Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НавчПос_ЗОС.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
7.05 Mб
Скачать

3.9.3 Використання антивірусних програм

При існуючому різноманітті вірусів і їх мутацій запобігти зараженню може тільки повнофункціональна антивірусна система, що має в своєму арсеналі всі відомі технології боротьби з «інфекційними хворобами»: не тільки сканер-поліфаг, але і резидентний on-line-монітор, засоби контролю програмної цілісності (CRC) і евристичного пошуку вірусних сигнатур.

Кожен новий вірус необхідно знайти щонайшвидше (а деякі віруси навмисно довго себе не проявляють, щоб у них було досить часу на розповсюдження). Проблема у тому, що немає чіткого способу визначити наперед, що при своєму виконанні дана програма проявить вірусоподібну поведінку. Як немає єдиних ліків від усіх хвороб, так немаэ універсальної «вакцини» від усіх видів шкідливого програмного забезпечення. На всі 100% захиститися від вірусів практично неможливо!

У такій сфері, як виявлення атак на комп'ютерні системи, процес вдосконалення нескінченний. Хакери не втомлюються винаходити всі нові схеми проникнення в комп'ютерні системи. Розробники детектуючих додатків, що стоять по іншу сторону барикад, відстежують новинки, що з'являються, і поспішають запропонувати свої контрзаходи. От чому продукти, що випускаються, вимагають постійноїмодернізації,і користувачам настійно рекомендується встановлювати оновлені сигнатури, що дозволяють ідентифікувати нові види мережевих атак.

Старе антивірусне програмне забезпечення подібно лікам з минулим терміном придатності – толку від нього мало. Якщо не обновляти файли сигнатур, то рано чи пізно можнаопинитися беззахисними проти нових вірусів. Більшість фірм, щорозробляютьантивіруси, випускає нові файли сигнатур принаймні двічі в місяцьабо йчастіше, якщо з'являється серйозний вірус. Для отримання нових сигнатур зручно користуватися функцією автоматичного оновлення через Web, що є в антивірусному пакеті.

Супровід через Internet програми PC-cillin, наприклад, володіє уні­кальною особливістю. Можнане тількиотриматиконсультацію по електронній пошті, але іпоговорити у реальному часі з фахівцем служби супроводу Trend. (Хочавід цієї чудової послуги не багато толку, якщо комп'ютер заблокований іувійти в Internet неможливо, проте вона безкоштовна.) Такі антивірусні продукти, як Norton AntiVirus 2000 і McAfee VirusScan, підтримують найкрупніші дослідницькі групи галузі: відповідно Symantec AntiVirus Research Center і AntiVirus Emergency Response Team. Тому Norton і McAfee швидко реагують на загрозу нового вірусу.

Всі основні фірми-постачальники антивірусного забезпечення регулярно і доситьчасто оновлюють файли сигнатур вірусів, а при появі особливо шкідливого вірусустворюютьдодатковий екстрений випуск. Ще зовсім недавно вважалося, що сигнатури потрібно оновлювати щомісячно, але в нашу епоху нових вірусів, можливо, буде розумним перевіряти їхщотижнявручну або за допомогою автоматичного оновлення антивірусної програми.Вутилітах McAfee, Symantec і Trend Micro для оновлення достатньо один раз клацнути кнопкою миші.

Певний набір засобів антивірусного захисту присутній у всіх утилітах основних фірм-виробників програмного забезпечення. Серед них:постійний захист від вірусів (антивірусний монітор), перевірка системизарозкладомі оновлення сигнатур через Internet, а також створення аварійної завантажувальної дискети, що дозволяє запустити комп'ютер навіть тоді, коли у нього заражений вірусом завантажувальний сектор (природно, дискету треба створити до того, як вірус потрапив в комп'ютер). Крім цих стандартних засобів, деякі пакети містять «архітектурні надмірності»: наприклад, спеціальний додатковий захист від поштових вірусів (тривога з приводу яких наростає), а також шкідливих модулів ActiveX і Java-аплетов. А такі програми, як Panda Antivirus Platinum і PC-cillin, навіть дозволяють батькам заблокувати доступ дітей до небажаних Web-сторінок.

Оскільки у нових вірусів є нові сигнатури, файли сигнатур необхідно підтримувати в актуальному стані. При виході нової версії антивіруса формат файлу сигнатур звичайно міняється, і оновлені сигнатури виявляються несуміснимиз попередніми версіями програми. Саме тому анти­ві­рус­не програмне забезпечення вже досить давно продається по тій же схемі, що бритви і леза: одного разу купивши основну утиліту (бритву), ви потім вимушені постійно купувати оновлені файли сигнатур (леза).

Так, компанії McAfee і Symantec надають право необмеженого оновлення сигнатур протягом року з моменту придбання утиліти, але за кожен наступний рік потрібно в обох випадках заплатити 4 долари. Таку суму навряд можна вважати серйозним ударом по кишені (на відміну від підписки на оновлені файли сигнатур F-Secure, яка коштує 63 доларів); крім того, через рік ми з великою вірогідністю захочемо відновити саму програму. Їх основні конкуренти – Command AntiVirus,Inoculate IT,Panda Antivirus Platinum іPC-cillin – пропонують безкоштовне оновлення сигнатур протягом всього життя продукту.

В даний час способи надання антивірусного захисту істотно змінюються. Компанія McAfee.com вже пропонує перевірку на віруси через Internet в своїй «електронній лікарні» McAfee Clinic (разом з ще декількома видами діагностики). Послуга надається по підписці і коштує 50 доларів в рік, але часто з'являються спеціальні пропозиції, а за перші два тижні платня не береться – це випробувальний період. Перевірку віддалених комп'ютерів на вірусиздійснюємодуль ActiveX, який бере сигнатури з Web-серверу виробника програми.