атрибут Только чтение (Read-only) дозволить запобігти спробу ко­ристувачів відредагувати і зберігти файл за допомогою додатків WindowsабоDOSта видалити за допомогоюDOS. Хоча за допомогою програмиПроводник видалити його все ж таки можна. Аналогічно поступають і з папками.

Атрибут Скрытый (Hidden)приховує файл або папку для перегляду програмамиWindows, DOS і командами DOSдля роботи з каталогами.

Звичайно, всі наведені вище міри захисту є надзвичайно ненадій­ними, і більш-менш досвідчений користувач з легкістю їх подолає. Це лише спроба утруднити роботу зловмисника. для більш надійного захисту слід використовувати і більш надійні інструменти.

Резервне копіювання системи та шифрування дисків

Для того, щоб захиститись від того, що сторонній користувач навмисно або випадково не знищить нашу інформацію, в систему попадк вірус або станеться повний збій системи, необхідно гарантувати збереження наших даних, тобто час від часу виконувати резервне копіювання системи. При установці програмного забезпечення рекомендується створити аварійний або системний диск. На цьому диску повинна знаходитись інформація, необхідна операційній системі для запуска комп’ютера з зовнішнього носія, а також деяа інформація про конфігурацію комп’ютера.

Звичайно, аварійний диск не допоможе відновити файли даних, створені за допомогою різних програмних додатків – текстових процесорів, редакторів електронних таблиць, графічних редакторів тощо. Для всіх цінних файлів даних слід використовувати резервне копіювання (архівацію) на інших носіях – на гнучких дисках, на CD-дисках, наZIP-дисках.

Ще з часів DOSіснують програми, що дозволяють створювати захищені диски, вміст яких стає доступним лише після того, як користувач введе правильний пароль. Отже, створення зашифрованих дисків – це ще один з найпростіших методів захисту власної інформації, і застосуванням програм, призначених для цього, також не треба нехтувати.

4.2 Блокування доступу до комп’ютера за допомогою екранної заставки Wіndows

Існує певний клас програм, здатних захистити комп'ютер від мережевих атак; налаштуванняОСне дадуть використати "проколи”розроб­ників (так звані "дірки" у програмному забезпеченні). Але всі ці прийоми не врятують від елементарної людської дурості і явного халатного відношення до захисту власного комп'ютера, що в більшості випадків приводить хакера до потрібного йому результату, тобто до успішного зламу. Алесподіватись на вдачу(тобто на відсутністьбудь-якого інтересу до ПК з боку зловмисників) щонайменше необережно, тому варто знати, яквстановити найпростіше блокування у вигляді програм-заставок з паролем (і подібних їм), щоб грамотно організувати захист свого комп'ютера.

Для того щоб захиститься від зламу, потрібно знати, яким чином буде діяти зламщик, спробувати зрозуміти логіку його вчинків і, спираючись на отримані знання, грамотно організувати оборону. Отже, основною функ­цією програми-заставки є так зване "запирання" монітора, тобто блокування доступу до комп'ютера.

Вопераційній системі Lіnux опція "запирання" екрана передбачена за замовчуванням. Тобто перед тим, як користувач відійде від комп'ютера, він може активізувати заставку, щодопускає відображення діалогового вікна із пропозицієюввести пароль користувача для продовження роботи (якщо стороння людинаспробує забрати заставку рухом миші або натисканням будь-якої клавіші).

В Wіndows ця функція акти­ві­зується установкою певної опції. Для активізації заставки з паролем необхідно відкрити“Панельуправління”(командиПускНастройка - Панель управления), у якій по­двій­ним натисканням клавіші миші вибрати пунктЕкран. У результаті ві­до­­бразиться діалогове вікно власти­востей екрана. Інший спосіб активі­за­­ції цього вікна– натисканнямправої кнопки миші по вільній поверхні Робо­чого стола викликати кон­текстне менюівибрати пунктСвойства. На закладціЗаставкавар­то вибрати бажану заставку,вказати пароль за допомогою кнопкиИзменитьй установити прапорецьПароль(рис.14). Далі потрібно ввести пароль. Для розблокування ком­п­'­ютера, що захищається за допомогою заставки з паро­лем, необхідно перезаванта­жи­ти комп'ютер. Піс­ля цього заставка пропадає, а для об­ходження вхідного па­ро­ля в Wіndows 95/98 досить натиснутикнопкуОтменить. Тому для захисту в Wіndows 95/98 доведеться використати спеціальні програми.

Усистемах Wіndows NT/2000/XP разом із програмою-заставкою варто використати вхідний пароль, щоб навіть після перезаван­таження зло­вмис­ник не зміг одержати дос­туп до потрібної інформації.

Перезавантаження–не єди­­ний метод боротьби із за­ставкою. На жаль, він не по­збав­лений недоліків. Один з них полягає в тому, що про­гра­ма за­пус­кається тільки че­рез певний інтервал часу, ко­ли з комп'ютером нездійснюютьніяких дій. Цього інтер­валу ціл­ком може вистачити злам­щи­ку, щоб отримати доступ до ком­п'ютера, поки заставка не спра­цювала. Вирішу­єть­ся ця проблематак:узакладціЗастав­­канатиска­ємо кнопкуПросмотр, після чого за­ставка функ­ціонує в нор­маль­ному режимі.

Наступний недолік більш іс­тот­ний.Про­грама-заставка не відключаєAutorun.Зловмисник може вста­ви­ти в CD-ROM диск зі шкідливою про­гра­­мою, що запуститься за допомо­гоюAuto­run. Для рішення даної про­бле­ми необхідно відключити авто­запуск. ДляцьоговПанелі керуванняподвійним натискан­ням клавіші миш­ки розкрити розділСистема, де на закладціОборудование (рис.15)увлас­ти­востях параметраУстройство чтения компакт-дискаслідзняти прапо­рецьАвтоматическое распо­зна­­вание диска.