Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsentralny_bank_i_groshovo-kreditna_politika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
987.14 Кб
Скачать

3. Задачі для самоконтролю

Задача 1

Наведені нижче статті розмістити в активі чи пасиві балансу цент­рального банку залежно від їх економічного змісту. Відповідь обґрунтувати.

  1. 1.   Депозити в іноземній валюті.

  2. 2.   Кошти Уряду.

  3. 3.   Кредити банкам.

  4. 4.   Кредити отримані.

  5. 5.   Зобов’язання перед МВФ.

  6. 6.   Внутрішній державний борг.

  7. 7.   Кошти банків.

  8. 8.   Зобов’язання з перерахування прибутку до бюджету.

  9. 9.   Статутний капітал.

Задача 2

Складіть баланс центрального банку на підставі таких даних, млн грн:

Банкноти та монети в обігу – 122471

Цінні папери Уряду – 395

Монетарне золото – 2475

Внески в рахунок квоти МВФ – 10949

Зобов’язання перед МВФ – 13149

Статутний капітал – 100

Резервний фонд – 2468

Кредити, надані уряду – 28954

Основні засоби – 5492

Кошти та депозити в іноземній валюті – 87753

Кредити отримані – 156

Кредити банкам – 1692

Інші активи – 981

Інші зобов’язання – 347

Питання для самостійного вивчення

  1. 1.   Призначення і правовий статус НБУ.

  2. 2.   Принципи організації системи НБУ.

  3. 3.   Взаємовідносини НБУ з органами державної влади.

  4. 4.   Порядок формування Ради НБУ і повноваження Ради.

  5. 5.   Порядок формування Правління НБУ і повноваження Правління.

  6. 6.   Основні завдання та права територіальних управлінь НБУ.

Рекомендована література: 1, 2, 3, 7, 8, 16, 17, 21, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 39.

 

Тема 3. Емісія грошей та регулювання готівкового грошового обігу

Центральний банк країни, як правило, має монопольне право емісії грошових знаків. Емісійна діяльність центрального банку в ХХ ст. зазнала істотних змін. Необхідно з’ясувати, як вплинув на цю діяльність перехід від системи золотомонетного стандарту до системи обігу грошей, нерозмінних на золото.

У сучасних умовах в усіх країнах банкнотна емісія має фідуціарний характер. Доцільно проаналізувати баланс центрального банку і з’ясу­вати, що слугує забезпеченням грошових знаків.

Слід зазначити, що емісія грошей – випуск грошей в обіг у всіх фор­мах, що веде до збільшення грошової маси в обігу. Мета емісії: активна – фінансування не тільки поточних витрат, а й інвестиційних потреб держави; пасивна – покриття і фінансування поточних потреб держави.

Окрім того досить важливим є акцентування уваги на основних функціях, їх виконує емісія грошей, структурі грошової маси та грошової бази, процесі формування пропозиції грошей, швидкості обігу грошей, коефіцієнті монетизації.

Сьогодні в країнах із розвинутою ринковою економікою готівка становить у загальній грошовій масі незначну частку –5–10 %. Необхідно з’ясувати, чому, незважаючи на це, вона посідає особливе місце в грошовій системі.

Дворівневий принцип організації банківської системи країни зумовив відокремлення емісійних операцій регулювання грошового обігу, які закріпились за Національним банком України (банком першого рівня), від розрахункового, касового і кредитного обслуговування юридичних і фізичних осіб, яке виконують комерційні банки (банки другого рівня). Тобто Національний банк виступає організатором грошового обігу в державі та здійснює його регулювання.

Комерційні банки та їхні установи здійснюють касове обслуговування на підставі відповідної ліцензії Національного банку України та самостійно визначають обсяги готівки, необхідні для своєчасного і повного виконання заявок клієнтів.

Діяльність комерційного банку в умовах поєднання готівкових і безготівкових розрахунків у процесі господарської діяльності економічних агентів передбачає організацію структурного підрозділу банку, який забезпечує виконання операцій з готівкою – операційну касу. До функцій операційної каси належать:

  •     забезпечення касового обслуговування юридичних і фізичних осіб;

  •     виконання інших операцій з цінностями.

Для виконання цих функцій створюються видаткові, прибуткові, вечірні, розмінні каси, каси перерахунку та відповідні сховища для зберігання цінностей.

На комерційні банки покладається відповідальність за утримання готівки в обігу в належному стані та вилучення з обігу зношених (деформованих), підроблених і фальшивих банкнот і монет.

Комерційні банки проводять перевірку, сортування, повне перерахування і пакування готівки, що надходять до їхніх кас, і гарантують клієнтам видання готівки, яка відповідає встановленим вимогам щодо платіжності, справжності й повноти вкладання.

Вивчаючи дану тему, доцільно розглянути основні принципи організації обороту готівки суб’єктами господарювання (важливим серед яких є обов’язковість для всіх підприємств і організацій зберігання власних коштів у банківських установах), правила, які встановлюють комерційні банки для своїх клієнтів.

Для більш ґрунтовного вивчення діяльності Національного банку як емісійного центру готівкового грошового обороту необхідно особливу увагу приділити таким питанням:

  •     виготовлення грошових знаків (банкнот і монет);

  •     утилізація непридатних до обігу і неплатіжних грошових знаків;

  •     установлення номіналів і платіжних ознак банкнот і монет;

  •     розроблення дизайну грошових знаків;

  •     визначення системи захисту грошових знаків від підробок;

  •     організація роботи з резервними фондами у Центральному сховищі НБУ;

  •     порядок підкріплення запасів готівки територіальних управ­лінь НБУ та вивезення її надлишків;

  •     порядок підкріплення оборотних кас установ НБУ та зарахування готівки з оборотних кас до запасів готівки;

  •     порядок касового обслуговування банків;

  •     регламентація готівкового грошового обороту у позабанківській сфері;

  •     прогнозування готівкового грошового обороту за допомогою складання установами НБУ щоквартально прогнозних розрахунків касових оборотів банків;

  •     організація інкасації та перевезення банкнот і монет;

  •     реалізація ювілейних і пам’ятних монет.

За необхідності економічного обґрунтування можливих змін у розмірі готівкового обігу в прогнозованому періоді складають прогноз касових оборотів.

Прогноз касових оборотів – це оцінка перспектив розвитку готівкового обігу, згідно з якою визначаються обсяги та джерела надходжень готівки до кас банків, обсяги й цільове спрямування видачі готівки з кас банків, розмір випуску готівки або вилучення її з обігу.

Прогнозування готівкового обігу здійснюється з урахуванням основних напрямів державної грошово-кредитної політики на основі прогнозу касових розрахунків балансу грошових доходів і витрат населення та касових оборотів.

Прогноз касових оборотів по Україні в цілому складається Національним банком у розрізі регіонів, а по регіонах – територіальними управліннями Національного банку на квартал із розподілом за місяцями.

Одним із важливих завдань Національного банку під час регулювання грошового обороту є максимальне скорочення обігу готівки. В Україні питома вага готівки в загальній грошовій масі досить значна. Необхідно звернути увагу на чинники, що визначають структуру грошової маси, а саме:

  •     довіра до банківської системи, тобто рівень ризику пов’я­заний із розміщенням грошей на банківських рахунках;

  •     очікуваний дохід від розміщення грошей на банківських рахунках, який визначається рівнем депозитної процентної ставки;

  •     масштаби тіньової економіки, яка базується на спробі ухилитися від сплати податків та державного контролю за законністю бізнесу;

  •     рівень доходів суб’єктів економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]