Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НавчПос_ЗОС.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
7.05 Mб
Скачать

Алгоритм роботи Word макро-вірусів

Більшість відомих Word-вірусів під час запуску переносять свій код (макроси) в область глобальних макросів ("загальні" макроси), для цього во­ни використовують команди копіювання макросів MacroCopy, Organi­zer. Co­py або за допомогою редактора макросів – вірус викликає йо­го, створює новий макрос, вставляє в нього свій код, і зберігає його в документі.

При виході з Word глобальні макроси (включаючи макроси вірусу) автома­тично записуються в DOT-файл глобальних макросів (NOR­MAL. DOT). Таким чином, при наступному запуску редактора MS-Word вірус активізується в той момент, коли WinWord вантажить глобальні макроси, тобто відразу.Потім вірус перевизначає (чи вже містить у собі) один чи декілька стандартних макросів (наприклад, FileOpen, FileSave, FileSaveAs, FilePrint) і перехоплює в такий спосіб команди роботи з файлами. Під часвиклику цих команд вірус заражає файл, до якого йде звертання. Цей вірус конвертує файл у формат Template (що унеможливлює подальшізміни формату файлу, тобто конвертування в який-небудь не-Template формат) і записує у файл свої макроси, включаючи Auto-макрос.

Таким чином, якщо вірус перехоплює макрос FileSaveAs, то заражається ко­жен файл, що зберігається через перехоплений вірусом макрос. Якщо пере­хоп­лений макрос FileOpen, то вірус записується у файл при його зчитуванні з диска.

Другий спосіб впровадження вірусу в систему використовується значно рідше – він базується на так званих "Add-in" файлах, тобто файлах, що є службовими доповненнями до Word. У цьому випадку NORMAL.DOT не змінюється, а Word під час запуску завантажує макроси вірусу з файлу (чи файлів), визначеного як "Add-in". Цей спосіб практично цілком повторює зараження глобальних макросів за тим виключенням, що мак­ро­си вірусу храняться не в NORMAL.DOT, а в якому-небудь іншому файлі.

Можливо також впровадження вірусу у файли, розташовані в каталозі STARTUP, – Word автоматично довантажує файли-темплейти з цього каталогу, але такі віруси поки що рідко зустрічаються.

Розглянуті вище способи впровадження в систему являють собою деякий аналог резидентных вірусів. Аналогом нерезидентности є макро-віруси, що не пе­ре­носять свій код в область системних макросів–для зараження інших файлів-до­ку­ментів вони або шукають їх за допомогою убудованих у Word функцій роботи з файлами, або звертаються до списку останніх редагованих файлів (Recently used file list). Потім такі віруси відкривають документ, заражають його і закривають.

Алгоритм роботи Excel макро-вірусів

Методи розмноження Excel-вірусів в цілому ана­ло­гічні методам Word-вірусів. Розходження полягають у командах копі­ю­вання макросів (наприклад, Sheets.Copy) і у відсутності NORMAL.DOT – йо­го функцію (у вірус­ному сенсі) виконують файли в STARTUP-каталозі Excel.

Слід зазначити, що існує два можливих варіанти розташування коду макро-вірусів у таблицях Excel. Переважна більшість таких вірусів запи­су­ють свій код у форматі VBA, однак існують віруси, що зберігають свій код у старому форматі Excel версії 4.0. Такі віруси по своїй суті нічим не відрізняються від VBA-вірусів, за винятком відмінностей у форматі розташування кодів вірусу в таблицях Excel.

Незважаючи на те, що у нових версіях Excel (версія 5 і вище) вико­ри­стовуються досконаліші технології, можливість виконання мак­росів старих версій Excel була залишена для підтримки сумісності. З цієї при­чи­ни всі макроси, написані у форматі Excel 4, цілком працездатні у всіх на­ступ­них версіях, незважаючи на те, що Microsoft не рекомендує вико­ри­сто­вувати їх і не включає необхідну документацію в комплект постачання Excel.