Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsentralny_bank_i_groshovo-kreditna_politika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
987.14 Кб
Скачать

Субординований борг банку – зобов’язання банку перед юридичними особами – резидентами та нерезидентами як у національній, так і в іноземній валюті, які виникли на певних умовах.

Субординований капітал– це кошти, залучені банком на умовах субординованого боргу, які включаються до складу додаткового капіталу банку.

Сумнівні щодо їх отримання вважаються нараховані доходи за активними операціями, якщо платіж за основним боргом прострочений понад 90 днів або проценти за ним прострочені понад 60 днів.

Тендер кількісний– тендер, на якому центральний банк наперед оголошує процентну ставку, за якою банки можуть одержати кредит.

Тендер процентний (ціновий)– тендер, на якому комерційні банки пропонують центральному банку процентну ставку, за якою вони погоджуються одержати кредит.

Тендер центрального банку– форма задоволення центральним банком попиту на кредит з боку комерційних банків через їх відбір за встановленими критеріями.

Тіньова економіка – економічна діяльність, яку приховують, щоб ухилитися від сплати податків або внаслідок її незаконного характеру.

Український державний банк – заснований у 1917 р. згідно з Законом Української Центральної Ради, функціонував у роки Україн­ської Народної Республіки. Банку було надано право емісії кредитових білетів Української Народної Республіки під забезпечення майном республіки до утворення золотого фонду. Статут банку визначав основні його завдання: забезпечення функціонування грошової системи; установлення високого обмінного курсу української валюти; полегшення грошового обороту за допомогою короткострокового кредитування промисловості, торгівлі, сільського господарства в Україні.

Уповноважений банк– будь-який комерційний банк, офіційно зареєстрований на території України, що має ліцензію Національного банку України на здійснення валютних операцій, а також здійснює валютний контроль за операціями своїх клієнтів.

Федеральна резервна система – специфічна установа у банків­ській системі США, ядром якої є система центрального банку, що складається з Ради керуючих, 12 федеральних резервних банків, федерального комітету відкритого ринку і федеральної консультативної ради. ФРС проводить грошово-кредитну політику, регламентує діяльність банків.

Фідуціарна емісія – емісія грошових знаків, не забезпечених золотом.

Фінансовий капітал банку – це залишкова вартість активів банку після вирахування його зобов’язань. Пасив банківського балансу включає капітал банку (К) та його зобов’язання (З). Оскільки пасив балансу повинен відповідати за обсягом його активам (А), то фінансовий капітал розраховується як різниця: К = А – З.

Фіскальна (бюджетно-податкова) політика– один з основних засобів макроекономічної політики, який зводиться до регулювання податків і урядових видатків з метою забезпечення стабільного еконо­мічного розвитку країни.

Функції агента валютного контролю– обов’язки уповноваженого банку щодо здійснення контролю за валютними операціями, що проводяться резидентами і нерезидентами через ці банки.

Центральний банк– державний орган, головне призначення якого – регулювання грошового обороту з метою забезпечення стабільного неінфляційного розвитку економіки. Регулювання здійснюється за допо­могою додаткової емісії грошей чи вилучення зайвої маси грошей з обороту.

Ціна аукціонусередньозважена – ціна, яка визначається під час проведення аукціону на підставі цін за конкурентними заявками за умови, що ці ціни за значенням вищі або дорівнюють ціні відсікання.

Ціна відсікання – ціна, що встановлюється Міністерством фінансів України, нижче якої конкурентні заявки не задовольняються.

Ціна грошей– процент, що формується на грошовому ринку в результаті взаємодії попиту на гроші і пропозиції грошей.

Чистий кредитний ризик – це валовий кредитний ризик, зменшений на вартість визначеного договором забезпечення за кредитом з урахуванням коефіцієнта коригування за шкалою НБУ.

Шредер – пристрій для знищення зношеної готівки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]