Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsentralny_bank_i_groshovo-kreditna_politika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
987.14 Кб
Скачать

Тема 4. Рефінансування банків

Сутність і види кредитування центральним банком діяльності комерційних банків.

Економічна сутність кредитів рефінансування на макро- та мікрорівнях. Класифікація кредитів рефінансування центрального банку.

Кредитні відносини НБУ з комерційними банками. Загальні вимоги НБУ до банків у разі здійснення рефінансування. Види забезпечення кредитів рефінансування. Рефінансування банків шляхом надання кредитів овернайт. Короткострокові й середньострокові кредити рефінансування банків. Рефінансування банків шляхом проведення операцій РЕПО. Рефінансування комерційних банків через надання стабілізаційного кредиту. Депозитні операції НБУ. Операції купівлі (продажу) державних цінних паперів на відкритому ринку.

Тема 5. Організація та регулювання платіжної системи

Економічна сутність і класифікація міжбанківських розрахунків. Роль та завдання центрального банку при організації міжбанківських розрахунків. Розрахунки через організацію двосторонніх кореспондент­ських відносин. Розрахунки з використанням розрахунків у банку-посереднику, що відіграє роль агента з розрахунків. Розрахунки з використанням спеціалізованих розрахункових установ і мереж (клірингових установ). Світовий досвід міжбанківських розрахунків.

Методологічне і технічне забезпечення системи міжбанківських розрахунків. Основи організації міжбанківських платежів в Україні. Здійснення міжбанківських розрахунків через СЕП НБУ. Загальні умови виконання розрахунків через СЕП. Обслуговування банків (філій) у СЕП за консолідованим кореспондентським рахунком. Порівняльна характеристика моделей міжбанківських розрахунків за консолідованим коррахунком. Технологія міжбанківських розрахунків у СЕП НБУ. Організація міжбанківських розрахунків через СЕП. Здійснення міжбанківських розрахунків за кореспондентськими розрахунками лоро, ностро. Здійснення міжбанківських розрахунків за результатами клірингу. Здійснення розрахунків через внутрішньобанківську пла­тіжну систему.

Перспективи розвитку платіжної системи в Україні та роль НБУ в даному процесі.

Тема 6. Регулювання діяльності банків

Економічна сутність та необхідність регулювання діяльності банків. Створення правової та нормативної бази, що регламентує діяльність банків. Чинники, що визначають необхідність створення державної системи банківського регулювання. Основні завдання системи банківського регулювання. Форми регулювання банківської діяльності в Україні.

Реєстрація комерційних банків. Умови, дотримання яких є обов’яз­ковим для створення і державної реєстрації банку. Етапи створення комерційного банку.

Ліцензування банківської діяльності. Умови, дотримання яких надає банку право отримати банківську ліцензію і письмовий дозвіл на здійснення окремих операцій. Процедура отримання банківської ліцен­зії і письмового дозволу в НБУ.

Економічні нормативи регулювання діяльності комерційних банків. Система економічних нормативів, її сутність, призначення. Порядок розрахунку нормативів, що регламентують достатність капітальної бази, ліквідну позицію банків, кредитний ризик, ризик інвестування, ризик загальної відкритої валютної позиції.

Механізм обов’язкового резервування. Економічна сутність та призначення механізму обов’язкового резервування. Формування та використання резервів на покриття втрат за активними операціями (кредитні операції, дебіторська заборгованість, операції з цінними паперами).

Система гарантування банківських депозитів. Організація та функціонування системи гарантування банківських депозитів у розвинутих країнах і в Україні.

Критерії проблемності в діяльності комерційних банків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]