Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НавчПос_ЗОС.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
7.05 Mб
Скачать

3.7.4 Приклади стелс-вірусів

Crusher

Безпечний резидентний MBR-EXE-стелс-вірус. При запуску зараже­но­го файла він записується в MBR вінчестера, потім перехоплює INT 21h і записується в початок EXE-файлів при їх копіюванні. При завантаженні з ураженого диска перехоплює INT 1Ch, чекає завантаження DOS, потім відновлює INT 1Ch, перехоплює INT 21h і приступає до зараження файлів. Якщо при роботі вірусу йому не вистачає пам'яті, він повідомляє "Insuf­ficient memory" і повертається в DOS. При запуску CHKDSK вірус виводить текст:

Crusher… You are damned. Bit Addict / Trident.

Ekoterror

Резидентний небезпечний стелс-вірус, при запуску зараженого файлу записується в MBR вінчестера і передає управління програмі-носію, при завантаженні з ураженого MBR перехоплює INT 8, 13h, а потім, викорис­то­вуючи INT 8, перехоплює INT 21h і записується в початок .COM-файлів при їх створенні. Періодично розшифровує і виводить текст:

EkoTerror (C) 1991 ATK-toimisto P.Linkola Oy

Kovalevysi on poistettu kДytФstД luonnonsuojelun nimessД.

VihreДssД yhteiskunnassa ei saa olla ydinsДhkФllД toimivia kovalevyjД.

а потім завішує комп'ютер. В деяких випадках некоректно уражає MBR, в результаті DOS гине при завантаженні.

Rasek, сімейство

Дуже небезпечні файлово-завантажувальні віруси, що самошифру­ють­ся. При запуску зараженого файлу записують себе в MBR вінчестера, потім перехоплюють INT 13h, 12h. Переривання INT 13h використовується для реалізації стелс-механізму при читанні ураженої MBR. Віруси також записують в Boot-сектори флопі-дисків програму, яка при завантаженні з такого флопі стирає FAT вінчестера. Переривання INT 21h викорис­то­ву­ється вірусом для зараження COM- і EXE-файлів при їх запуску, вірус записується в кінець файлів. У тілі вірусу міститься рядок "AND.COM", вірус шукає цей рядок в імені файла і не вражає такі файли (COMMAND.COM). У тілі вірусів також міститься і інші рядки:

"Rasek.1310" RASEK v1.1,from LA CORUеA(SPAIN) .Jan93

"Rasek.1489" RaseK v2.1,from LA CORUеA(SPAIN) .Mar93

Vecna

Дуже небезпечний резидентний файлово-завантажувальний стелс-вірус. Заражає boot-сектори дискет, MBR вінчестера і записується поверх EXE-файлів (псує їх). При запуску зараженого EXE-файла записується в MBR вінчестера, розшифровує і виводить текст:

Out of memory.

Потім повертає управління DOS. При завантаженні з диска перехоплює INT 13h, залишається резидентнимв пам'яті і заражає дискети і EXE-файли на дискетах. Підналагоджувачем і на Pentium-комп'ютерах виводить текст:

Vecna Live ...

Має досить серйозну помилку –може повернути управління оригі­наль­ному обробнику INT 13h із зіпсованим вмістом регістра АХ, що може привести до втрати даних на диску і навіть до його форматування.

Kyokushinkai

Дуже небезпечний резидентний файлово-завантажувальний вірус. При запуску зараженого записується в MBR вінчестера, перехоплює INT 12h, 13h, 1Ch, 21h і при запуску програм шукає EXE-файли і записується в їх кінець. Заражений MBR-сектор не видно при активному в пам'яті вірусі (стелс). Залежно від поточного часу стирає системні сектори рядком:

+++++++ KШФkБshЛдkДЛ +++++++.- 39-mynrazCmeroizв.....