Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НавчПос_ЗОС.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
7.05 Mб
Скачать

4 Найпростіші методи захисту інформації в операційних системах

    1. Установки і налаштування системи захисту

Існує багато установок і на лаштувань, що забезпечують деякі додаткові можливості системи захисту Windows. Усі вони безкоштовні та легко реалізуються. Не зважаючи на їх простоту, не слід ігнорувати такими методами захисту.

Періодичне очищення меню Документи (Documents)

Це меню міс­тить пере­лік файлів (приблизно 15 найме­ну­вань), з якими ми нещо­давна пра­­цювали (рис.11). А це озна­чає, що будь-який сто­рон­ній користувач може без проблем переглянути резуль­тати нашої роботи або наш особистий файл, навіть не використовуючи будь-якого спе­ціального пошуку.

Для очищення цього меню слід виконати такі дії: Пуск – Настройка - Панель задач и меню «Пуск» - Настройка меню-Очистить.

Рисунок 11 – Вигляд меню Documents та вікна очистки

Після очистки цього меню зловмисникам прийдеться витратити більше часу для пошуку наших файлів.

Очистка і установка Корзини (RecycleBin)

Рисунок 12 – Вікно встановлення властивостей Корзини

Корзина – улюблене місце для зловмисників, які хочуть добути якусь інформацію. Вона зберігає для використання будь-які файли, видалені за допомогою програмиПроводник(Windows Explorer). Є три способи роз­в’язати цю проблему.
  1. Перший спосіб полягає у тому, щоб очищати корзину кожен день або навіть частіше. Зробити це можна за допомогою послідовності команд:

Корзина –

Очистить корзину.

  1. Встановити властивості Корзини так, щоб файли видалялися з неї безперервно (рис.12), для чо­го виконати таку послі­дов­ність команд:

Корзина – Свойства – Глобальные – Уничтожать файлы сразу

после … - OK.

  1. Видалити файли засобами DOS. Для цього виконати команди:

Пуск – Програми – Сеанс MS-DOS

Далі перейти в каталог, що містить файли, які ми хочемо видалити і командою DEL видалити їх. Але слід пам’ятати, що такі файли відновити вже не так просто, якщо це взагалі можливо.

Можна заставити зловмисника повірити, що ми не видаляємо файли з корзини, оскільки нам нічого приховувати. Для цього слід видаляти лише найбільш вразливі файли (видаляти з Корзини тільки ці файли або видаляти їх засобами DOS). Складатиметься враження, що ми нічого навмисно не видаляємо, тобто,нам нічого приховувати. Можливо, це зупинить зловмисника від подальших дій.

Видалення або перейменування ярликів

Багато хто з користувачів, отримавши доступ до комп’ютерної системи, відразу ж починають клацати по значках ярликів на Робочому столі (Desktop) Windows. Можна запобігти цьому, видаляючи і/або перейменовуючи ці значки. Тоді зловмисник може не звернути увагу на програму, ім’я якої в нього не викликає ніякого зацікавлення. Але при цьому самому слід пам’ятати нові назви ярликів.

Для видалення або перейменування значків на Робочому столі треба клацнути правою клавішею миші на вибраному ярлику і вибрати з контекстного меню, що з’явиться при цьому, пункт Удалить – для видалення його, пунктПереименовать – для перейменування.

Видалення і перейменування пунктів меню Start

Пункти меню Пуск (Start)легко можна видалити або змінити, і цими можливостями можна скористатися для запобігання деяких дій зловмисників щодо нашої інформації.

Для видалення слід ви­конати такі команди (рис.13):

Пуск – Панель задач и меню “Пуск” – Свойства – Настройка меню – Удалить,

вибравши зі списку ту про­граму або папку, яку треба видалити. При цьому компоненти, що видалені, лишаються на вінчестері. От­же, запустити програми все ж таки можна. Крім того, можна запустити програму на виконання, або ско­ри­с­тав­шись командами Пуск – Выполнить,або за до­помогою ярликів Робочого столу, або за допомогоюпрограми Проводник.

Для перейменування пункта меню Пуск слід вибрати на вкладці Панель задач кнопкуДополнительно і перейменувати потрібний файл або папку за допомогою контекстного меню.