Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsentralny_bank_i_groshovo-kreditna_politika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
987.14 Кб
Скачать

Питання для самостійного вивчення

  1. 1.   Методи рефінансування комерційних банків в Україні.

  2. 2.   Рефінансування комерційних банків шляхом проведення операцій РЕПО.

  3. 3.   Рефінансування комерційних банків шляхом надання кредитів овернайт.

  4. 4.   Порядок проведення Європейським центральним банком кредитних тендерів (кількісний, ціновий).

Рекомендована література: 2, 3, 5, 9, 21, 25, 27, 29, 30, 31.

 

Тема 5. Організація та регулювання платіжної системи

Розкриваючи порядок розрахункового обслуговування центральним банком комерційних банків, необхідно визначити роль центрального банку в організації платіжної системи і, зокрема, в організації і проведенні міжбанківських розрахунків.

Міжбанківські розрахунки – безготівкові розрахунки між банками, що обумовлені виконанням платежів клієнтів або власними зобов’я­заннями одного банку перед іншими.

Системи міжбанківських розрахунків різних країн суттєво відрізняються. У світі відсутня єдина платіжна модель, однак можна вирізнити загальні принципи і характеристики, що визначають функціонування національних платіжних систем.

До основних принципів здійснення міжбанківських розрахунків належать:

  • –     підтримка комерційними банками своєї ліквідності на рівні, що забезпечує безперервне, у повному обсязі, проведення розрахунків з іншими банками, особливо щодо платежів клієнтів;

  • –     проведення контролю за правильністю здійснення міжбанків­ських розрахунків, що полягає в постійному взаємному контролі за синхронністю і повною ідентичністю переказів.

Залежно від засобів здійснення з урахуванням вищезазначених принципів розрізняють три основні методи здійснення міжбанківських розрахунків:

  • –     розрахунки через організацію двосторонніх кореспондентських відносин;

  • –     розрахунки з використанням рахунків у банку-посереднику, що відіграє роль агента з розрахунків (як правило, це установи центрального банку);

  • –     розрахунки з використанням спеціалізованих розрахункових установ і мереж (клірингових установ).

До 1992 р. комерційні банки України здійснювали розрахунки між собою за допомогою паперових розрахункових документів за системою міжфілійних оборотів (МФО), що була запроваджена у СРСР ще в 1933 році. Іноді такі розрахунки займали від двох до шести тижнів.

У 1992–1993 рр. в Україні використовувалася модель міжбанків­ських розрахунків за кореспондентськими рахунками, відкритими у регіональних управліннях НБУ через розрахунково-касові центри. Механізм таких розрахунків не передбачав елементів заліку, тобто вони відбувались у повній сумі, застосовувалися паперові розрахункові документи, що знижувало дієвість системи розрахунків і ситуація в сфері платежів суттєво не покращилася.

В Україні на початку 1994 р. запроваджена Система електронних платежів (СЕП), яка дала змогу значно підвищити швидкість, якість та надійність виконання платежів, забезпечити безпеку та конфіденційність банківської інформації. Ініціатором і розробником Системи елек­тронних платежів є Національний банк Украї­ни. Через СЕП здійснюється значна частина міжбанківських розрахунків в Україні.

Вивчаючи організацію розрахунків через СЕП, необхідно звернути увагу на такі питання:

  • –     принципи функціонування системи;

  • –     структурна побудова системи;

  • –     схема документообороту;

  • –     порядок проходження платежів у СЕП.

Враховуючи зростання кількості трансакцій і потреби банків найбільш оперативно управляти своїми ресурсами у СЕП, Національний банк пропонує сім моделей розрахунків через консолідований коррахунок. Необхідно з’ясувати, які чинники визначають вибір банками способу і моделі розрахунків.

Зважаючи на світові тенденції розвитку платіжних систем, НБУ створює систему електронних міжбанківських розрахунків України (СЕМР) – цілісну систему, що призначена для виконання міжбанківських розрахунків у найбільш зручний для певного користувача формі (режим реального часу, кліринг) і для моніторингу коррахунків банківських установ України.

Складовими СЕМР є:

  • –     система моніторингу рахунків – підсистема, призначена для централізованого ведення і моніторингу коррахунків комерційних банків у НБУ;

  • –     система термінових переказів – підсистема для обслуговування платежів великими сумами і термінових платежів у режимі реального часу;

  • –     система клірингових розрахунків – підсистема для виконання платежів малими сумами в пакетовому режимі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]