Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НавчПос_ЗОС.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
7.05 Mб
Скачать

Алгоритм роботи вірусів для Access

Оскільки Access є частиною пакета Office, то віруси для Access яв­ля­ють собою такі ж самі макроси мовою Visual Basic, як і інші віруси, що зара­жа­ють програми Office. Однак, у даному випадку замість авто-макросів у сис­те­мі присутні автоматичні скрипти, що викликаються системою при різних подіях (наприклад, Autoexec). Дані скриптипотім можуть викликати різні макро-програми.

Таким чином, при зараженні баз даних Access вірусу необхідно замінити який-небудь авто-скрипт і скопіювати в базу, що заражається, свої макроси.

Зараження скриптов без додаткових макросів не єможливим, оскільки мова скриптів досить примітивна і не містить необхідних для цього функцій.Слід зазначити, що в термінах Access скрипти називаються макро­са­ми (macro), а макроси – модулями (module), однак частіше викори­сто­вується уніфікована термінологія - скрипти і макроси.

Лікування баз даних Access є більш складною задачею, ніж вида­лен­ня інших макро-вірусів, оскільки у випадку Access необхідно знешкодити не тільки вірусні макроси, але й авто-скрипти. А оскількизначна частина ро­боти Access покладена саме на скриптиі макроси, то некоректне вида­лення чидеактивація якого-небудь елемента може привести до немож­ли­вос­ті операцій з базою даних. Тесамесправедливо і для вірусів–некоректне заміщення авто-скриптів може привести до втрати даних, що зберігаються в базі.

3.5.6 Приклади макро-вірусів

Macro.Word.Box

Містить сім макросів AutoOpen, AutoClose, Box, Dead, FilePrint, FilePrintDefault, ToolsMacro. При викликах AutoOpen і AutoClose заражає глобальні макроси і документи. Макрос ToolsMacro використовується для заборони меню Tools/Macro. Решта макросів містить процедури зараження і різні ефекти. Виявляється декількома способами. При друці вставляє в документи рядки на китайською мовою, виводить MessageBox, записує на диск і запускає вірус "OneHalf.3544", створює і програє WAV-файл (звуковий ефект). Викликає команди DOS:

echo y|format с/u

echo y|format c/u/vTwnos1

Містить рядки:

Taiwan Super No.1 Macro Virus

Twno1-S

Today Is My Birthday

Macro.Word.Catch

Містить шість макросів AutoOpen, encrypt1, FileSave, AutoClose, infectdoc, infectnorm. Зараження системної області макросів і документів відбувається при відкритті файлів. Вірус замінює в документах букви "i" на "o", "o" на "i", "a" на "e", "e" на "a". Причому підміна символів непо­міт­на. При відкритті заражених файлів вірус відновлює текст документа в первинному вигляді, а при збереженні документів на диск–знову замінює. В результаті після лікування вірусу текст документів може виявитися зіпсованим. Після кожної заміни вірус видає в StatusBat крапку. При закритті документів залежно від лічильника випадкових чисел (з віро­гід­ністю 1%) вірус видає повідомлення:

Its а Catch 22 Situation!

Macro.Excel.Soldier

Поліморфний макро-вірус, заражає електронні таблиці Excel. Міс­тить чотири функції з постійними іменамиAuto_Open,Auto_Close,Delay,Poly; і декілька функцій з випадковими іменами. При відкритті зараженої таблиці видаляє рядки менюFormat/Sheet/HideіFormat/Sheet/Unhide(стелс). При закритті заражає файли, що знаходятьсяупоточному каталозі. При зараженні залежно від системного датчика випадкових чисел вставляє в початок тексту функції з випадковими іменами і випадковими рядками. Також залежно від випадкового числа виводить в заголовок Excel рядок, що біжить:

Microsoft Excel