Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НавчПос_ЗОС.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
7.05 Mб
Скачать

Монітори

Монітори – це різновид сканерів, які, постійно перебуваючи в пам'я­ті, відслідковують вірусоподобні ситуації, які відбуваються з диском і пам'яттю (тобто виконують безперервний моніторинг). Прикладом таких антивірусів може бути програма Kaspersky Antі-Vіrus або SpіDer Guard.

До недоліків цих програм можна віднести, наприклад, імовірність виникнення конфліктів з іншим програмним забезпеченням, як і для сканерів – залеж­ність від нових версій вірусних баз, а також можливість їхнього обходу деякими вірусами.

Фаги (поліфаги) (scanner/cleaner, scaner/remover)

Фаги – це програми, здатні не тільки знаходити, але і знищувати віруси, тобто лікувати «хворі» програми (поліфаг може знищити багато вірусів). До поліфагів відноситься і така стара програма, як Aidstest, яка знаходить і знешкоджує близько 2000 вірусів.

Основний принцип роботи традиційного фага простий і не є секретом. Для кожного вірусу шляхом аналізу його коду, способів зараження файлів і т.д. виділяється деяка характерна тільки для нього послідовність байтів –сигнатура. Пошук вірусів в простому випадку зводиться до пошуку їх сигнатур (так працює будь-який детектор).

Сучасні фаги використовують інші методи пошуку вірусів. Після виявлення вірусу в тілі програми (або завантажувального сектора, який теж містить програму початкового завантаження) фаг знешкоджує його. Для цього розробники антивірусних засобів ретельно вивчають роботу кожного конкретного вірусу: що він псує, як він псує, де він ховає те, що зіпсує (якщо ховає). В більшості випадків фаг можевидалити вірус і відновити працездатність зіпсованих програм. Але необхідно добре розуміти, що це можливо далеко не завжди.

Ревізори

Ревізори –це програми, принцип роботи яких заснований на підра­хунку контрольних сум (CRC-сум) для присутніх на диску файлів і системних секторів.

Прикладом такого антивірусу може бути програма ADіnf32. Ці контрольні суми потім зберігаються в базі даних антивірусу (у таблицях) разом із відповідною інформацією: довжинами файлів, датами їх останньої модифікаціїіт.д. При наступному запуску ревізори звіряють відомості, що містяться в базі даних, з реально підрахованими значеннями. Якщо інфор­ма­ція про файл, записана в базі даних, не збігається з реальними значеннями, то ревізор попереджає про те, що файл, можливо, був змінений або заражений вірусом.

Ревізори вміють вчасно виявляти зараження комп'ютера практично кожним з існуючих на сьогоднівірусів, не допускаючи розвитку епідемії, а сучасні версії ревізора вміють негайно видаляти більшість навіть раніше незнайомих їм вірусів.

До недоліків ревізорів можна віднести те, що для забезпечення безпеки вони повинні використовуватися регулярно. Але безсумнівними їхніми перевагами є висока швидкість перевірок і те, що вони не вимагають частого відновлення версій.

Антивірусні блокувальники

Антивірусні блокувальники – це резидентні програми, які пере­хоп­люють небезпечні ситуації, і повідомляють про це користувача (наприклад, AVP Offіce Guard). До ситуацій, що відслідковуються, належать, наприк­лад, відкриття виконуваних файлів для записування і записування в boot-сектори дисків або MBR вінчестера, спроби програми залишитися рези­ден­т­ною і т.д. Доречі, відзначені події харектерні для вірусів у моменти їх розмноження.

Блокувальники дозволяють обмежити розповсюдження епідемії, поки вірус не буде знищений. Практично всі резидентні віруси визначають факт своєї присутності в пам'яті машини, викликаючи яке-небудь програмне переривання з «хитрими» параметрами. Якщо написати просту резидентну програму, яка імітуватиме наявність вірусу в пам'яті комп'ютера, правильно «відзиваючись» на певний пароль, то вірус, швидше за все, визнає цю машину вже зараженою.

Навіть якщо деякі файли на комп'ютері містять в собі код вірусу, при використанні блокувальника зараження всієї решти файлів не відбудеться. Для нормальної роботи такої програми необхідно запустити блокувальник раніше всієї решти програм, наприклад, у файлі CONFIG.SYS. Але якщо вірус встиг заразити COMMAND.COM або стартує із завантажувального сектора, то антівірус-блокировщик не допоможе.

До переваг блокувальників можна віднести вміння виявляти вірус на самій ранній стадії його розмноження, а до недоліків –здатність деяких вірусів обходити блокувальники, а також наявність неправдивих спрацьовувань.