Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НавчПос_ЗОС.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
7.05 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Перелічіть загальні методи блокування доступу до комп’ютера.

  2. Що таке екранна заставка, як її поставити або змінити на комп’ютері?

  3. Як блокувати роботу за допомогою екранної заставки?

  4. Які методи використовують хакери для обходу блокування за допомогою екранної заставки? Як цьому запобігти?

  5. Які інші програми ви знаєте для блокування роботи комп’ютера? Коротко охарактеризуйте їх. Наведіть переваги та недоліки їх застосування.

  6. В чому полягає блокування роботи комп’ютера за допомогою BIOS?

  7. Як встановити пароль BIOSна різні версії?

  8. Які методи використовують хакери для обходу парольного захисту BIOS?

  9. Що можна зробити у разі втрати паролю BIOS?

  10. Що таке CMOS? Яке функціональне призначення цього об’єкту комптерної системи?

  11. Як можна стерти пам’ять CMOS?

  12. Що таке інженерний пароль і для чого його використовують?

  13. Для чого існує утиліта debug?

5 Пакування, архівація і шифрування даних в операційних системах

5.1 Історичні відомості

У ті далекі часи, коли обсяг жорстких дисків (вінчестерів) вимірю­вавсяся мегабайтами – цих мегабайт завжди не вистачало, і біль­шість файлів (особливо рідко використовуваних) зберігали в упакованому вигляді. Перед запуском файл розпаковували, а після завершення роботи–упаковували знову, щоб звільнити місце для розпакування інших.

Коли ці махінації всім остаточно набридли, програмісти (згадавши, що комп'ютер повиненслужити людині, а не навпаки), додумалися до автоматичного розпакування файлів, що виконуються, "на льоту". Ідея полягає в дописуванні до стиснутого файлакрихітного распаковщика, якому передається керування при запуску файла, і який розпаковує код, що виконується, не на диск, а безпосередньо в оперативну пам'ять. Звичайно, час завантаженняпри цьому відчутнозбільшувався (особливо на машинах з повільними процесорами), але це знадлишком виправдовувалосяпрос­то­тою запуску й економією дискового простору.

Незабаром пакувальників розвелося сила-силенна (їх тоді писали всі, комухотілося)–AINEXE, DIET, EXEPACK, LZEXE, PKLITE і інших–усіх не перелічити! І не дивно: процесориздня у деньставали усе продук­тивнішими–уже на "трійці" розпакування займало настільки незначний час, що їм можна було зневажити. До того ж приємним побічним ефектом виявився захист від дизасемблювання. Дійсно, безпосередньо диз­асем­блю­вати упакований файл неможливо–колись його необхідно розпакувати. Звичайно, на кожен щит знайдеться свій меч – з-під пера хакерів вийшло чимало чудових універсальних распаковщиков (UNP, Intruder, UUP, а вер­ши­ною усьому став CPU386 звбудованимемулятором реального режиму процесора 80386), але якість автоматичного розпакування залишалабажати кращого (часом розпаковані файли зависали при запуску чив процесі роботи), а ручним трасуванням володіли далеко невсі.

Словом, при усіх своїх достоїнствах, пакування виконуваних файлів не малоніяких недоліків і не збиралося здавати позицій навіть із приходом ємних (по тойчас) одно-, двогігабайтних дисків і CD-ROM.

5.2 Стискання файлів під Windows 9x\NT

Пройшов невеликий час ісвітповільно, але неминуче пересаджувався на нову операційну систему–Windows 95. Користувачі обережно освоювали мишу і графічний інтерфейс, а програмісти тим часом гарячково переносили старе програмне забезпечення на нову платформу. Обсяги вінчестерів на той час виросли настільки, що розробникимогли забути слово "оптимізація", так вони, судячи з розміру сучасних додатків, його і забули. Сто мегабайт туди, триста сюди,–запросто.

Тодіі згадали про розпакуваннявиконуваних файлів "на льоту".