Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsentralny_bank_i_groshovo-kreditna_politika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
987.14 Кб
Скачать

Полтавський університет споживчої кооперації України

 

 

 

 

Кафедра грошового обігу і кредиту

 

 

 

ЛЕВЧЕНКО Л. В., ВОВЧЕНКО О. С.

 

ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК І ГРОШОВО-КРЕДИТНА ПОЛІТИКА

 

 

Навчально-методичний посібник

для самостійного вивчення студентами дисципліни за кредитно-модульною системою організації навчального процесу

за напрямом підготовки «Фінанси і кредит» за програмою професійного спрямування

«Банківська справа»

 

 

 

 

 

2009

 ЗМІСТ

ВСТУП

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ «ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК І ГРОШОВО-КРЕДИТНА ПОЛІТИКА»

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ «ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК І ГРОШОВО-КРЕДИТНА ПОЛІТИКА»

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

КОНТРОЛЬНІ МОДУЛЬНІ РОБОТИ

ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ЇХ ВИКОНАННЯ

КАРТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА

ПОРЯДОК І КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

[До змісту] [Наступне]

ВСТУП

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дис­ципліни «Центральний банк і грошово-кредитна політика» за кре­дит­но-модульною системою організації навчального процесу для сту­ден­тів за напрямом підготовки «Фінанси і кредит» за програмою профе­сійного спрямування підготовлений відповідно до навчальної та робо­чих програм із дисципліни «Центральний банк і грошово-кредитна політика».

Метою даного посібника є сприяння формуванню теоретичних і практичних знань у галузі монетарної політики та функціонування центрального банку, необхідних для підготовки кваліфікованих фахівців.

Завдання вивчення дисципліни «Центральний банк і грошово-кре­дитна політика» – це вивчення змісту, завдань, функцій та основних напрямів діяльності центрального банку, його операцій та інструмен­тів грошово-кредитної політики, за допомогою яких банк регулює пропозицію (масу) і ціну грошей.

Предмет навчальної дисципліни – діяльність центрального банку в галузі регулювання грошового обігу в країні.

Вивчення дисципліни «Центральний банк і грошово-кредитна політика» ґрунтується на базових знаннях, якими оволоділи студенти з політекономії, макроекономіки, економічного аналізу, статистики, страхування, національної економіки, грошей і кредиту та інших.

Після вивчення дисципліни студент повинен знати:

  • -    економічну суть механізму функціонування центрального банку, його походження, місце і роль в банківській і кредитній системі держави; правовий статус і економічні основи діяльності центрального банку, принципи, методи і форми організації його відносин з різними ланками кредитної системи та органами державної влади; порядок і джерела формування статутного капіталу, доходів, фондів і резервів центрального банку; операції центрального банку; теоретичні основи грошово-кредитної політики; напрями, інструменти і форми здій­снення грошово-кредитної політики; суть і методи регулювання ді­яль­ності комерційних банків з боку центрального банку, основні аспекти нагляду за проблемними банками і заходи впливу на них; економічні основи проведення валютної політики, валютного регулювання і контролю;

  • -    вміти оцінювати діяльність центрального банку за різними напрямами; забезпечувати раціональне використання факторів впливу центрального банку на діяльність комерційних банків; здійснювати фінансові розрахунки; давати оцінку ефективності діяльності банківської системи в цілому і окремих комерційних банків з огляду на виконання вимог з додержання економічних нормативів, визначених центральним банком; вишукувати резерви підвищення ефективності грошово-кредитної політики держави, її впливу на стан грошового ринку, зміцнення сталості і забезпечення стабільності національної грошової одиниці.

Дисципліна «Центральний банк і грошово-кредитна політика» в освітньо-професійній програмі підготовки фахівців є однією з прикладних дисциплін, таких як «Банківські операції», «Аналіз банківської діяльності», «Банківський нагляд», «Платіжні системи» та інші.

У процесі вивчення дисципліни «Центральний банк і грошово-кре­дитна політика» повинні бути використані закони України, постанови Верховної Ради України, Укази Президента і постанови Кабінету Міністрів України, постанови Правління Національного банку України, що стосуються питань грошово-кредитного регулювання та управління грошово-кредитними відносинами на макрорівні, а також навчальна та наукова література, періодичні видання.

Тематичний план дисципліни поділено на 2 змістові модулі, що дасть змогу студентам вивчати дисципліну в логічній послідовності та систематично перевіряти отримані знання.

Вивчення курсу здійснюється з акцентом на індивідуалізацію нав­чання та підсилення ролі самостійної роботи. Це знайшло відображення у структурі кожної теми.

Структура даного посібника сприятиме майбутнім фахівцям у галузі банківської справи у засвоєнні теоретичного матеріалу з питань функціонування як центрального банку, так і національного банку України, формування монетарної політики.

[До змісту] [Попереднє] [Наступне]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]